Relațiile dintre oameni, fie ele amoroase, de familie sau de prietenie nu sunt niciodată perfecte. Visăm la o viață ca în filme, alături de oamenii dragi, dar uităm că nici acolo nu este totul roz. Există conflicte, există abuz, există drame și o mulțime de alte lucruri de care în realitate fugim. Din păcate, dacă pentru conflict și drame putem găsi rapid o rezolvare, impactul abuzului emoțional este mai greu de gestionat.
Când petreci mult timp lângă un om, este normal ca starea de conflict să apară la un moment dat. Nu este nimic rău în asta. Important este să înveți cum să treci prin ele astfel încât să vă ajute pe amândoi.
În cazul dramelor este și mai simplu! Poți scăpa numai închizând ochii și trecând pe lângă bârfe. Precum în cazul conflictului, dacă nu le alimentezi, dramele nu au efect negativ asupra ta.
Nu același lucru îl putem spune despre abuz. Sunt multe forme de agresiune la care un om poate fi supus într-o viață. Cu toate acestea, abuzul emoțional este cel mai rău dintre toate.
Impactul abuzului emoțional
Când o persoană este abuzată, aceasta își poate pierde întreaga stimă de sine fără să aibă urme sau vânătăi. Adevăratele răni sunt invizibile, așezate direct pe sufletul victimei. Din acest motiv, acest tip de agresiune este și cea mai greu de observat din exterior.
Cercetătorii spun că impactul abuzului emoțional este același ca și în cazul victimelor agresate fizic. N-ai fi crezut, nu? Din păcate aceasta este realitatea.
De-a lungul timpului, insultele, criticile sau batjocura pot face ca victima să nu mai vadă lumea așa cum este ea. Nimic nu mai are sens și, drept consecință, persoana abuzată poate ajunge să-i dea dreptate agresorului. Mai mult, aceasta poate să înceapă chiar să se critice și să se judece pentru orice gândește, simte sau face. În acest punct, victima este prinsă în relația abuzivă crezând că asta este tot ce merită.
Impactul abuzului emoțional poate depăși granița relației de cuplu și se poate îndrepta și către familie sau prieteni. Pe de-o parte agresorul o poate minimiza pe victimă în ochii celor dragi. Iar pe de altă parte, victima singură se poate exclude din cercul ei de apropiați din teama de judecată.
În final, abuzul emoțional poate duce inclusiv la deteriorarea stării de sănătate. Persoana abuzată putând dezvolta depresie sau anxietate, tulburări de alimentație, insomnii sau palpitații la inimă.