Site icon Fain si Simplu

Hainele second-hand, încă un subiect controversat

Hainele second-hand, încă un subiect controversat

Mulți consideră hainele second-hand un motiv de rușine.

„Cum să port haine la mâna a doua?”

„Să cumpăr haine deja purtate?”

„De ce să dau bani pe ceva vechi?”

Acestea sunt doar câteva răspunsuri generale pe care oamenii le folosesc când aud de cumpărături la SH. Există această gândire că hainele second-hand nu sunt de calitate. Foarte mulți oameni au impresia că sunt obiecte vestimentare vechi, rupte, pătate su urât mirositoare. Altfel, de ce ar vrea cineva să le vândă? Dacă erau bune, le păstrau, nu? Ei bine, nu este chiar așa. Majoritatea hainelor la mâna a doua sunt în perfectă formă. Motivul pentru care sunt puse la vânzare nu are legătură cu murdăria ci mai degrabă cu moda.

Hainele creează grupuri

În ziua de astăzi, hainele nu mai sunt greu de obținut. Industria modei scoate modele noi pe bandă rulantă, în cantități enorme. Acesta este și motivul pentru care au apărut magazinele second-hand.

Oamenii vor să fie acceptați. Cum poți face asta rapid? Prin modă! Purtând ceea ce alți poartă creezi un sentiment de unire. Având aceleași haine ca restul lumii, transmiți ideea că ai aceleași gusturi, emoții și gânduri.

 „Dacă am aceeași părere ca și ei, fie chiar și în materie de îmbrăcăminte, trebuie să mă accepte.”

Oamenii din industrie au sesizat această dorință a oamenilor de a aparține unui grup. Prin urmare, au făcut din această nevoie o adevărată afacere. „Vrei să te simți iubit și acceptat, cumpără cele mai noi modele de pantaloni!”.

Problema este că moda se schimbă foarte rapid. Ce este astăzi nou și dorit de toată lumea, în două săptămâni ajunge demodat. Unde merg toate aceste haine? Ce se întâmplă cu ele? Ajung în SH-uri.

Prin urmare, nu sunt uzate fizic ci mai degrabă moral. Oamenii evită să le mai poarte pentru că atenția lor este pe nou. Astfel, tot ce nu mai este în standarde, ajunge să fie abandonat în dulap. De aici, în cele mai bune cazuri pot ajunge în centrele de reciclare sau de donații.

Haine de firmă vs Haine second-hand

„Lumea încă se teme să cumpere de la second hand. Românii au impresia că dacă cumpără haine de la second hand și nu sunt de firmă, nu este de valoare. Eu cred că este invers!Alexandra Stan

Pe de altă parte, lumea tinde să alerge după hainele de firmă. Se crede că acestea au o calitate superioară și mai mult, cine le poartă are un statut mai bun. În realitate, nu hainele te fac un om mai valoros ci atitudinea pe care o ai.

Hainele second-hand nu te coboară în ochii oamenilor precum ai fi tendat să crezi. De multe ori, acestea sunt extrem de bine întreținute, încât nici nu îți dai seama că au mai fost purtate. Dacă alegi măsurile potrivite și ai grijă de ele, acestea îți pot aduce un plus de imagine în rândul celorlați.

Unde mai vorbim că hainele la mâna a doua au ceva în plus față de cele din magazin. După cum am spus și Alexandra Stan la începutul episodului de podcast din Fain&Simplu:

Orice îți cumperi de la second hand are o poveste” – Alexandra Stan

Purtând haine second-hand, te îmbraci în istorie. Gândește-te numai la cât de multe a văzut și a auzit acel obiect. Prin câte locuri a trecut? La câte evenimente faine a fost martor? Unii oameni probabil au tăit cele mai frumoase momente din viață îmbrăcați în acele haine. Îți dai seama câtă bucurie se află în acele țesături? Energia se transmite și prin obiecte. Lasă-te purtat de povestea hainelor second-hand și bucură-te de încărcătura cu care ele vin.

Exit mobile version