Site icon Fain si Simplu

Individualismul sau Colectivismul? Unde ajungem mâine după alegerea de astăzi

Individualism sau Colectivism? Unde ajungem mâine după alegerea de astăzi

Cât de des îl folosești pe „eu”? Dar pe „noi”? Aceste două cuvinte simple pot spune multe despre modul în care vezi lumea și interacționezi cu ea. Acționezi după propriile crezuri, în interes personal sau lași loc părerilor și alegi ghidat de grup? Răspunsul la aceste întrebări te situează pe o scală între individualism și colectivism. Ce sunt acestea și cum îți pot influența viața? Hai să aflăm! Rămâi alături de noi pentru a înțelege individualismul și colectivismul în profunzime.

Ce este individualismul?

La prima vedere, individualismul poate părea un concept simplu. Este vorba despre a fi unic, despre a-ți exprima propria personalitate și despre a lua decizii care te definesc. Însă, la o analiză mai profundă, individualismul este un concept complex, cu nuanțe multiple.

Individualismul apreciază independența personală. Oamenii care trăiesc profund individualismul au tendința de a se vedea pe sine separați de ceilalți. Adică, oamenii individualiști tind să se gândească mai mult la propriile lor nevoi și dorințe, decât la cele ale grupului. Ei se caracterizează pe sine după trăsăturile lor unice și personale, despre care au credința că sunt stabile și neschimbabile. De aici putem spune că există un soi de rigiditate la schimbare mai pronunțat.  De asemenea, acest simț de sine al unui individualist este definit mai degrabă de cine este „în interior”. Influența factorilor externi, contexte diverse sau oameni, sunt minimizate. Ei știu cine sunt, în ce cred, ce vor să facă. Alte păreri nu sunt, de regulă, de luat în considerare. De aici și modul de comunicare adesea direct și tăios. Un individualist nu pierde vremea cu ambiguități, ce-i în gușă-i și-n căpușă.

AVANTAJE:

DEZAVANTAJE:

Ce este colectivismul?

Colectivismul pe de altă parte, apreciază independența personală, însă pune mare accent pe importanța comunității și a relațiilor sociale. Oamenii care trăiesc în culturi colectiviste au dorința de conectare cu aproapele. Ei se definesc, de multe ori, și prin relațiile pe care le au cu ceilalți. De aceea, părerile lor despre sine și despre viață, stau mai degrabă într-o arie flexibilă. Totodată, menținerea armoniei sociale, înțelegerea cu ceilalți și îndeplinirea așteptărilor sociale sunt piloni de bază pentru oricine se identifică cu colectivismul. De aceea, în cazul lor, comunicarea stă la loc de cinste, iar evitarea conflictelor, de orice natură, sau momentelor inconfortabile ocupă un loc fruntaș pe lista de priorități.

AVANTAJE:

DEZAVANTAJE:

Așadar, ca să ne fie mai ușor de înțeles, hai să reținem că:

Un scurt exemplu: Să presupunem că într-o companie trebuie luată o decizie importantă. Un angajat individualist ar putea spune: „Cred că ar trebui să facem așa pentru că este cea mai bună soluție pentru companie.” Pe când un angajat colectivist ar putea spune: „Am discutat cu colegii mei și am ajuns la concluzia că aceasta este cea mai bună opțiune pentru echipă.”

Este important să subliniem că colectivismul și individualismul nu sunt concepte opuse în mod absolut. În realitate, cele două tendințe coexistă în fiecare societate, iar echilibrul dintre ele este esențial pentru o bună funcționare socială. O societate sănătoasă este aceea care reușește să promoveze atât binele comun, cât și valorile individuale, precum libertatea, egalitatea și dreptatea.

Așadar, dacă ar fi să oferim un răspuns privind calea de urmat, am zice: prin mijloc! Oricât de mult ne plac nouă răspunsurile scurte, alb sau negru, da sau nu, în acest caz nu se pretează. Avem nevoie atât de indivizi puternici și independenți, cât și de o comunitate unită și solidară. Totodată, avem nevoie de o societate în care fiecare dintre noi să se poată realiza pe sine, dar și să contribuie la binele comun. Important este să ne extragem din ecuație înainte de orice alegere și să privim imaginea de ansamblu. Așa ne putem da seama mai ușor când avem nevoie de una sau de cealaltă.

Nu uita însă că, vrem sau nu, cu toții facem parte dintr-un întreg, iar acțiunile noastre au consecințe.

Te invit, pe final, să reflectezi asupra propriilor alegeri și asupra modului în care acestea te definesc ca individ și ca membru al unei comunități. Dă-ți timp să-ți găsești răspunsul la întrebări precum:

Mădălina Costache

Exit mobile version