Site icon Fain si Simplu

Proverbe românești controversate: “Bătaia e ruptă din rai”

Bătaia e ruptă din rai

Bătaia e ruptă din rai”- unul dintre cele mai cunoscute proverbe românești. De multe ori, această vorbă este folosită ca scuză de către unii părinți. Dacă vine din popor, trebuie să aibă un strop de adevăr! Cu toate acestea, toți specialiștii în parenting susțin contrariul. De ani de zile, se promovează creșterea copiilor cu blândețe și iubire. Bătaia nu este ruptă din rai. Să-ți lovești copilul poate avea consecințe grave pe termen lung. În articolul de astăzi, vom analiza subiectul.

„Bătaia e ruptă din rai” – Dezbatere proverbe românești

În trecutul nu foarte îndepărtat, femeile aveau parte de același tratament. Bătaia era la ordinea zilei pentru ele. De ce? Pentru că lovirea era egală cu „disciplina”.

În popor, să lovești pe cineva îți aduce un oarecare statut superior. Bărbații își loveau soțiile ca modalitate de control. Profesorii își pălmuiau elevii pentru a-i disciplina la clasă. Din păcate, această practică nu a dispărut în totalitate. Femei și copii de peste tot, sunt bătuți pentru „a fi cuminți”.

De ce a rămas această mentalitate veche în ziua de astăzi?

Pentru că oamenii nu realizează că viața unui alt om nu poate fi deținută. Părinții nu sunt conștienți că nu au dreptul să controleze viața copiilor. Trebuie să-i ghidezi și să-i ajuți când au nevoie. Nu poți decide pentru ei. Nu ai dreptul să îi aplici corecții fizice, când nu fac ceva precum îți dorești.

Părinții ar trebui să aibă dreptul de a-și disciplina copiii așa cum consideră“.

Copiii nu sunt bunuri ale părinților. Ei au dreptul la demnitate și respect. Într-o societate civilizată, oamenii ar trebui să vadă omul ca viață. Un suflet merită să trăiască după cum își dorește, fie că este un om mic sau mare.

Urmărește și episodul de podcast: PARENTING FAIN & SIMPLU: “COPILUL TĂU NU ÎȚI APARȚINE” – URANIA CREMENE

Bătaia și urmările ei

Societatea a progresat, într-o oarecare măsură. Astăzi, oamenii au realizat că agresiunea nu este o soluție. Lovirea partenerului de cuplu, a angajaților și a elevilor nu mai este tolerată. Mai mult decât atât, lovirea copiilor aflați în diverse centre este de asemenea sancționată.

Dar cum putem controla agresiunea în familie? Copiii sunt adesea bătuți sau îmbrânciți de către părinții lor. Aceștia rămân victime în tăcere. Pentru că sunt mici, inocenți și vulnerabili, ei nu se pot apăra.

Haideți să tragem împreună un semnal de alarmă privind agresiunea fizică a copiilor. Bătaia are urmări dureroase, mai ales pentru un copil. Durerea resimțită de aceștia nu este doar fizică ci și emoțională.

Un copil bătut va dezvolta numeroase disfuncționalități în viața adultă. Pedepsele fizice duc la depresie, anxietate, abuz de substanțe și tulburări de personalitate.

Soluții

Există întotdeauna alternative la agresiunea fizică. Poți răspunde altfel la comportamentele provocatoare sau enervante. Relațiile de putere, furia și pierderea autocontrolului sunt motive des folosite. Mulți părinți recunosc că recurg la bătaie atunci când sunt obosiți, supărați sau stresați. Tot ei sunt cei ce, mai târziu, au recunoscut că simt regrete și remușcări.

Ce poți face ca părinte?

Primul pas este să-ți ceri scuze în fața copilului. Nu este nimic rușinos sau dezonorant. Din contră! A-ți cere iertare de la copilul tău este un semn de maturitate . Copilul este un suflet la fel ca tine care merită respect și dragoste.

Al doilea pas este să începi să lucrezi la tine ca persoană. Scuzele sunt bune, dar nu le poți transforma în motivare. Nu-l poți lovi, iar apoi să ștergi totul cu buretele. Doar pentru că i-ai cerut iertare, nu înseamnă că bătaia nu lasă urme. Copilul simte și înțelege mai multe decât crezi.

Important este ca tu să faci pași spre dezvoltare. Trebuie să-ți înțelegi mai bine stările de oboseală și de nervozitate. Dacă îți dorești un copil sănătos, să începi să lucrezi la gestionarea lor.

Timpul alocat relației voastre nu este timp pierdut, ci timp investit. Fii sigur că buna înțelegere dintre voi va aduce numeroase beneficii pe termen lung.

Mădălina Costache

Exit mobile version