Site icon Fain si Simplu

De ce sunt prieteniile importante pentru sănătate și bunăstare

sursă foto: unsplash.com

Relațiile sociale din viața noastră sunt le fel de importante precum alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, fiind necesare pentru sănătate și bunăstare. Nu numai că petrecerea timpului cu prietenii este distractivă, dar oferă și o multitudine de beneficii pe termen lung pentru sănătatea fizică și emoțională.

Cu toate astea este important să subliniem că nu toate relațiile sunt egale. La fel cum poți face alegeri nesănătoase în ceea ce privește dieta și exercițiile fizice, cu siguranță poți face alegeri nesănătoase când vine vorba de prieteniile și relațiile din viața ta.

O prietenie sănătoasă este o stradă cu două sensuri. Când ne gândim doar la satisfacerea nevoilor noastre și nu ne gândim la nevoile prietenilor noștri, atunci relația este probabil nesănătoasă.

Un prieten adevărat este acolo pentru tine întotdeauna, nu doar atunci când este convenabil. Apariția în momente de nevoie este cu adevărat importantă în relații de prietenie. Dacă un prieten sună cu o criză la miezul nopții, un prieten adevărat nu va renunța.

Cum susține o rețea socială puternică sănătatea fizică și emoțională

Iată ce spune știința despre de ce legăturile sociale puternice sunt bune pentru sănătate și bunăstare:

1. Prieteniile promovează un sentiment de apartenență

Indiferent de ceea ce te unește cu grupul tău de prieteni, pur și simplu să te simți inclus – ca și cum ai aparține unui anumit grup – este benefic. Sentimentul de apartenență îndeplinește o nevoie importantă de sănătate emoțională și ajută la scăderea sentimentelor de depresie și deznădejde, potrivit unui studiu publicat în 2015 în Psychiatry.

2. Prietenii pot ajuta la creșterea stimei de sine

Prietenii vă pot îmbunătăți încrederea în sine și valoarea de sine. Potrivit unui studiu publicat în mai 2015 în PLoS One, apartenența la un grup social merge mână în mână cu creșterea stimei de sine, deoarece oamenii se mândresc cu aceste relații și capătă sens din ele.

3. Conexiunile sociale puternice ajută la compensarea factorilor de stres din viața ta

Prieteniile ne ajută în mare măsură să reducem stresul. Pe măsură ce trecem prin perioade dificile ale vieții, prietenii ne pot ajuta. Împărtășires sentimentelor în urma unei zile proaste cu un prieten te poate elibera de o parte din stres.

Atingerea fizică poate face și diferența. Un studiu publicat în octombrie 2018 în PLoS One a constatat că primirea unei îmbrățișări ameliorează emoțiile negative precum stresul.

Vă recomandăm și iertarea: În ce mod afectează sănătatea

4. Prieteniile pot ajuta la protejarea sănătății cognitive

Cercetările care au implicat femei în vârstă au descoperit că a avea o rețea socială mare oferă un efect protector asupra cogniției și reduce riscul de demență, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a spune de ce se întâmplă acest lucru.

Un alt studiu publicat în august 2021 în JAMA Network Open a constatat că a avea pe cineva cu care să poarte conversații bune poate face parte din ceea ce protejează sănătatea creierului. Datele au arătat că, într-un grup de 2.171 de adulți care au participat la Framingham Heart Study, cei care au raportat că au pe cineva în viața lor pe care să se bazeze ca bun ascultător aveau mai multe șanse să aibă niveluri mai ridicate de rezistență cognitivă.

5. Prietenii ne ajută să facem față durerii de tot felul

Gândește-te la ultima dată când te-ai confruntat cu o situație dificilă, cum ar fi un deces în familie sau pierderea a ceva important pentru tine (cum ar fi un loc de muncă, un animal de companie sau o relație). A avea prieteni pe care te-ai putea sprijini probabil te-a ajutat să reușești.

Un mic studiu publicat în numărul din iulie-august 2015 al Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research a constatat că mamele care au suferit o naștere morta se bazau pe sprijinul social pentru a scăpa de singurătate.

6. Prietenii pot încuraja comportamente sănătoase

A avea relații pozitive cu oameni care fac alegeri sănătoase te poate motiva să faci alegeri asemănătoare.  

Experții bănuiesc că relațiile au acest efect asupra sănătății fizice din cauza răspunsului la stres al organismului. A te simți izolat și singur poate crește stresul cronic, care poate avea un impact negativ asupra sănătății, în timp ce reversul – menținerea unor prietenii pozitive – te poate menține sănătos.

Exit mobile version