„Am atât de multe de spus despre asta, dar cum să o fac? Nu știu cum! Mai bine tac, decât să spun o prostie sau să mă bâlbâi.” – Probail ți-ai spus asta de multe ori. Totul ține de organizarea gândurilor!
Nu te judeca pentru ce nu știi astăzi. Acceptă-te așa cum ești acum și fă pași spre a deveni mai bun. Poți face asta! Ai nevoie doar de răbdare. Mai jos îți lăsăm câteva sfaturi care să te ajute în călătoria ta.
3 sfaturi pentru organizarea gândurilor
Notează tot ce gândești
Înainte de a te pune pe treabă, fă curat! Nu în casă, ci în mintea ta. Scoate toate gândurile la lumină. Scrie tot astfel încât să fii sigur că ele nu mai ocupă spațiu în alt loc decât pe foaie.
Privind textul poți începe să-l împarți și să păstrezi doar ce e de ajutor. Apoi, cu ele bine puse în cutii separate, le poți aranja în dulapul din mintea ta. În acest fel, când o să ai nevoie de oricare dintre ele, le vei găsi mai rapid.
Împarte și adună ideile pentru a forma un tot
Citind textul poate te-ai blocat la ideea de sortare. Este în regulă. Hai să vedem împreună cum poți face asta ușor. În primul rând, uită-te la cele ce par asemănătoare. Unele pot fi idei generale, în timp ce altele pot fi doar exemple. În acest fel, îți poți da seama mai rapid despre ce să vorbești prima dată, a doua, a treia și așa mai departe. Mai mult, asta te va ajuta să nu încurci ideile între ele. Să spunem că subiectul este „dragoste la prima vedere”. Având în minte un sac de idei despre fericire și unul despre iubire, vei știi din care să alegi.
Încă nu este clar?
Organizarea gândurilor se face trecând prin cele cinci clasificări:
- Timp – Gândul sau ideea are legătură cu trecutul, prezentul sau viitorul?
- Structură – Gândul sau ideea sunt singure sau fac parte dintr-o idee mai mare?
- Locație – Gândul sau ideea are legătură cu vreun fel de locație fizică sau mediu?
- Materiale – Gândul sau ideea are legătură cu un anumit material sau materiale?
- Oameni – Gândul sau ideea se referă doar la tine sau se referă la alți oameni? Dacă da, cine? Este vorba despre familie, prieteni, vecini, colegi, colegi, clienți, clienți, cunoștințe etc.?
Când nu știi, întreabă
Lasă rușinea și teama acasă. Este normal să nu avem răspuns la toate. Într-o discuție este posibil ca ceva să-ți atragă atenție pentru că ai mai auzit una sau alta în trecut. În loc să taci și să aștepți de la celălalt să-ți citească gândurile, pune întrebări. Spune ce știi fără a eticheta ca fiind corect sau greșit. Doar scoate cuvintele din minte și întreabă în jur pentru detalii. O să fii mai bogat în cunoaștere, iar oamenii vor aprecia deschiderea ta.
Nu uita! Totul vine în timp, cu practică zilnică. Ai răbdare și iară-ți greșelile! O să vezi în timp cât de natural o să-ți vină.