Site icon Fain si Simplu

8 obiceiuri pe care le-ai putea include în rutina de dimineață

Femeie care stă în pat și scrie în jurnal
sursă foto: Unsplash

Auzi alarma de la telefon, o oprești automat, eventual o mai amâni cu câteva minute. Când te trezești, îți dai seama că ești în întârziere. Te dai jos repede din pat, te speli, mănânci ceva rapid, asta dacă mai apuci. Pleci de acasă, urci în mijloacele de transport în comun, scrollezi de zor pe rețelele de socializare, să vezi ce s-a mai întâmplat. Ajungi la birou și îți dai seama că ai uitat ceva important acasă.

Cu diferențe mai mari sau mai mici, scenariul îți este cunoscut? Simți că toate aceste acțiuni repetitive te obosesc? Îți dorești să-ți începi diminețile altfel și să trăiești fiecare moment – în tihnă, nu pe repede înainte?

Deși nu există o rețetă unică, iar pentru fiecare dintre noi, o dimineață tihnită poate începe în alt mod, îți propunem 8 obiceiuri pe care le-ai putea include în rutina de dimineață. Sigur, le poți adapta, în funcție de stilul de viață și de ceea ce îți aduce bucurie.

Pregătește-ți un mic dejun sănătos

Dacă obișnuiești să sari peste micul dejun sau să mănânci ce apuci, din lipsă de timp, ai putea începe să-ți pregătești o masă echilibrată, sănătoasă, atractivă și pentru papile, și pentru privire. 

Nu e musai să fie ceva complicat, ba chiar poți găsi o mulțime de rețete delicioase care se prepară rapid și cu puține ingrediente: de la rețete de iaurturi cu fructe și semințe, până la rețete de salate potrivite și pentru micul dejun. 

Ca să te asiguri că ai timp să-ți prepari masa de dimineață, îți sugerăm să te trezești mai devreme decât de obicei, în funcție de durata de preparare a rețetei alese, iar ca să economisești câteva minute bune, gândește-te cu o seară înainte la ce ai vrea să mănânci.

În plus, pentru a economisi și mai mult timp, dar și bani și energie, ai putea stabili un meniu săptămânal. În acest mod, vei avea toate ingredientele necesare pentru prepararea fiecărui mic dejun din săptămâna respectivă.

Scrie în jurnal

Scrisul de mână se poate dovedi terapeutic, în sensul că este o modalitate bună de a te conecta la universul tău emoțional. Dacă este prima dată, după multă vreme, când scrii în jurnal, atunci află că o poți face oricum: nu e musai să existe un fir logic al ideilor. Important este să fii sincer(ă) cu tine, să scrii ce simți și ce-ți trece prin cap: motive de bucurie, lucruri care te-au făcut să simți tristețe, frică, furie, visele pe care le-ai avut recent, amintiri care au revenit.

Nu există o limită de cuvinte: scrie în funcție de timpul de care dispui. Uneori poate fi vorba doar despre 5 minute, alteori despre o oră. 

Începe ziua cu un motiv pentru care simți recunoștință

Exprimă motivul de recunoștință în scris, în jurnal, sau doar dă-ți răgazul să te gândești la el și, foarte important, să-l simți. Sigur, pot fi și mai multe motive, din orice categorie (de la răsăritul din dimineața aceasta, până la modul în care dă din coadă câinele tău). Pot fi lucruri palpabile (o diplomă obținută recent, pentru care ai muncit foarte mult) sau lucruri spirituale, emoționale.

Meditează

Sesiunile de meditație te ajută să te conectezi la propriul corp și, implicit, la nevoile tale emoționale. Mai mult, ele te ancorează în momentul prezent. Astfel, ajungi să te deconectezi de la gândurile și grijile acumulate și să te întâlnești cu adevărat cu tine. 

Mai ales dacă ești novice în domeniu, te invităm să descoperi mai multe despre beneficiile meditației în podcastul Cum să fii fericit într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu.

Fă mișcare

Și fă ceva care îți place, ca să-ți fie ușor să integrezi acest obicei în viața de zi cu zi. Îți place să alergi? Aleargă măcar câteva minute în fiecare zi. Vrei să meditezi și să faci yoga în același timp? Poți începe cu sesiuni de meditație ghidată. Îți place să înoți? Mergi la un bazin de înot. Alege activitatea care îți aduce bucurie, pentru a te ține de ea pe termen lung. 

Mergi pe jos

Dacă nu-ți mai amintești când a fost ultima oară când ai făcut o plimbare dimineața, poate că a venit momentul să începi să mergi din nou pe jos. Locul tău de muncă este foarte departe? Parcurge doar o parte din distanță pe jos, după care continuă drumul cu un mijloc de transport în comun.

Răsfață-te

Răsfățul poate lua diferite forme, în funcție de ceea ce ne aduce bucurie fiecăruia dintre noi: poate fi vorba despre un duș făcut în tihnă, despre melodia preferată ascultată în surdină, despre un preparat culinar ce ne răsfață papilele și sufletul în egală măsură, dar pe care nu l-am mai savurat de ceva vreme. 

Găsește și tu răsfățul perfect pentru tine și integrează-l simplu și firesc în rutina ta de dimineață. Dacă nu reușești în fiecare zi, din cauza timpului sau a altor factori, bucură-te de el măcar de câteva ori pe săptămână.

Citește câteva pagini dintr-o carte

Ai un teanc de cărți ce-așteaptă să fie citite? Ia-o pe prima care îți atrage atenția, așaz-o într-un loc vizibil, astfel încât să ajungi să o deschizi în fiecare dimineață. 

Citește atât cât poți: nu există un interval standard. În unele dimineți pot fi doar 10 pagini, în altele – așa cum sunt cele de weekend – pot fi câteva zeci. Important este să (re)integrezi lectura în viața ta. 

Făcând un obicei din a citi în fiecare dimineață, teancul de cărți de pe noptieră va scădea simțitor, iar tu te vei îmbogăți cu noi experiențe literare.

Adelina Bălan

Exit mobile version