Site icon Fain si Simplu

Ce este starea de flow, ce beneficii are și cum poți intra în ea

sursă foto: Unsplash

Poate că îți place să alergi în miez de dimineață, iar în acele momente ești complet conectat(ă) la tine, la mintea ta și la trupul tău. 

Poate că îți place să pictezi, iar ori de câte ori o faci, uiți de noțiunea timpului. Te apuci dis-de-dimineață și, când să faci ultimul retuș, îți dai seama că soarele deja a apus.

Poate că te implici atât de mult în proiectele tale profesionale, care îți aduc bucurie, încât, atunci când lucrezi la ele, nici măcar nu mai auzi zgomotele din jur. Ești 100% prezent(ă) în ce faci.

Sau poate că te regăsești în cu totul altă situație, însă starea pe care o trăiești este asemănătoare sau identică: activitatea pe care o desfășori îți place și te motivează atât de mult, încât te „scufunzi” cu totul în ea.

Ce este starea de flow

Potrivit perspectivei lui Mihaly Csikszentmihalyi, psihologul care a popularizat conceptul de flow, starea de flux înseamnă să fim total implicați și să ne concentrăm la maximum asupra unei activități care ne aduce bucurie și care ne motivează, fie că este vorba despre o sesiune de alergat sau despre un hobby creativ.

Cu siguranță și tu ai fost complet absorbit(ă) de o activitate, însă nu ai știut că trăiai, de fapt, starea de flux – care este, conform lui Mihaly Csikszentmihalyi, strâns legată de fericirea interioară.

De asemenea, acesta mai menționează câteva caracteristici esențiale ale stării de flux, printre care amintim:

Ca să înțelegi mai bine cum funcționează starea de flow, te invităm să descoperi ce beneficii are aceasta și cum poți intra în ea.

Ce beneficii are starea de flow

Te întrebi care e legătura dintre toate aceste beneficii și fericire? Ei bine, îți sugerăm să citești încă o dată primele 3 puncte, care sunt legate între ele. 

Prezența conștientă, conectarea la propriile emoții și eliberarea lor într-un mod sănătos, găsirea și valorificarea constantă a surselor de motivație interioară – toți acești factori sunt esențiali pentru atingerea stării de fericire. 

Privind lucrurile din această perspectivă, putem spune că starea de flux este și un mod prin care înveți să fii prezent(ă) în prezent, să-ți gestionezi emoțiile, în loc să fugi de ele, dar și să găsești înlăuntrul tău, de fiecare dată, motivația de face o activitate care te bucură și la care te pricepi.

Cum intri în starea de flow

Gând de final

Starea de flow este atât un mod sănătos prin care îți gestionezi emoțiile, inclusiv pe cele care îți produc disconfort, cât și o modalitate prin care îți exersezi atenția și capacitatea de concentrare. Nu în ultimul rând, cu cât intri mai des în starea de flux, cu atât îți crești șansele de a-ți dezvolta aptitudinile într-o ramură care te interesează și pasionează. 

Adelina Bălan

Exit mobile version