Cu imprimeu sau fără? Vesele sau mai degrabă serioase? Albe sau negre? Asortate cu pantofii sau cu pantalonii? Sau ar merge, oare, și cu bluza sau cu un accesoriu din ținută? Dacă ai avut până acum cel puțin una dintre aceste dileme, atunci cu siguranță merită să parcurgi articolul de azi. În rândurile următoare îți prezentăm 4 reguli de asortare a șosetelor, pe care să le iei în considerare ori de câte ori vrei să te asiguri că șosetele alese se potrivesc perfect cu restul outfitului.
De altfel, alegerea șosetelor e foarte importantă. Știm, poate părea un mic detaliu, însă tocmai detaliile fac diferența, deci pot desăvârși sau, dimpotrivă, compromite o ținută, fie ea de zi cu zi sau pentru un eveniment cu totul și cu totul special.
Reguli de asortare a șosetelor
Regula #1: dacă nu ieși la alergat sau mergi la sală, evită șosetele albe
Sigur, șosetele albe sunt un must-have în garderobă, fiind perfecte pentru zilele de jogging, de mers la sală sau de făcut sport acasă. Și cam atât.
În orice alte situații – da, chiar și când vine vorba despre o ieșire relaxată cu prietenii la o cafenea – evită șosetele albe.
Iar când vorbim despre evenimente mai degrabă elegante – o ședință cu un partener de afaceri sau o petrecere de seară -, șosetele albe intră, din start, în categoria așa nu.
De fapt, unii fashioniști consideră această regulă de asortare a șosetelor fundamentală. Și, într-adevăr, acest lucru e explicabil, mai ales din punct de vedere vizual.
Imaginează-ți o ținută la patru ace pentru un eveniment white tie: sacou și pantaloni impecabili, accesorii bine alese, pantofi de calitate și… șosete albe. Un astfel de element poate ruina apariția, nu crezi?
Regula #2: asortează șosetele cu pantalonii
Uite că îți oferim răspunsul la una dintre cele mai des întâlnite dileme vestimentare în rândul bărbaților: șosetele se asortează cu pantofii sau cu pantalonii?
Experții în domeniul fashion recomandă asortarea șosetelor cu pantalonii.
Și nu, nu trebuie să fie o asortare exactă, ci dimpotrivă: e indicat să optezi pentru o nuanță fie mai închisă, fie mai deschisă decât cea a pantalonilor, pentru a crea contrast între cele două piese ale ținutei.
De ce e bine să eviți asortarea șosetelor cu pantofii? Ei bine, fiindcă o astfel de combinație poate da impresia că porți… ghete.
Regula #3: asortează șosete simple la pantaloni cu imprimeu
Există riscul să creezi un efect vizual prea încărcat. Așadar, ori de câte ori porți pantaloni cu buline/dungi/alt model care îți place, asigură-te că optezi pentru șosete simple.
În ceea ce privește culoarea, aceasta ar trebui să fie cea care predomină la nivelul pantalonilor.
Regula #4: echilibru-i cheia
Și aici ne referim mai ales la șosetele colorate: la modelele acelea vesele, la care n-ai cum să nu zâmbești când le vezi, fie că sunt cu buline, dungi, curcubeu sau cu un personaj din desene animate.
Dacă ai o personalitate vestimentară jucăușă, îndrăzneață, cu siguranță ți-ar plăcea să ai câteva perechi de șosete colorate în garderoba ta.
Iată, așadar, dilema în această situație: când le poți purta și, mai ales, împreună cu ce piese le poți purta?
Ei bine, ținând cont că șosetele cu imprimeuri vesele sunt deja un element care atrage imediat atenția, ar fi bine să optezi, în rest, pentru piese monocrome, pentru culori mai „cuminți”.
Așadar, ai putea purta blugi, tricou alb simplu, șosete colorate și sneakerși, atunci când îți dorești un outfit casual, relaxat și, totodată, ușor neconvențional.
În ceea ce privește contextele sociale – poți să le poți în viața de zi cu zi, în contexte relaxate. În mod normal, ar fi bine să le eviți în cadrul evenimentelor formale, însă aici lucrurile depind foarte mult de „personalitatea ta vestimentară”.
Astfel, dacă ai un stil bine definit și neconvențional, s-ar putea ca o pereche de șosete colorate, asortate la un costum elegant, să fie tocmai elementul-cheie.
În schimb, dacă ai dubii în această privință, sugestia noastră ar fi să rămâi la opțiunea clasică, sigură: șosete monocrome, simple, în aceeași culoare cu cea a pantalonilor.
3 criterii de care să ții cont când alegi șosetele
- Calitatea materialului. Optează pentru șosete din materiale naturale, rezistente în timp și plăcute la purtare. În plus, pentru a le crește durata de viață și pentru a le menține aspectul intact, respectă instrucțiunile de curățare de pe etichetă.
- Lungimea șosetelor. Șosetele scurte sunt potrivite pentru ținutele casual-sport. Când vine vorba despre outfiturile elegante (pentru o întâlnire de afaceri sau pentru o petrecere), șosetele lungi sunt cele recomandate.
- Stilul tău vestimentar. Dacă ești un tip clasic și preferi combinațiile cromatice neutre, s-ar putea să nu ai nevoie de prea multe perechi de șosete cu imprimeuri vesele în garderoba ta. Prin urmare, investește mai degrabă în modele pe care le porți frecvent și limitează-te doar la una-două-trei perechi de șosete vesele – just in case. La celălalt pol, dacă îți place să faci tot felul de experimente vestimentare și cromatice, mai mult ca sigur șosetele colorate și cu imprimeuri puternice sunt o piesă de bază-n garderoba ta. Asta nu înseamnă, însă, că nu ar fi indicat să ai și 2-3 perechi basic, în culori neutre.
Gând de final
Alegerea șosetelor e un pas esențial în construirea oricărui outfit. Prin urmare, ia în considerare cele 4 reguli de asortare a șosetelor, prezentate în articolul de azi. Ele îți pot oferi răspunsurile la unele dintre dilemele vestimentare cu care te-ai tot confruntat până acum.
Reține, însă, că stilul vestimentar depinde mult de personalitatea fiecăruia dintre noi. Astfel, dacă îți place să experimentezi și să te joci, o poți face integrând în ținutele tale șosete colorate, cu imprimeuri neconvenționale. Sunt un detaliu imposibil de trecut neobservat!
Pentru mai multă „inspirație vestimentară”, poate te tentează să citești și aceste articole: