Te-ai întrebat vreodată „De ce este importantă iubirea de sine?” sau ai ajuns deja în etapa în care te gândești „cum să te accepți așa cum ești”? Pentru mulți dintre noi, dragostea și acceptarea de sine poate suna mai degrabă un lux decât o necesitate – sau un moft nou-age pentru cei care au prea mult timp la dispoziție.
În mod ironic, însă, îngrijirea de sine și compasiunea ar putea fi de fapt lucrul de care avem cea mai mare nevoie. Mai ales pentru cei care muncesc prea mult și care se străduiesc în mod constant să se auto-depășească.
De cele mai multe ori, când suntem prea duri cu noi înșine, o facem pentru că suntem mânați de dorința de a excela și de a face totul corect, tot timpul. Acest lucru implică multă autocritică, iar acea voce interioară persecutorie care ne spune constant cum am fi putut face lucrurile mai bine este un semn distinctiv al perfecționismului.
De ce acceptarea de sine este esențială pentru sănătate
Studiile au arătat că perfecționiștii prezintă un risc mai mare de a face mai multe boli, atât fizice, cât și mentale, și că autocompasiunea ne-ar putea elibera de strânsoarea ei. Prin urmare, perfecționismul și autocompasiunea sunt indisolubil legate.
De obicei, stabilim standarde prea înalte pentru noi, deoarece societatea se așteaptă să fim perfecți. Tindem să uităm că toată lumea are defecte, inclusiv oamenii pe care îi percepem a fi perfecți.
Iubirea de sine și acceptarea de sine sunt aspecte esențiale ale sănătății și fericirii. Acestea sunt atributele care ne modelează sănătatea fizică, mentală și emoțională în moduri reale și concrete. Când refuzăm să ne acceptăm pe noi înșine, ne tăiem de energia care susține viața. Acest proces are loc treptat, suntem deconectați de forța vieții. Și acest lucru duce la probleme grave de sănătate.
Când nu ne acceptăm așa cum suntem, suntem, în esență, purtând pe noi înșine în interior. Și când luptăm împotriva noastră, ghiciți cine pierde? Este important să acceptăm faptul că toți avem defecte. Toata lumea face greseli. Să faci greșeli nu este un lucru rău pe care ar trebui să îl eviți complet. Este una dintre cele mai bune moduri de a învăța și de a crește.
Acceptarea punctelor noastre forte și a punctelor slabe și reconcilierea părților conflictuale din lumea noastră interioară este esențială pentru sănătatea și fericirea noastră. În plus, nu poți realiza nimic substanțial în lumea exterioară fără a-ți repara lumea interioară.
Ce este acceptarea de sine și de ce e important să te iubești
Acceptarea de sine este exact ceea ce sugerează numele său: starea de acceptare completă a sinelui. Dacă te întrebi cum să te accepți așa cum ești, adevărata acceptare de sine este, de fapt, să îmbrățișezi cine ești. Fără nicio calificare, condiții sau excepții.
Acceptarea de sine este acceptarea de către un individ a tuturor atributelor sale, pozitive sau negative.
Această definiție subliniază importanța acceptării tuturor fațetelor sinelui. Nu este suficient să îmbrățișezi pur și simplu ceea ce este bun, valoros sau pozitiv despre tine; pentru a întruchipa o adevărată acceptare de sine, trebuie să îmbrățișezi și părțile mai puțin dorite, negative și urâte din tine.
Dacă consideri că acceptarea tuturor aspectelor negative este o etapă dificilă, nu te înșeli! Nu este ușor să acceptăm lucrurile pe care dorim cu disperare să le schimbăm despre noi înșine; cu toate acestea – contraintuitiv – doar acceptându-ne cu adevărat pe noi înșine putem începe chiar procesul de auto-îmbunătățire semnificativă.
Cu alte cuvinte, trebuie mai întâi să recunoaștem că avem trăsături și obiceiuri nedorite înainte de a începe călătoria spre îmbunătățire.
De ce e important să te iubești
La fel ca și modul în care te accepți așa cum ești și dragostea de sine este importantă și se află în aceeași balanță atunci când vorbim de sănătate.
Dragostea de sine este o stare de apreciere pentru sine care crește din acțiunile care ne susțin creșterea fizică, psihologică și spirituală.Această înseamnă să ai respect pentru propria ta bunăstare și fericire. Dragostea de sine înseamnă să ai grijă de propriile nevoi și să nu-ți sacrifici bunăstarea pentru a le face pe plac altora. Totodată înseamnă să nu te mulțumești cu mai puțin decât meriți.
Dragostea de sine poate însemna ceva diferit pentru fiecare persoană, deoarece toți avem multe moduri diferite de a avea grijă de noi înșine. Să-ți dai seama cum arată dragostea de sine pentru tine ca individ este o parte importantă a sănătății tale mintale.
Descoperă și cele 7 rezoluții de anul nou pentru îngrijirea de sine
Cum să te accepți așa cum ești
Există mai multe moduri prin care poți lucra la autoacceptare:
Încearcă să te ierți
Indiferent de motivul pentru care trebuie să o faci. Iartă-te că nu ți-ai îndeplinit într-o si task-urile, astfel presiunea pe care o vei pune asupra propriei persoane se va diminua. Dacă ai făcut un lucru de care nu ești mândru te poți ierta.
Dar a face acest lucru nu înseamnă că îți vei scuza comportamentul comportamentul. În schimb, înseamnă că accepți ceea ce ai făcut, îți asumi responsabilitatea și îți dai permisiunea de a merge mai departe.
O abordare pe care o folosesc unii terapeuți pentru a-i ajuta pe oameni să practice iertarea de sine include:
- responsabilitate
- remuşcare
- restaurare
- reînnoire
Practică autocompasiunea
Compasiunea de sine presupune să-ți oferi căldură și înțelegere în momentele dificile sau când te simți inadecvat.
Câteva modalități de a practica autocompasiunea includ:
- Vorbește singur ca și cu un prieten.
- Scrie-ți cum ai dori să te ajuți.
- Privește situația în perspectivă.
- Angajarea în îngrijirea de sine, cum ar fi meditația, exercițiile fizice și alimentația sănătoasă.
Acordă-ți atenția
Deși adesea nu putem controla circumstanțele vieții, este posibil să ne trezim în fiecare zi și să încercăm să trăim mai bine.
De exemplu, în fiecare seară ai putea încerca să îți creezi un scop pentru ziua următoare. Ceva la fel de simplu, cum ar fi stabilirea unei ore pentru a te trezi și a merge la o plimbare înainte de a lucra, îți poate da direcție.
Dacă dorești să abordezi un scop mai mare, cum ar fi găsirea unui loc de muncă visat, poți încerca spre exemplu să îți actualizezi CV-ul în ziua respectivă.
Aplaudă-ți abilitățile
Poate că faci o plăcintă grozavă cu mere sau ești persoana la care se îndreaptă prietenii tăi pentru a fi ascultați.
Oricare ar fi punctele tale forte – indiferent cât de mici sau mari – le poți nota ca o modalitate de a te aplauda.
Ori de câte ori întârzii să vezi ce este demn de lăudat, poți citi lista cu voce tare.
Ignoră criticul tău interior
Este ușor să fii cel mai rău critic al tău și să-ți asculți gândurile negative.
Dar când simți că vine acel val de autocritică, poți încerca să o aștepți, să faci un pas înapoi și să te gândești la ce i-ai spune unui prieten care gândea asta despre el însuși.
Cultivează-ți cercul de prieteni
Nu există nimic ca familia și prietenii în care să poți avea încredere și cu care să-ți împărtășești cele mai profunde gânduri, preocupări și povești amuzante. A te înconjura de oameni care te întâmpină așa cum ești este o modalitate grozavă de a te simți acceptat.
Persoanele care au aceleași idei pot fi găsite și în grupuri de asistență online sau forumuri.
Realizează că acceptarea nu este liniștitoare
Acceptarea defectelor și eșecurilor tale nu înseamnă că te mulțumești cu mai puțin. De fapt, cunoașterea limitelor tale poate aduce un drum lung pentru bunăstarea mentală.
De exemplu, în loc să te concentrezi pe cât de nerăbdător ești cu copiii, îmbrățișează cât de bine te conectezi cu persoanele mai în vârstă vizitându-ți des bunicii sau făcând voluntariat la un azil de bătrâni.