Site icon Fain si Simplu

ADHD: Ce este, de fapt (și ce nu)

Ai auzit de ADHD? Probabil că da. Este un termen care circulă din ce în ce mai mult, dar despre ce este vorba, de fapt?

“ADHD-ul poate fi o modalitate a creierului, o predispoziție a creierului de a gestiona anumite contexte. Din punctul meu de vedere, ADHD înseamnă o strategie de genul:

Creierul spune: Bă, viața nu este așa cum ți-ai închipuit, hai să tăiem curentul. N-auzi atât de multe, nu vezi atât de multe. Ce nu vezi nu poate să-ți facă rău, ce nu auzi nu poate să-ți facă rău. Taie!

Și atunci creierul devine hiperactiv, adică nu-l mai interesează. Intră informația pe o ureche, iese pe alta. Dar este o strategie pentru a-l ține pe copil în viață. Pentru că probabil a trecut prin niște emoții mai puternice și atunci creierul spune: hai să nu mai vedem atât de multe, hai să nu mai auzim atât de multe și blochează accesul informațional.” – explică Costin Dămășaru la Fain & Simplu Podcast

Ce înseamnă ADHD?

În primul rând trebuie să știm că nu este o boală, ci o tulburare neurologică. Asta înseamnă că afectează modul în care creierul funcționează.

ADHD este prescurtarea de la Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate. Persoanele cu ADHD au dificultăți în a-și concentra atenția, pot fi foarte active și impulsive, sau ambele. Imaginează-ți că ai un televizor cu multe canale care se schimbă foarte repede. Așa se simte viața uneori pentru cei afectați.

Mit sau adevăr

În lume circulă multe mituri. Unii cred că este doar o invenție, alții că poate fi vindecat cu o pastilă. Adevărul este că ADHD este o realitate, iar simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Nu există un singur tratament care să funcționeze pentru toată lumea, dar există multe modalități de a gestiona simptomele și de a avea o viață împlinită.

Vezi și:

Cum se manifestă?

Simptomele pot fi foarte diferite, dar cele mai comune sunt:

Nu este o scuză

Este important să înțelegem că ADHD nu este o scuză pentru a nu face anumite lucruri. Este o condiție care poate fi gestionată cu ajutorul tratamentului potrivit și al strategiilor adaptate. De exemplu, o persoană care suferă de această tulburare poate avea dificultăți în a-și organiza timpul, dar poate învăța să folosească planificatoare sau aplicații pentru a-și îmbunătăți această abilitate.

Cum trăiești cu această tulburare?

Viața cu ADHD poate fi provocatoare, dar și foarte interesantă. Persoanele cu ADHD sunt adesea creative, pline de energie și pasionate. De exemplu, multe persoane cu ADHD excelează în domenii care necesită gândire creativă, cum ar fi arta, muzica sau scrierea. Cu ajutorul celor dragi și al specialiștilor, pot învăța să își transforme punctele forte în avantaje și să își depășească provocările.

ADHD este o parte din tine, nu te definește în totalitate. Important este să te accepți așa cum ești și să cauți modalități de a-ți îmbunătăți viața.

Cum poate fi gestionat ADHD?

Există mai multe modalități de a-l gestiona:

Dacă ai impresia că ai putea avea ADHD, nu ezita să discuți cu un specialist. Cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât mai bine te vei simți.

Citește și: Ce nu spun oamenii despre autism

Note suplimentare:

Exit mobile version