Site icon Fain si Simplu

Ce este serotonina, ce roluri are în organism și cum poți să-ți echilibrezi nivelul de serotonină

sursă foto: Unsplash

Acest text face parte din seria articolelor despre hormonii fericirii. Prin această serie ne propunem să-ți prezentăm fericirea dintr-o perspectivă mai degrabă (neuro)științifică. Dacă vrei să descoperi care sunt ceilalți hormoni ai fericirii, te invităm să citești acest articol. În plus, până acum am explicat, pe larg, cum funcționează dopamina, așa că îți recomandăm cu căldură articolul Ce este dopamina, care este rolul său în organism și cum îți poți regla nivelul de dopamină.

Acestea fiind scrise, hai să descoperi ce este serotonina, ce roluri joacă aceasta pentru menținerea sănătății fizice și psiho-emoționale deopotrivă, care sunt semnele care ar putea indica un nivel scăzut de serotonină și cum ai putea să-ți reglezi nivelul de serotonină cu ajutorul unor obiceiuri ușor de integrat în viața ta de zi cu zi.  

Ce este serotonina

Serotonina mai este supranumită și „hormonul fericirii” sau, mai corect spus, „unul dintre cei patru hormoni ai fericirii”, alături de dopamină, oxitocină și endorfine, care are o importanță majoră mai ales pentru funcționarea normală a sistemului digestiv.

Mai mult, serotonina este un neurotransmițător produs de sistemul nervos central care, potrivit studiilor, este strâns legată de starea de bine, de starea de fericire.

Care sunt rolurile esențiale ale serotoninei

Putem să ne raportăm la rolurile serotoninei din mai multe puncte de vedere, deoarece aceasta susține numeroase funcții esențiale ale organismului. Astfel:

Serotonina susține sistemul digestiv

Serotonina susține funcționarea optimă a stomacului. Totodată, senzația de sațietate ce se instalează pe parcursul consumului de alimente este legată de serotonină.

Practic, serotonina este cea care te ajută să-ți dai seama când este momentul să te oprești din mâncat, deoarece i-ai asigurat organismului o cantitate de hrană suficientă.

Serotonina îmbunătățește calitatea și cantitatea somnului

Sigur, nu trebuie să ne gândim că somnul este influențat exclusiv de serotonină, ci mai degrabă este bine să privim serotonina ca pe un „hormon esențial de susținere”. Concret, producția de melatonină, supranumită și „hormonul somnului”, depinde de un nivel echilibrat de serotonină.

Mai mult decât atât, potrivit articolului What is Serotonin?, calitatea somnului este influențată și de alți hormoni ai fericirii, precum dopamina.

Serotonina ajută la întărirea sistemului osos

Unele studii arată că există o legătură între densitatea osoasă și nivelul echilibrat de serotonină din organism.

Pe de altă parte, un nivel prea ridicat de serotonină ar putea fi asociat cu osteoporoza.

Serotonina este esențială pentru starea de bine

Nu întâmplător serotonina este supranumită și „hormonul fericirii”: aceasta ajută la reglarea dispoziției și la menținerea stării de bine. De altfel, unele studii arată că un nivel scăzut de serotonină ar putea fi asociat cu depresia, cu stările de anxietate sau cu alte tulburări de dispoziție.

Tocmai de aceea, îți prezentăm în continuare câteva semne care ar putea indica faptul că ai un nivel scăzut de serotonină. Sigur, acestea ar putea la fel de bine să fie asociate unor alte probleme. Pentru a primi un diagnostic corect și recomandări personalizate, îți sugerăm să apelezi la ajutorul medicului sau, după caz, psihoterapeutului tău.

Semne care ar putea indica un nivel scăzut de serotonină

Printre semnele frecvent întâlnite care indică un nivel de scăzut de serotonină se numără:

Așadar, dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, ia legătura cu medicul tău. Este esențial să te consulți cu un specialist înainte de a lua o decizie referitoare la creșterea nivelului de serotonină.

Ține cont de faptul că, la fel cum un nivel scăzut poate avea efecte negative asupra stării tale fizice și psiho-emoționale, și un nivel prea ridicat de serotonină poate avea același impact.

De exemplu, o cantitate prea mare de serotonină ar putea fi asociat cu stările de confuzie, creșterea ritmului cardiac, durerile de cap, explică articolul What is Serotonin? În situațiile mai grave, se poate ajunge chiar și la creșterea tensiunii arteriale și la pierderea cunoștinței.

Metode naturale prin care îți poți crește nivelul de serotonină

Există câteva obiceiuri simple, benefice în egală măsură pentru mintea, trupul și sufletul tău, pe care le-ai putea integra în activitatea cotidiană, cu atât mai mult că acestea ajută și la creșterea nivelului de serotonină.

Iată, așadar, 3 metode naturale la care ai putea apela dacă ai un nivel scăzut de serotonină:

Alimentația diversificată

Unele alimente au un rol esențial pentru susținerea producției de serotonină. Este vorba, printre altele, despre cele care conțin vitamina B6, vitamina D sau acizi grași Omega-3.

Iată câteva exemple de alimente pe care le-ai putea introduce în meniu:

Sigur, contează să le consumi cu măsură, în funcție de nevoile și particularitățile organismului tău. Pentru a primi un plan alimentar personalizat, ai putea apela la ajutorul unui medic nutriționist.

Activitatea fizică regulată

Nu întâmplător se spune că mișcarea influențează starea de bine. Sportul ajută inclusiv la creșterea nivelului de serotonină, așa că ai încă un motiv pentru care l-ai putea include în rândul activităților cotidiene.

Iar dacă nu ești mare fan(ă) al/a mișcării, fii fără grijă: nu e musai să faci exerciții complicate, intense. Chiar și câteva minute de aerobic pot face, în timp, o diferență semnificativă. Contează să găsești un sport care îți place și, mai ales la început, cu a cărui nivel de dificultate să te simți confortabil, în așa fel încât să te poți ține de el pe termen lung.

Expunerea la soare

Sau, mai bine spus, expunerea „controlată” la soare. Evită, așadar, intervalele orare „de foc”, mai ales în zilele fierbinți.

Te întrebi care este legătura dintre expunerea la soare și creșterea nivelului de serotonină? Ei bine, expunerea la lumina solară are un rol important pentru producția de vitamina D, nutrient care, printre altele, stimulează producția de serotonină.

Așadar, pentru a te bucura de beneficiile luminii solare, ai putea face o scurtă plimbare pe jos (de câteva minute) în fiecare zi, mai ales că mersul pe jos este esențial din multe alte puncte de vedere. Convinge-te citind acest articol.

Gând de final

Nivelul echilibrat de serotonină ajută atât la menținerea sănătății fizice, cât și la susținerea stării de bine, venind în sprijinul dopaminei, oxitocinei și endorfinelor.

În final, îți reamintim să te consulți cu un specialist, pentru a primi un diagnostic corect și recomandări personalizate, în cazul în care nivelul tău de serotonină este deficitar.

Adelina Bălan

Exit mobile version