Se spune că experiențele sunt cele care te ajută să te dezvolți cu adevărat. Asta este și părerea lui Carla’ Dreams. Invitat în podcastul Fain&Simplu a povestit pe larg cu Mihai Morar acest subiect. Întrebat ce vede mai important pentru dezvoltarea dinte experiențe și lecții morale predate de cei mari acesta a spus:
„Noi putem citi aceeași carte Mihai, dar impactul o să fie diferit.” – Carla’s Dreams
Cu alte cuvinte, indiferent ce ne spun ceilalți, sensul tot noi îl dăm lucrurilor. Pentru unii ceva poate fi bun, în schimb pentru noi rău. Unii ne pot povesti despre o emoție simțită, noi ne-o putem imagina, însă o vom înțelege pe deplin doar trăind-o. Niciodată nu vom știi dacă ce am trăit noi a fost la fel precum în cazul unei alte persoane. Cu toate acestea, trăirile altora ne pot deschide calea spre dezvoltare.
Cititul este un mod foarte eficient de a avea acces la sute de vieți și la mii de experiențe. O oră petrecută printre pagini poate fi egalat cu zece ani din viața unui om. Astfel, valoarea lecturii nu ar trebui niciodată subestimată, din contră. Nu le putem testa pe toate într-o viață, dar putem alege din experiențele altora ce credem că ni se potrivește. Este ca și cum ne-am uita într-un meniu la restaurant. Din zeci de preparate, având toate ingredientele în descriere, alegem preparatul care ne place cel mai mult.
Tot în cadrul episodului de podcast, Carla’s Dreams recunoaște că există câteva lecturi care i-au marcat adolescența. Acesta i-a înșirat, fără să respire, lui Mihai Morar, lista lui de cărți favorite. Unele dintre ele fiind chiar și astăzi pe masa din dormitorul lui, bucurându-se de atenție și interes.
Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Carla’s Dreams
Însemnări în subterană – F.M. Dostoievski
Prima recomandare a celui mai misterios artist din România este Însemnări în subterană – F.M. Dostoievski. În urma discuției de la podcast, îți poți da seama că acesta este un fan a lui Dostoievski. De-a lungul timpului, Carla’s a citit numeroase lecturi ale autorului, însă recunoaște că această carte este de departe preferata lui.
„Nici măcar un vierme nu merit să fiu numit. Asta este cartea mea preferată de la el” – Carla’s Dreams
Vasili Rozanov consideră această carte ca fiind ‘‘prima piatră unghiulară din activitatea literară a lui Dostoievski’‘. De ce? Pentru că expune idei care formează ”întaia linie fundamentală a concepției despre lume a autorului”.
Gânduri către sine însuși – Marcus Aurelius
„Asta e cartea pe care o am fix lângă pat. Cartea pe care o citesc a 30 oară deja.” – Carla’s Dreams
“O carte de capatai a civilizatiei europene.” – Andrei Plesu
Emil Cioran, a cumpărat o ediție veche din Marc Aureliu care purta urmatoarea dedicație:
“Sa-ti fie prieten în ceasurile grele și să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine”. Afirmație cu care filozoful este în totalitate de acord.
“O veritabilă comoară de înțelepciune, absolut exemplară și astazi” – Dan C. Mihailescu
Sora Carrie – Theodore Dreiser
Sora Carrie, un roman ce a șocat puritana societate americană de la începutul secolului XX. Este povestea unei tinere, care, atrasă de mirajul marii metropole Chicago, părăsește satul natal în căutarea unei vieți de vis.
Peripețiile tinerei aflatî în căutarea marii iubiri, dar și a afirmării, sunt descrise într-un stil viu, dinamic.
Carrie va ajunge să cunoască marea dragoste și să se bucure de puterea pe care ți-o conferă notorietatea. Cum totul are un preț, va trebui să plătească și ea nerespectarea valorilor morale cu care a crescut.
Contele de Monte Cristo – Alexandre Dumas
Suspans, intrigă, dragoste, răzbunare, aventuri, triumful binelui asupra raului.
Totul pare sa-i suradă lui Edmond Dantes, personajul principal al cărții. Acesta este pe cale sa fie promovat căpitan de corabie și se va căsători cu frumoasa Mercedes. Dar, chiar în ziua nunții, acuzat de trădare de stat, este arestat și trimis în sinistra închisoare a castelului d’If. Atunci când iese în sfârșit de acolo, paisprezece ani mai târziu, are un singur scop – să se răzbune.
Această mică colecție de patru cărți face parte din lecturile preferate ale lui Carla’s Dreams. Dacă proza este pe gustul tău, această recomandare este pentru tine. Cu siguranță o să ocupe un loc și în lista ta de favorite după ce o citești.
Vrăjitorul din Oz – L.Frank Baum
Probabil nu te așteptai la asta, însă este real. “Vrăjitorul din Oz” face parte din lista de recomandări ale artistului pentru dezvoltare personală. Nu ne crezi? Urmărește podcastul Fain&Simplu și convinge-te.
Folclorul, Iegenda, miturile și basmele au însoțit copilăria multor persoane de-a lungul timpului. Orice copil echilibrat își manifestă gustul spontan și sănatos pentru poveștile fantastice, miraculoase și orice ține de imaginație.
Potrivit autorului, cartea aspiră să fie un basm modern care alungă tristețea și coșmarurile.
Amintiri din casa morților – Dostoievski
Așa cum am spus la început, Carla’s Dreams apreciază scrierile lui Dostoievski. Prin urmare, închide lista de recomandări cu o altă carte a autorului foarte bine cunoscut.
“Amintiri din casa morților” a apărut pentru prima dată în 1861. Aceasta se numără printre puținele scrieri ale autorului cu puternice accente autobiografice. Romanul înfățișează viața, suferința și patimile condamnaților care-și ispășesc pedeapsa într-un lagăr siberian. Inspirația pentru această operă a fost chiar experiența autorului condamnat să petreacă timp într-un astfel de centru.
Acesata a fost lista de lecturi a omului Carla’s Dreams. Dacă nu ești un aprig cititor, sperăm să te inspire să faci din citit un obicei. În caz contrar, poate găsești aici o lectură demnă de timpul tău cu tine.