Site icon Fain si Simplu

Paradoxul pauzelor: mituri despre productivitate pe care ar trebui să nu le mai credem

sursă foto: unsplash.com

Trebuie să recunoaștem că în aceste vremuri poate fi dificil să ne echilibrăm munca și viața. Chiar dacă găsirea armoniei ne ajută atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, este greu să ieșim din mentalitatea de „mereu activ”.

În societatea noastră, agitația și șlefuirea sunt considerate „norma”, multitasking-ul este glorificat, iar distragerile sunt rampante. Suntem învățați că, dacă nu suntem ocupați, suntem leneși, neproductivi și amânăm acest drept.

Mai mult decât atât, cultura agitației ne hrănește mituri despre productivitate care ne consumă energia, ne scad productivitatea și duc la epuizare. Burnout-ul este un fenomen pe care mulți oameni îl experimentează, nu este distractiv și este însoțit de obicei de simptome negative precum scăderea creativității, mentalitatea slabă și lipsa de motivație.

Aici intervine puterea pauzei. Pauza poate fi foarte dificilă din cauza naturii sale paradoxale. Simțim presiunea culturii hustle care ne spune că, dacă luăm pauze și nu muncim constant, ne dăm înapoi și amânăm. Cu toate acestea, pauza nu este asemănătoare cu amânarea și, dacă este făcută corect, poate fi efectiv productivă!

Stai departe de miturile despre productivitate

Societatea adoră să ne spună că zgomotul generează optimizarea și productivitatea, dar nu este așa. Iată trei mituri despre productivitate și amânare în care trebuie să mai crezi.

Mitul #1: Managementul timpului este cheia productivității

Acest mit nu este complet fals, dar gestionarea timpului este doar un aspect din ceea reprezintă formula din trei părți a creșterii productivității. Această formulă din trei părți constă în managementul timpului, energiei și atenției.

Gestionarea timpului este importantă pentru modul în care alegem să ne petrecem timpul și cât timp dedicăm sarcinilor specifice în fiecare zi.

Gestionarea energiei se concentrează pe reîncărcarea bateriei noastre, astfel încât să putem profita mai mult din timpul nostru. Energia este sursa de energie care dă timpului valoarea sa.

Managementul atenției se concentrează pe deciziile pe care le luăm și pe acțiunile pe care le întreprindem. Acest lucru se întâmplă doar atunci când deciziile și acțiunile noastre sunt deliberate, atente și concentrate.

Numai înțelegând aceste niveluri vom putea opera în plinătatea potențialului și vom învinge procrastinarea.

Mitul #2: Ocupat = Productiv

Societatea noastră încearcă să ne spună că ocupat și productiv reprezintă același lucru, însă sunt două concepte extrem de diferite. Adesea simțim o presiune mare pentru a fi productivi, fiind ocupați și suprasolicitați, dar aceste abordări ne fac de fapt mai puțin productivi în timp.

A fi ocupat înseamnă a munci mai mult, a fi frenetic și alimentat de perfecționism. În timp ce a fi productiv înseamnă a lucra mai inteligent, a fi concentrat și alimentat cu scop și creștere.

Este atât de important să înțelegem diferența dintre ocupat și productiv. A fi ocupat este adânc înrădăcinat în căutarea de validare și aprobare de la alții în ceea ce privește succesul, în timp ce a fi productiv se înclină spre creștere pentru a fi eficient și concentrat în viață și în afaceri.

Mitul #3: Dacă iei pauze, amâni

Dimpotrivă! Cercetările sugerează că partea a creierului nostru care este responsabilă de funcțiile executive are nevoie de o pauză! Cortexul nostru prefrontal este responsabil de managementul obiectivelor, atenție, memorie, luarea deciziilor și multe altele. Oferă-ți creierului suprasolicitat o pauză, astfel încât să aibă șansa de a se reîmprospăta și de a reveni la performanță mai eficient.

A lua o pauză intenționată sau a face o pauză în timpul zilei de lucru nu reprezintă o amânare. Cuvântul cheie aici este intenționat. Unele pauze ne pot reîncărca și energiza, în timp ce altele ne epuizează și ne epuizează. Scopul este de a face pauză activ, nu pasiv.

Cum să iei pauză

Pauza este o schimbare intenționată a comportamentului nostru. Pauzele intenționate de-a lungul zilei creează sens în care poți să te înregistrezi cu tine însuți și să te apropii de aliniere.

După cum am menționat mai devreme, există pauze și pauze care ne reîncarcă și altele care ne epuizează.

De unde știi dacă pauzele tale te reîncarcă sau te epuizează?

Îți poți adresa această întrebare: „Îmi folosesc mintea pentru a procesa prea multe informații în jurul meu?” Dacă ai spus da, pauza îți va permite să te relaxezi.

Ce activități se încadrează în această categorie? Activități precum citirea, apelarea unui prieten sau derularea pe rețelele sociale pot fi modalități excelente de a-ți petrece timpul liber, dar nu sunt pauze energizante.

Pauzele care te vor reîncărca includ meditația, atenția, mersul la plimbare, întinderea sau, literalmente, pur și simplu stând în tăcere pentru un moment, cu respirația concentrată.

Putem folosi cuvântul pauză ca acronim pentru a ne ajuta să facem o pauză intenționată în timpul zilei.

3 motive pentru care trebuie să faci pauză

Iată 3 motive pentru a face pauze intenționate în timpul zilei:

1. Reîncarcă-ți energia.

După cum am menționat mai devreme, managementul energiei reprezintă 1/3 din formula productivității. Luarea unei pauze sau o pauză activă în timpul zilei de lucru vă poate crește enorm productivitatea.

2. Reduce stresul și reglează-ți emoțiile în mod eficient!

Creșterea inteligenței tale emoționale poate fi benefică atât pe plan personal, cât și profesional. Cercetările au descoperit că luarea de pauze îmbunătățește starea de spirit, performanța și concentrarea.

3. Echilibrează balanța între muncă și viață.

Găsirea unui echilibru între muncă și viață poate fi o sarcină dificilă pentru unii, dar exersând pauze intenționate pe parcursul zilei, faci pași către armonie.

Este atât de important să nu mai ascultați narațiunea agitată și să vă acordați permisiunea de a face pauzele de care aveți nevoie pe parcursul zilei. Vă promit că reîncărcarea și relaxarea prin pauză intenționată vă vor ajuta să vă gestionați energia, să vă creșteți productivitatea, să reduceți stresul și să vă creșteți alinierea vieții profesionale.

Exit mobile version