Site icon Fain si Simplu

3 lucruri despre bullying

3 lucruri despre bullying

Astăzi, termenul de bullying este tot mai des întâlnit. Deși hărțuirea, fie ea fizică sau verbală, nu este un fenomen nou, bullying-ul a devenit un subiect de interes. După ce tot mai multe persoane, cunoscute publicului larg, au început să povestească din experiențele personale, subiectul a luat amploare.

Una dintre persoanele publice, din România, care a vorbit deschis despre acest aspect al vieții ei este Oana Roman. Invitată în podcastul Fain&Simplu, aceasta povestește cum a început, dar și cum a reușit să treacă peste această provocare.

Dacă îi întrebi pe cunoscuții tăi, este posibil să afli că mulți au fost victimele unui agresor. Poți afla că unii dintre ei au fost bătăuși. De altfel, acest fenomen se rezumă la un tip de intimidare și vătămare verbală sau fizică a altuia.

Când apare cel mai des bullying-ul?

În urma studiilor s-a demonstrat că acest tip de hărțuire persistă în rândul copiilor și adolescenților. Până la trei sferturi dintre tinerii adolescenți se confruntă cu asta. Mulți dintre ei semnalând inclusiv atingeri necorespunzătoare.

Bullying-ul afectează doar victima?

S-a constatat că acest fenomen afectează atât victima, cât și agresorul. Ambele categorii prezentând un risc mai mare de apariție a bolilor mentale.

Mai mult decât atât, depresia este una din consecințele acțiunii de hărțuire. Indiferent dacă intensitatea agresiunii a fost slabă sau nu, rezultatele fizice și emoționale pot afecta individul pe termen lung. Din acest motiv, mulți adolescenți sau copii hărțuiți prezintă anxietate și depresie la vârsta adultă.

Ca efecte negative ale bullyingu-ului se numără și tentativele de sinucidere, managementul financiar slab și performanțele scăzute în carieră.

Cum arată un agresor? Dar o victimă?

Nu există un profil pentru victimă sau agresor. Bătăușii sau persoanele afectate pot fi parte activă a societății sau din contră, pot fi cei marginalizați. De asemenea, rolurile se pot schimba de-a lungul vieții. La un moment dat poți fi cel agresat, iar mai târziu poți deveni chiar tu făptașul.

Un studiu recent a constatat că ambele grupuri de persoane se confruntă cu numeroase probleme emoționale. Astfel, ambii au nevoie de consiliere.

Gânduri de final

Concluzia este că bullying-ul afectează oamenii, indiferent de statutul social. Acest fenomen nu trebuie ignorat. Persoanele afectate necesită o atenție specială pentru a reintra în normal. Indiferent de ce parte se află, toți au nevoie de sprijin pentru a face față amalgamului de emoții.

Dacă ești victima unui agresor, cere ajutor din partea specialiștilor. Nu ești singur! Poți învăța cum să gestionezi situația și să devii un om liber.

Dacă ai fost martorul unei scene de agresiune, nu rămâne pasiv! Acționează! Vocea ta poate salva vieți. Nu uita că fiind spectator, contribui la răspândirea acestui fenomen și la perpetuarea efectelor sale negative.

Exit mobile version