Poate nu te-ai gândit niciodată la asta, însă vorba românească ascunde o mare putere. Cuvintele pe care le avem în dicționar cuprind o forță inimaginabilă. Ele te pot ridica sau te pot coborî cât ai clipi. Diferența stă în alegerea lor conștientă. Din păcate însă, din ce în ce mai rar apelăm la cuvintele frumoase din desaga noastră. Am uitat sau alegem să ignorăm ce au încercat străbunii noștri să ne învețe. Nu mai punem preț pe proverbele românești despre omenie, bun simț și respect.
Prof. Dr. Constantin Dulcan și Prof. Dr. Vlad Ciurea: Despre cuvânt și omenie
„Cuvintele au semantică, chimie și fizică, deci cuvântul nostru pleacă în univers și impactează acele creiere care sunt axate pe aceeași lungime de undă și vine înapoi și pentru tine și pentru ceilalți.
Nu întâmplător cineva a avut ca imperative iubirea, iertarea, bucuria, ura este opusă iubirii. Hugo spune: ura este iarna omenirii, iar eu spun ura este cancerul ființei.
Avem cuvinte care stigmatizează și avem cuvinte care din potrivă înalță. Unele coboară, altele înalță, este responsabilitatea mea, a minții mele, a educației mele, a capacității mele de a raționa să mă comport într-o manieră sau alta.” – Prof. Dr. Constantin Dulcan
„Fraza noastră trebuie să fie frumoasă, fraza noastră trebuie să fie corectă, fraza noastră trebuie să fie românească. De exemplu, eu am uitat să înjur. De vreo 12 ani nu mai înjur pentru că îmi dau seama că-mi face mie rău, nu mai spun celuilalt.
Contează enorm de mult cuvântul. Limba română are o grămadă de proverbe, de zicale: Vorba bună, mult aduce! – nu? Ce simplu este să spui: Vă mulțumesc! Am uitat să spunem: Mulțumesc! Ce simplu este să spui: Bună ziua.
Dintr-o întâmplare, prin 2014 cred că am lut un premiu ca cel mai politicos neurochirurg din spital pentru că indiferent cine trecea prin fața mea, fie și la orele dimineții, 6:30-7, eu ziceam: Sărut mâinile doamnă. Și m-a oprit cineva: bine, dar infirmieră. Mâine copilul ei poate să fie ministrul sănătății sau prim ministru deci sărut mâinile doamnă.
Educația o fac pentru doamna respectivă, dar o fac și pentru mine, că-mi intră în limbajul uzual. Iar copilul care este în formare, îl modelăm, modelăm creierul, modelăm totul, nu avem voie să folosim un cuvânt greu. Îl reține, îl folosește înpotriva altor copii și peste câțiva ani se întoarce împotriva ta.” – Prof. Dr. Vlad Ciurea
Top 10 cele mai faine proverbe românești despre omenie
În cadrul primei conferințe Fain & Simplu x Ateneu, Prof. Dr. Vlad Ciurea și Prof. Dr. Constantin Dulcan au vorbit printre altele și despre puterea cuvântului. Aceștia ne-au semnalat impactul pe care o vorbă frumoasă sau mai puțin frumoasă în poate avea asupra creierului uman. Dacă vrei să afli mai multe despre subiect, îți recomandăm să urmărești episodul special filmat la Ateneu.
Inspirați de discuția lor, am selectat pentru tine cele mai faine proverbe românești despre omenie:
- Să fii domn e o întâmplare, să fii om e lucru mare.
- Omul face haina și nu haina pe om.
- Răspunsul blând înlătura mânia.
- Omul sfințește locul, nu locul pe om.
- Bine faci, bine găsești.
- Ce folos că tatăl tău a fost domn dacă tu nu ești om.
- Cine omenia-și prăpădește de rău lumea-l vorbește.
- Cine pe altul omenește pe sine se cinstește.
- Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodată.
- A fi mare, nu-i mirare. A fi om, e lucru mare.
P.S. Poți urmării prima parte a conferinței, meciul dintre creier și inimă purtat de cei doi mari lorzi ai medicinei românești acum pe YouTube, Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.