Răbdarea nu este un punct forte pentru toată lumea. Cei mai mulți dintre noi încă avem scăpări la acest capitol. Poate o vorbă aruncată în trafic, atunci când stai bară la bară sau o voce ridicată atunci când copilul nu ascultă, îți sună familiar? Nu te rușina și mai important, nu te judeca!
Elimină stresul, nervii, reacțiile exagerate și auto-critica de după toate acestea și practică răbdarea. Alege să fii prezent în propria viață și să faci lucrurile conștient. Cu ajutorul tehnicilor de mai jos, exersează această taină ajutătoare și dătătoare de bunăstare emoțională.
Citește-le cu atenție și pune-le în practică cât de des poți. Fă asta în primul rând pentru tine, apoi pentru cei dragi. Cu pași mici, vei vedea curând cum marea schimbare se întâmplă.
3 practici pentru a încuraja răbdarea
1. Ai grijă de tine
Este mai ușor să ai răbdare cu ceilalți când te simți bine și îngrijit. Când ești stresat și copleșit sau bolnav și obosit, corpul tău nu știe cum să aibă răbdare. Deși există multe moduri de a acorda prioritate îngrijirii de sine, una dintre cele mai eficiente este tăierea sarcinilor din lista de „to do”. Simplifică-ți agenda de lucru cât de mult poți. Gândește-te la vorba din popor a străbunilor noștri: „nu s-au băgat zilele în sac”. Simplifică totul și lasă spațiu pentru vindecare. Fă puține, dar bine, cu calm și bucurie, decât multe, haotic și cu nervii întinși la maximum.
2. Adoptă ritmul naturii
Ralph Waldo Emerson a spus: „Adoptă ritmul naturii. Secretul ei este răbdarea.”
Făcând plimbări, drumeții, urmărind răsăritul și observând florile în creștere, vei realiza că cele mai frumoase și magice lucruri din viață merg în ritmul lor. De cele mai multe ori, acesta este unul lent, oare este întâmplător? Noi credem că nu și că mama natură știe ce-i mai bine pentru puii ei.
După cum sugerează Jamilla Reddy, „mișcă-te în ritmul tău autentic”. Cu alte cuvinte, nu te grăbi când corpul tău vrea să se miște mai încet. Nu te grăbi când ești slab de energie. Când te grăbești, îi vei grăbi în mod natural pe alții și știm cu toții cum se termină asta.
3. Umanizează-ți interacțiunile
Amintește-ți constant că oamenii sunt oameni. În spatele tuturor celor cu care vei interacționa există un scop, o poveste.
Poate cel care te-a claxonat la semafor nu este un om rău, care te zorește pur și simplu. Într-adevăr, răbdarea poate îi este și mai nefamiliară decât îți este ție, însă poate nu a avut cine să-l învețe și poate că singur nu știe cum să fie altfel. Poate este un om a cărui viață este în totală dezordine, de la locul de muncă stresant, la familia afundată în probleme emoționale și financiare. Cine poate știi ce se ascunde în spatele unei fețe furioase?
Poate omul de la poștă care stă de cincisprezece minute să caute un timbru nu este dezineresat sau rău voitor. Poate este doar un om lipsit de motivație din cauza circumstanțelor nefavorabile în care l-a purtat viața. Cine poate spune ce se ascunde în spatele unui om aparent plictisit?
Doar ei știu cu exactitate asta sau, în cel mai rău caz, nici măcar ei. Cel mai probabil ascund o durere în suflet care-i macină, pe unii o zi, o săptămână, o lună, iar pe alții o viață.
Așadar, înainte de a-ți pierde răbdarea și de a te supăra, enerva, frustra, riposta, caută să înțelegi dincolo de aparențe. Cultivă sentimentul de compasiune în viața ta, atât pentru ceilalți, cât și pentru tine. Asta nu doar că te va ajuta cu răbdarea, ci îți va îmbogății viața considerabil.