Site icon Fain si Simplu

Cum să gestionezi furia într-un mod sănătos

Îți poți gestiona furia prin intermediul sportului. (sursă foto: Unsplash)

La fel ca frica și tristețea, furia intră în categoria așa-numitelor „emoții negative”, motiv pentru unii dintre noi tind să o reprime. Când rezervorul de furie se umple până la refuz, aceștia ajung, inevitabil, să-l golească, iar momentul are un impact mai puternic asupra sănătății lor emoționale și, uneori, și asupra relațiilor cu cei dragi. 

Astfel, așa cum am povestit în articolul dedicat celor 6 emoții de bază, clasificarea acestora în „pozitive” și „negative” poate deveni dăunătoare pe termen lung. Sigur, frica, furia, tristețea sunt emoții care produc disconfort și pe care, din această cauză, ajungem fie să le reprimăm, fie să nu știm cum să le gestionăm pe moment.

Dacă în momentele de furie ai tendința de a intra în conflicte cu cei din jur și de a spune, de multe ori, lucruri pe care ajungi să le regreți apoi sau, pe de altă parte, dacă te închizi în tine și te tot consumi în sinea ta, află că poți începe să-ți gestionezi furia într-un mod sănătos, adică în așa fel încât să-ți păstrezi echilibrul și, totodată, să-ți menții funcționale relațiile personale și profesionale. 

Iată câteva metode utile de gestionare a furiei:

4 metode de gestionare a furiei într-un mod sănătos

Identificarea stimulilor

Pentru început, este important să acorzi atenție lucrurilor, cuvintelor, discuțiilor pe parcursul cărora obișnuiești să te înfurii, ca mai apoi să te autoanalizezi mai profund și să înțelegi care este, de fapt, motivul pentru care ai anumite reacții emoționale. 

De exemplu, dacă observi că simți furie ori de câte ori primești un feedback constructiv, pe care mintea ta îl asociază, din start, cu faptul că nu ești suficient de bun(ă), s-ar putea să descoperi că nevoia care stă la baza furiei este, de fapt, nevoia de perfecțiune.

Odată ce conștientizezi care este adevărata nevoie din spatele reacțiilor tale emoționale, poți începe să-ți gestionezi perfecționismul. Am povestit mai multe despre cum se manifestă perfecționismul și despre gestionarea nevoii de perfecțiune aici și aici

Luarea unei pauze

Când simți furie și nu știi cum s-o eliberezi sănătos, reacțiile tale sunt pur emoționale, astfel că poți ajunge să te cerți cu cineva apropiat, să ai probleme la locul de muncă sau să devii irascibil(ă) la lucruri care, în mod normal, nu te-ar deranja. 

Tocmai pentru a evita situația în care spui sau faci lucruri care te-ar răni și pe tine și i-ar răni emoțional și pe ceilalți, este indicat să iei o pauză, în care să stai tu cu tine și cu emoția ta.

Mai ales la început, acest proces ți se va părea inconfortabil, dacă nu ești obișnuit(ă) să stai și să-ți analizezi emoțiile. De aceea, îți propunem câteva moduri prin care să-ți eliberezi furia într-un mod sănătos atât pentru tine, cât și pentru relațiile tale:

Valorificarea furiei

Câteodată, poți transforma furia într-o oportunitate de dezvoltare, însă acest lucru presupune să te concentrezi mai degrabă asupra găsirii soluțiilor potrivite pentru tine, în loc să te concentrezi asupra problemei în sine.

De exemplu, dacă simți furie la finalul multor zile, în care nu ai făcut mai nimic care să-i aducă și sufletului tău bucurie, poate că a venit momentul să începi să privești timpul pentru tine ca pe o prioritate și să-l incluzi în rutina ta. Am scris aici despre importanța timpului pentru noi și am prezentat 7 metode utile prin care și tu îți poți face zi de zi timp și pentru tine. Astfel, poți transforma furia într-un „combustibil” pentru schimbări benefice în viața ta.

Psihoterapia

Dacă vrei să-ți analizezi în profunzime nevoile emoționale și simți că ai nevoie de îndrumare în această călătorie complexă, îți sugerăm să apelezi la sprijinul unui psihoterapeut. 

Sigur, pe lângă psihoterapie, este esențial să înveți să lucrezi și tu cu tine zi de zi și să aprofundezi lucrurile pe care le-ai descoperit în timpul ședințelor. 

Gând de final

Dacă până acum ți-ai tot reprimat furia, pentru că ai considerat-o o emoție indezirabilă, sau dacă ai reacționat pur emoțional, fără să-ți dai răgazul necesar de a înțelege ce se întâmplă cu adevărat înlăuntrul tău, poți începe să te raportezi la furie într-un mod sănătos: dându-ți voie s-o simți și eliberând-o într-un mod benefic pentru sănătatea ta emoțională, precum și pentru relațiile din viața ta.

Adelina Bălan

Exit mobile version