Să te privești cu blândețe, să-ți îmbrățișezi vulnerabilitatea și să înveți să-ți vorbești așa cum i-ai vorbi unui prieten bun – iată câțiva pași esențiali din călătoria de dezvoltare personală.
Dacă nu stai prea bine la capitolul „stimă de sine” și îți este dificil să construiești o relație de prietenie armonioasă și stabilă cu tine însuți (însăți), acești pași ți se pot părea pur și simplu imposibili.
Într-adevăr, călătoria către iubirea de sine poate fi anevoioasă și, nu de puține ori, este de lungă durată. Mai mult, pe parcursul ei s-ar putea să ai nevoie de sprijin din exterior – de pildă, din partea unui psihoterapeut sau a unui coach. Însă, odată ce vei începe să te porți cu tine cu mai multă blândețe, vei înțelege că aceasta este una dintre cele mai importante călătorii, dacă nu chiar cea mai importantă călătorie din viața ta.
Înainte de a o începe sau chiar pe parcursul ei, și lectura te poate ajuta să descoperi perspective la care nu te-ai gândit până acum, să înțelegi mai bine de ce autocompasiunea este esențială sau chiar să găsești soluții pentru momentele în care te împotmolești.
Tocmai de aceea, am pregătit o listă cu 3 cărți despre iubirea de sine, acceptare și autocompasiune, pe care merită să le ai în biblioteca personală, pentru a te reîntoarce la ele ori de câte ori simți nevoia.
3 cărți despre iubirea de sine
I Love Me. Calea spre iubirea de sine – David R. Hamilton
Unul dintre cei mai cunoscuți experți care au studiat conexiunea dintre minte și trup, dr. David R. Hamilton a ajuns la concluzia că persoanele care nu se iubesc pe ele însele au tendința de a se autosabota pe tot parcursul vieții lor. Atenție, însă: prin iubirea de sine înțelegem o stimă de sine sănătoasă, și nicidecum narcisism sau o stimă de sine toxică.
Prin urmare, cartea aduce în atenția cititorilor 27 de exerciții eficiente – testate, în prealabil, de autor pe el însuși – pentru cei care au nevoie să își îmbunătățească nivelul de încredere în sine, să se conecteze cu adevărat la ei înșiși, să aibă relații autentice și bazate pe intimitate emoțională cu cei din jur și, nu în ultimul rând, să-și dea voie să fie fericiți și să se bucure de o viață în acord cu valorile lor.
Căci, după cum putem deduce, iubirea de sine nu doar că ne ajută să avem relații împlinite cu noi înșine, ci și să acordăm o mai mare atenție oamenilor din jur și să formăm sau consolidăm relații care ne oferă siguranță emoțională, relații în care ne dăm voie să fim vulnerabili și autentici, fără să ne străduim să fim în permanență pe placul celorlalți.
Darurile imperfecțiunii – Brené Brown
Despre Brené Brown ți-am povestit și cu alte ocazii, ea fiind celebră mai ales pentru conceptul de „vulnerabilitate emoțională”. De aceea, te îndemnăm și aici să citești „Curajul de a fi vulnerabil”, poate chiar înainte de „Darurile imperfecțiunii”.
Să ne-ntoarcem, însă, la recomandarea principală de azi: ai putea crede că, pentru a te iubi, e nevoie să fii întotdeauna fără cusur, să nu greșești, să faci lucrurile ca la carte, să nu superi pe nimeni, să ai succes tot timpul.
Toate aceste așteptări pe care le ai de la tine sunt, însă, nerealiste și pot deveni chiar toxice. Iubirea de sine înseamnă, pe de-o parte, să-ți conștientizezi și să-ți apreciezi părțile bune, iar pe de altă parte – să le conștientizezi și pe cele mai puțin bune, fără să te cerți tot timpul pentru ele sau să ai o relație dezechilibrată cu tine. Este vorba, așadar, despre autocompasiune. Despre gestionarea sănătoasă a perfecționismului. Despre acceptarea imperfecțiunilor.
Darurile imperfecțiunii îți poate fi un ghid în călătoria de vindecare de perfecționism, în călătoria de învățare a lecțiilor acceptării și autocompasiunii. Te poate ajuta să-ți rescrii dialogul interior și, încetul cu încetul, să te obișnuiești să-ți vorbești cu blândețe, așa cum i-ai vorbi unui prieten bun.
Uite, pentru un plus de inspirație și de liniște lăuntrică, îți lăsăm două citate care s-ar putea să-ți stârnească apetitul pentru lectură și introspecție:
- „Perfecționismul este convingerea că dacă vom trăi, vom arăta și vom acționa perfect, ne vom reduce sau vom evita complet vinovăția, judecățile critice și rușinea. Cu alte cuvinte, este un scut. Perfecționismul este o armură ce cântărește douăzeci de tone, pe care o purtăm convinși că ne va apăra, dar care în realitate ne împiedică să ne luăm zborul.”
- „Mi-am făcut promisiunea că ori de câte ori mă voi simți epuizată din punct de vedere emoțional, fizic și spiritual de acum înainte, să încetinesc ritmul și să nu mă mai bazez pe vechile mele tipare: forțarea, acceptarea cazonă a ordinelor sau să-mi înghit propriul venin.”
Cartea femeilor care merită mai mult – Dr. Shefali Tsabary
Dacă ai urmărit podcastul Fain & Simplu cu Petronela Rotar, ai mai auzit de această carte. Dacă nu ai urmărit podcastul până acum, te încurajăm s-o faci, mai ales că discuția tratează și subiecte precum autocompasiunea, călătoria de vindecare și schimbarea fundamentală a percepției asupra vieții. În plus, gazda emisiunii, Mihai Morar, citește și un fragment din Cartea femeilor care merită mai mult, fragment care s-ar putea să te convingă s-o citești și tu cât de curând.
De ce să o citești? Cum te poate ajuta o astfel de lectură să fii mai aproape de construirea unei relații armonioase cu tine? Ei bine, deși este o carte care se citește ușor, nu e nicidecum o lectură ușoară, căci tratează teme precum: teama de abandon, de conflict, teama de eșec, limitele personale, nevoia acută de validare din exterior, tolerarea comportamentelor abuzive în relațiile personale și/sau profesionale.
Cum nu de puține ori, frica de abandon, teama de eșec, dorința de a împlini nevoile tuturor celorlalți, numai pe ale noastre nu, setea de validare sunt strâns legate de lipsa iubirii de sine, Cartea femeilor care merită mai mult este o lectură esențială pentru aceia dintre noi (căci la fel de bine poate fi citită și de bărbați! :)) ce-și doresc să aibă, în sfârșit, o stimă de sine sănătoasă.
De ce este important să ai o relație armonioasă cu tine
Atunci când înveți să ai o relație armonioasă cu tine:
- Îți faci curaj să ai grijă de nevoile tale emoționale și să-ți exprimi limitele. Înveți să spui nu, chiar dacă nevoia sau părerea ta dintr-un anumit moment nu coincide cu cea a interlocutorului tău.
- Nu mai depinzi de validare din exterior. Sigur, te bucuri de aprecierile celorlalți, însă conștientizezi că valoarea ta ca om nu depinde de ele.
- Înveți să accepți feedbackul constructiv, fără să simți că acesta este o formă de „atac” sau de minimizare a valorii tale.
- Ai mai multă grijă de mintea, sufletul și trupul tău și îți faci timp pentru tine, căci știi că acesta nu este opțional, ci o prioritate. Te răsfeți cu o carte bună, cu o baie cu spumă sau cu o plimbare în natură.
- Gestionezi nevoia de perfecțiune. Accepți că nu poți face totul „perfect” și că e absolut în regulă să faci unele lucruri „suficient de bine”.
- Îți îmbrățișezi vulnerabilitatea. Accepți atât emoțiile pozitive, cât și emoțiile inconfortabile, dar pe care începi să le gestionezi în moduri sănătoase.
- Te tratezi cu mai multă compasiune și, totodată, dai dovadă de mai multă compasiune și în relațiile cu ceilalți. În plus, îți poți îmbunătăți gradul de empatie.
- Alegi să te implici în relații bazate pe autenticitate, vulnerabilitate, intimitate emoțională, fie că vorbim despre relații de cuplu sau de prietenie.
- Poți gestiona mai ușor situațiile stresante din viața ta.
- Ai curaj să trăiești în acord cu valorile tale. Trăiești, așadar, o viață cu sens, care îți aduce satisfacție lăuntrică.
Gând de final
După cum poți vedea, călătoria către iubirea de sine, deși anevoioasă și de durată, îți aduce o mulțime de bucurii – pe toate planurile vieții.
Pentru a aprofunda toate aceste beneficii, dar și pentru a descoperi altele, te încurajăm să citești cele 3 cărți recomandate în articolul de azi și, nu în ultimul rând, să iei în considerare și opțiunea de a parcurge această călătorie alături de un specialist.
Adelina Bălan