Percepția pe care mulți dintre noi o au astăzi asupra locului de muncă diferă foarte mult de cea de acum câteva zeci de ani.
În zilele noastre, un loc de muncă bun poate însemna echilibru între viața personală și viața profesională, flexibilitate, nivel salarial adaptat nevoilor și dorințelor individuale.
Nu în ultimul rând, este esențial să avem un job care, într-o formă sau alta, să fie în armonie cu misiunea personală. Când simțim că locul de muncă nu ne mai împlinește din acest punct de vedere, ne pierdem motivația și începem să căutăm altceva.
Căutăm locuri de muncă unde să fim fericiți
Acesta este unul dintre argumentele principale care explică de ce căutăm locuri de muncă unde să fim nu doar bine plătiți, unde nu doar să simțim că facem parte dintr-o echipă cu care împărtășim același sistem de valori, ci unde să fim fericiți.
Faptul că locul de muncă ne oferă prilejul de a ne împlini misiunea ne alimentează fericirea.
Iată, deci, cum căutarea generațiilor anterioare a unui loc de muncă suficient de bun, adică suficient de bine plătit, încât să asigure nevoile și dorințele de bază, s-a transformat astăzi, pentru multe persoane, în căutarea unui job prin care își îndeplinesc misiunea și ating fericirea într-un sector important al vieții lor.
Dacă simți că jobul actual nu te mai mulțumește – din diferite motive: nu se mai potrivește cu sensul/misiunea ta, este prea solicitant sau nu mai e în armonie cu nevoia ta de timp liber – sau pur și simplu simți că a venit momentul să te reinventezi, merită să iei în calcul reconversia profesională.
Aceasta te poate ajuta să-ți (re)găsești jobul de vis, adică să lucrezi în direcția împlinirii misiunii tale și în acord cu valorile tale personale fundamentale.
În articolul de azi îți explicăm ce este reconversia profesională, de ce este important s-o faci, cum te poate ajuta aceasta nu doar pe plan financiar, ci și pe plan psiho-emoțional.
Totodată, vom încerca să demontăm mitul conform căruia reconversia profesională este o opțiune potrivită doar pentru cei mai tineri. În realitate, poți să faci o schimbare profesională majoră la orice vârstă. Este necesar, însă, să înveți să-ți depășești credințele limitative.
Ce înseamnă reconversia profesională
Așa cum putem deduce din nume, reconversia profesională înseamnă o schimbare în carieră: fie în interiorul aceluiași domeniu de activitate, fie către un domeniu adiacent sau către unul cu totul diferit de cel în care ai activat până acum.
Să luăm un exemplu: să zicem că până acum ai lucrat doar în domeniul marketingului online. Dacă alegi să te angajezi într-o agenție de publicitate sau să-ți înființezi propria agenție de publicitate, te orientezi către un domeniu adiacent, astfel că schimbarea poate fi ceva mai confortabilă.
În schimb, dacă alegi să-ți valorifici pasiunea pentru domeniul IT, vor apărea, cu siguranță, mai multe elemente noi.
În ambele situații vorbim, însă, despre o reconversie profesională.
Prin exemplul anterior nu vrem să-ți spunem că e imposibil să schimbi cu totul domeniul, ci dimpotrivă. Dacă ai aptitudini sau un interes mai mare pentru o sferă de activitate cu totul diferită de cea în care lucrezi acum, ai șanse să te perfecționezi – de pildă, prin participarea la cursuri/conferințe/workshopuri.
Ce vrem să spunem, însă, e faptul că o schimbare (aproape) radicală poate aduce cu sine mai multe provocări decât una din interiorul aceluiași domeniu de activitate. Sigur, nu e o regulă generală. S-ar putea să constați că domeniul în care ai lucrat până acum nu ți se potrivea mai deloc și că îți este mai la îndemână și e și mai plăcut să lucrezi într-unul cu totul și cu totul nou.
Poți face o reconversie profesională la orice vârstă
Tot amâni să faci o schimbare importantă în carieră? Lucrezi de ani buni în același domeniu și simți că n-ar avea niciun rost să încerci altceva? Simți că n-ai șanse sau că provocările ar fi mult prea mari, așa că e mai înțelept să renunți?
Ei bine, dacă îți pui măcar una dintre întrebările de mai sus, află că acestea sunt credințe limitative: idei și gânduri care te împiedică să ieși din zona de confort și să faci, în sfârșit, alegerea la care visezi de ceva vreme.
Indiferent că ai 25, 30 sau 45 de ani, poți să faci o reconversie profesională. Poți să alegi alt drum. Poți să găsești un nou job care să-ți aducă satisfacții – și nu, nu doar financiare, ci și sufletești. Ai șanse să găsești un loc de muncă în armonie cu valorile și misiunea ta. Trebuie doar să îndrăznești să crezi în tine, să vezi ce ar presupune, în cazul tău, reconversia profesională și să începi să faci primii pași în direcția respectivă.
Nu vârsta este cea care te ține pe loc, ci modul în care te raportezi tu la propria vârstă și la puterea ta uimitoare de a schimba ceva.
Dacă vrei să înțelegi de unde izvorăsc credințele tale limitative și cum le poți schimba, spre binele tău, te poți orienta către psihoterapie. Am scris despre cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie și despre cum îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine. Merită să arunci o privire pe articol, ca să înțelegi cum funcționează fiecare și, mai ales, cum te-ar putea ajuta psihoterapia în acest punct al vieții tale.
Care sunt avantajele unui nou început de carieră
Avantajele pot să difere de la o persoană la alta și de la ceea ce își dorește fiecare dintre noi să câștige prin reconversia profesională, dar printre cele frecvent întâlnite amintim:
Câștiguri financiare mai mari
Te nemulțumește salariul tău actual, nevoile și dorințele ți s-au schimbat și vrei să câștigi mai mult sau nivelul salarial de pe piață nu se potrivește cu planurile tale pe termen scurt, mediu și lung. Acesta ar putea fi un moment de a face o schimbare în carieră: te poți orienta către un domeniu conex, dar mai bine plătit, sau către unul cu totul nou.
Sigur, contează să-ți și placă, să ai aptitudinile necesare sau să vrei să ți le dezvolți, pentru a reuși.
Motivație lăuntrică mai puternică
Lucrezi în același domeniu de câțiva ani, ai învățat cam tot ce te interesa, iar în ultima vreme îți este tot mai greu să-ți duci la bun sfârșit sarcinile. Simți că ți-ai pierdut interesul: jobul actual nu se mai potrivește atât de bine cu misiunea ta – fie fiindcă au avut loc schimbări în interiorul companiei unde lucrezi, fie fiindcă, pur și simplu, nevoile tale s-au schimbat.
Ei bine, o schimbare în carieră te-ar putea ajuta să-ți (re)găsești resursele lăuntrice și să-ți pui motorașul motivației, din nou, în funcțiune.
Poate că simți nevoia unor noi provocări, poate că vrei să lucrezi într-o echipă mai mică sau mai mare sau, dimpotrivă, poate că a venit momentul să lucrezi pe cont propriu – indiferent de situația în care te regăsești, reconversia profesională este o opțiune pe care merită s-o iei în considerare.
Program flexibil și mai mult timp liber
Programul 9-17 nu mai funcționează pentru tine. Simți că ai lucra mai bine și mai eficient dacă ai avea parte de un program flexibil, însă, din păcate, domeniul în care activezi nu prea îți permite acest lucru. Totodată, simți că ai avea nevoie de mai mult timp liber, de mai mult timp pentru tine.
Cum nevoile tale personale s-au schimbat, s-ar putea să fie binevenită o reconversie profesională. Alegerea unui alt job sau a unui alt domeniu de activitate ți-ar putea satisface atât nevoia de flexibilitate, cât și nevoia de a te bucura de mai mult timp pentru tine, pentru familie, prieteni etc.
Cum poți să faci o reconversie profesională
Înainte de a-ți prezenta câteva tips & tricks, vrem să menționăm și următorul lucru: orice schimbare poate aduce cu sine provocări, însă astfel de provocări pot fi cu mult amplificate de gândurile tale.
Idei precum „Nu pot”, „Nu mai am vârsta potrivită”, „Nu cred că sunt suficient de bun(ă) pentru jobul sau domeniul respectiv” pot fi adesea o formă de autosabotaj. Ca să te apuci pe bune de a face schimbarea dorită, contează să-ți conștientizezi credințele limitative și să începi să lucrezi cu ele.
Ulterior, iată ce s-ar putea să ai de făcut:
Înțelege de ce vrei să faci o reconversie profesională
Motivul din spatele nevoii de schimbare este esențial, pentru că în funcție de acesta te poți ghida către anumite locuri de muncă/ramuri de activitate.
Printre motivele frecvent întâlnite pentru care oamenii vor să facă schimbări profesionale se numără: dorința/nevoia de a câștiga mai mult, dorința de a găsi un loc unde să simtă că pot evolua, nevoia de mai mult timp liber etc.
Analizează lucrurile la care te pricepi
Astfel, s-ar putea să descoperi că multe dintre aptitudinile și cunoștințele de acum îți pot fi de mare ajutor într-un domeniu conex – asta în cazul în care te gândești să te orientezi către o ramură de activitate similară cu cea de acum.
Totuși, nu trebuie să te limitezi la skill-urile pe care le folosești la locul de muncă. Se prea poate să-ți fi dezvoltat aptitudini și competențe prin practicarea intensă a unui hobby, pe care acum vrei să-l duci la stadiul de job.
Analizează lucrurile care îți plac
Să zicem că vrei să-ți schimbi locul de muncă fiindcă nu te mai atrage ceea ce faci/ai nevoie de noi provocări/misiunea ta s-a schimbat.
Ei bine, în acest caz merită să arunci o privire la hobby-urile/interesele tale, adică la acele lucruri care îți aduc bucurie. Lucrurile care te bucură și, în plus, la care te și pricepi se pot transforma într-o sursă de venit.
Sigur, s-ar putea să fie nevoie să mergi la diferite cursuri/să ai anumite studii pentru a face o reconversie profesională, și nu să te rezumi doar la ceea ce ai învățat, pe cont propriu, până acum. Dar, având un punct clar de pornire, știi ce ai de făcut mai departe.
Cercetează piața
Vrei să câștigi mai mulți bani? Vezi către ce joburi te-ai putea orienta și pentru care aptitudinile actuale te-ar recomanda.
Află dacă ai nevoie de un anumit curs/certificat pentru a putea activa într-un anumit domeniu: dacă vrei să-ți valorifici pasiunea pentru make-up, s-ar putea să fie necesar să faci câteva cursuri, pentru a te perfecționa și pentru a avea o reputație mai bună pe piață.
Analizarea pieței te ajută să ai o perspectivă mai clară și să înțelegi care sunt cerințele/avantajele fiecărui job/domeniu. Pe baza acestora, s-ar putea să ajungi la concluzia că nu e musai să faci o schimbare radicală (alegând altă ramuri de activitate), pentru a fi mulțumit(ă), ci doar să te orientezi către un alt loc de muncă din domeniul în care lucrezi acum.
Totodată, nu uita că discuțiile cu prietenii/cunoștințele care lucrează în domenii ce te interesează te pot ajuta să ai o perspectivă „din interior” asupra acestora.
Perfecționează-ți aptitudinile și aprofundează-ți cunoștințele
Acest lucru te ajută să-ți crești șansele de angajare și, mai important, să te descurci mai ușor odată ce vei obține jobul care te interesează. Prin urmare, participă la cursuri de specialitate, la conferințe și workshopuri susținute de profesioniști din domeniu.
Sigur, toate acestea înseamnă timp și bani, dar gândește-te că investești în tine și-n dezvoltarea ta, adică faci una dintre cele mai valoroase investiții pentru viitorul tău – personal și profesional deopotrivă.
Gând de final
Reconversia profesională poate însemna, într-adevăr, o provocare – în primul rând emoțională, dacă trebuie să lucrezi cu credințele limitative dobândite în timp.
Totuși, alegerea unui nou drum profesional, care să se potrivească nevoilor și valorilor tale actuale, te poate motiva să faci față mai ușor provocărilor care pot apărea pe parcurs, iar momentul în care vei simți că ai găsit locul care te ajută să-ți îndeplinești misiunea îți va aduce satisfacție.
Nu uita: oricând poți să alegi un nou drum profesional care să te ducă mai aproape de împlinirea visului tău. Important e să ai curajul să faci primul pas.
Adelina Bălan