Poate că îți place să alergi în miez de dimineață, iar în acele momente ești complet conectat(ă) la tine, la mintea ta și la trupul tău.
Poate că îți place să pictezi, iar ori de câte ori o faci, uiți de noțiunea timpului. Te apuci dis-de-dimineață și, când să faci ultimul retuș, îți dai seama că soarele deja a apus.
Poate că te implici atât de mult în proiectele tale profesionale, care îți aduc bucurie, încât, atunci când lucrezi la ele, nici măcar nu mai auzi zgomotele din jur. Ești 100% prezent(ă) în ce faci.
Sau poate că te regăsești în cu totul altă situație, însă starea pe care o trăiești este asemănătoare sau identică: activitatea pe care o desfășori îți place și te motivează atât de mult, încât te „scufunzi” cu totul în ea.
Ce este starea de flow
Potrivit perspectivei lui Mihaly Csikszentmihalyi, psihologul care a popularizat conceptul de flow, starea de flux înseamnă să fim total implicați și să ne concentrăm la maximum asupra unei activități care ne aduce bucurie și care ne motivează, fie că este vorba despre o sesiune de alergat sau despre un hobby creativ.
Cu siguranță și tu ai fost complet absorbit(ă) de o activitate, însă nu ai știut că trăiai, de fapt, starea de flux – care este, conform lui Mihaly Csikszentmihalyi, strâns legată de fericirea interioară.
De asemenea, acesta mai menționează câteva caracteristici esențiale ale stării de flux, printre care amintim:
- liniștea lăuntrică: o persoană care este în flux are o stare interioară similară cu cea din timpul unei sesiuni de meditație;
- pierderea noțiunii timpului – deja am dat un exemplu în acest sens, în al doilea paragraf al articolului;
- fezabilitatea activității în care ne implicăm – activitatea respectivă ne provoacă, stimulează, motivează, dar știm că putem s-o facem, pentru că avem abilitățile necesare pentru a o duce la bun sfârșit.
Ca să înțelegi mai bine cum funcționează starea de flow, te invităm să descoperi ce beneficii are aceasta și cum poți intra în ea.
Ce beneficii are starea de flow
- După cum ai aflat deja, starea de flow înseamnă prezență conștientă. Astfel, atunci când intri în ea, te concentrezi exclusiv asupra unei activități (da, e important să știi că fluxul și multitaskingul nu fac echipă bună), ceea ce, pe termen lung, te ajută să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare.
- Starea de flow este strâns legată de o gestionare mai bună și sănătoasă a emoțiilor. Dacă practici un hobby creativ, cu siguranță ai observat cât de benefic s-a dovedit acesta, de-a lungul timpului, pentru gestionarea stresului și, implicit, a emoțiilor mai puțin confortabile. Sigur, acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de activități, inclusiv pentru cele care implică mișcare. Pentru unii dintre noi, o sesiune de jogging se poate dovedi la fel de terapeutică precum o sesiune de scris în jurnal sau de pictat.
- Starea de flux se bazează pe motivația lăuntrică (intrinsecă). Astfel, pictezi, desenezi, scrii, alergi doar pentru că acest lucru îți aduce bucurie, nu pentru a primi aprecieri și validare din partea celor din jur. Simpla implicare în tot procesul, fie el creativ sau de altă natură, te motivează să continui.
- Starea de flow te ajută să ai un nivel de productivitate mai bun, pentru că te concentrezi 100% exclusiv asupra unei sarcini. Practic, îți dedici toată atenția și energia unei singure activități – pe care ajungi să o faci, cu timpul, mult mai bine.
- De altfel, cu cât intri mai des în starea de flux, cu atât îți crești șansele de a deveni mai bun(ă) la o anumită activitate. Cu alte cuvinte, dacă te implici și te concentrezi în fiecare zi asupra scrisului sau alergatului, vei evolua, în timp, într-un mod absolut firesc și natural în direcția respectivă.
Te întrebi care e legătura dintre toate aceste beneficii și fericire? Ei bine, îți sugerăm să citești încă o dată primele 3 puncte, care sunt legate între ele.
Prezența conștientă, conectarea la propriile emoții și eliberarea lor într-un mod sănătos, găsirea și valorificarea constantă a surselor de motivație interioară – toți acești factori sunt esențiali pentru atingerea stării de fericire.
Privind lucrurile din această perspectivă, putem spune că starea de flux este și un mod prin care înveți să fii prezent(ă) în prezent, să-ți gestionezi emoțiile, în loc să fugi de ele, dar și să găsești înlăuntrul tău, de fiecare dată, motivația de face o activitate care te bucură și la care te pricepi.
Cum intri în starea de flow
- Creează-ți mediul potrivit, mai ales dacă știi că îți este dificil să te concentrezi într-o cameră în care e, să zicem, mult zgomot. Deși unii dintre noi pot intra în starea de flux (aproape) în orice împrejurare, nu înseamnă că trebuie să privești acest lucru ca pe o condiție esențială. Creează-ți, așadar, atmosfera de care ai tu nevoie: lasă dispozitivele electronice într-o altă încăpere, organizează-ți spațiul de lucru, lasă melodia preferată pe fundal, în surdină.
- Asumă-ți provocări realizabile. Ca să intri în starea de flux, e important să ai niște obiective realiste, adică direct proporționale cu aptitudinile și cunoștințele tale actuale. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să te orientezi către activități pe care le faci foarte ușor și rapid, ci către unele pe care, deși te provoacă, le poți duce la bun sfârșit. Să zicem, de pildă, că până acum ai pictat aproape numai peisaje și îți propui să încerci primul tău portret. Deși vorbim despre o provocare, pentru că aduce un element nou, diferit, este totuși una realistă, pentru că ai aptitudini și cunoștințe artistice în acest sens.
- Dacă simți că te ajută, creează-ți un ritual personal. Ai putea, de exemplu, să meditezi înainte de a te apuca de activitatea propriu-zisă: mindfulness-ul este în sine o intrare în starea de flux.
Gând de final
Starea de flow este atât un mod sănătos prin care îți gestionezi emoțiile, inclusiv pe cele care îți produc disconfort, cât și o modalitate prin care îți exersezi atenția și capacitatea de concentrare. Nu în ultimul rând, cu cât intri mai des în starea de flux, cu atât îți crești șansele de a-ți dezvolta aptitudinile într-o ramură care te interesează și pasionează.
Adelina Bălan