Site icon Fain si Simplu

7 beneficii ale trezitului (mai) devreme

sursă foto: Pexels

Dacă nu ai fost niciodată fan al trezitului de dimineață, dacă obișnuiești să amâni alarma de cel puțin 2-3 ori, dacă îți setezi de dinainte câteva (zeci) de alarme, ca să te asiguri că te trezești la timp și dacă simți că a venit momentul să aduci o schimbare în rutina ta matinală, venim cu vești bune: trezitul (mai) devreme se poate învăța.

Pentru început, conștientizează de ce vrei să faci această schimbare în viața ta

Există, însă, două lucruri bine de știut înainte de a începe să integrezi acest nou obicei în viața ta. În primul rând, e important să conștientizezi de ce vrei să faci o schimbare: care este motivul pentru care o faci și cum te-ar putea ajuta pe tine trezitul de dimineață în viața de zi cu zi. 

În al doilea rând, este esențial să faci pași mici, dar siguri în direcția aceasta, adică să-ți stabilești obiective realiste, de care să te ții. Când observi că îți este ușor și natural să le respecți, poți trece la următoarele.

Noi îți oferim și o perspectivă asupra beneficiilor trezitului de dimineață, și câteva tips & tricks care s-ar putea să te ajute să integrezi mai ușor această schimbare în viața ta. 

7 beneficii ale trezitului (mai) devreme

Ai mai mult timp pentru tine

Dacă simți că nu ai suficient timp la dispoziție, astfel încât să-ți dăruiești și ție, mai des, câteva clipe binemeritate de respiro, ai putea schimba acest lucru trezindu-te dimineața mai devreme. 

Astfel, ți-ai putea începe fiecare zi făcând ceva care te relaxează, care te bucură și te ajută să-ți reîncarci bateriile: poate fi vorba despre un duș mai lung, despre o rutină de îngrijire a tenului mai complexă sau despre savurarea în tihnă a cafelei, în timp ce se aude pe fundal melodia ta preferată.

Ai timp să-ți pregătești un mic dejun sănătos 

Obișnuiești să sari peste micul dejun sau să mănânci ce apuci, fiind tot timpul pe fugă? Conștientizezi acest lucru și vrei să-l schimbi, dar fiindcă te trezești mai târziu decât ți-ai propus, ajungi să nu mai ai timp să-ți pregătești o masă echilibrată, pentru că riști să întârzii la muncă?

Uneori poate fi suficient să te trezești cu 15-30 de minute mai devreme decât obișnuiai, pentru a-ți prepara o masă sănătoasă, echilibrată, plăcută și pentru papile, și pentru privire. Și nu, nu e musai să fie ceva complicat: există o mulțime de rețete simple, rapide și nutritive pentru micul dejun. Ca să te asiguri că ai ingredientele necesare la dispoziție, îți recomandăm să-ți planifici săptămânal meniul – am scris aici despre beneficiile planificării meniului săptămânal.

Înveți să-ți formezi o rutină de odihnă

Trezitul (mai) devreme implică autodisciplină și formarea unui program de somn: pentru a reuși să te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră și, totodată, pentru a respecta cele 7-8 ore de somn/noapte recomandate de specialiști, va fi necesar să te culci mereu în jurul aceleiași ore. 

Sigur, acest lucru poate însemna să faci mici modificări și la rutina de seară (de pildă, să eviți să te uiți la seriale până după miezul nopții).

Poți să faci mișcare

Ți-ai tot propus să te apuci, în sfârșit, de mișcare, dar de fiecare dată a intervenit altceva și la finalul zilei te simțeai mult prea obosit(ă) pentru orice fel de activitate fizică? 

Trezindu-te mai devreme, e mult mai ușor să incluzi sportul în rutina ta de dimineață. În plus, activitatea fizică din zorii zilei te poate ajuta să ai mai multă energie pe parcursul întregii zile, să te concentrezi mai bine și să ai un nivel mai bun de productivitate.

Poți să meditezi în tihnă

O sesiune de mindfulness la începutul zilei te ajută să te întâlnești cu emoțiile tale, să înveți să le gestionezi mai bine și să-ți eliberezi mintea pentru activitățile care te așteaptă. Află mai multe despre beneficiile emoționale ale meditației – de care te poți bucura din plin odată ce incluzi meditația în rutina personală.

Ai timp să-ți organizezi programul pentru ziua respectivă

Planificarea săptămânală și, ulterior, zilnică a activităților contribuie la îmbunătățirea nivelului de productivitate și, foarte important, îți oferă mai multă claritate asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit, ceea ce te ajută să găsești mai ușor echilibrul între cele profesionale și personale. 

Dacă te trezești mai devreme, te poți ocupa în voie de planificarea activităților pentru ziua respectivă, astfel încât să te asiguri că duci la bun sfârșit cele mai importante proiecte, dar și că îți lași suficient timp pentru a te relaxa sau pentru a te bucura de timpul petrecut alături de cei dragi. 

Îți eliberezi programul de seară

Te trezești destul de târziu, te apuci de treabă în jurul prânzului și, astfel, ajungi să o termini destul de târziu. Seara nu prea mai ai timp pentru tine sau, când îți faci, ajungi să te culci foarte târziu. 

Dacă îți sună cunoscut scenariul și vrei să-l rescrii, o poți face trezindu-te mai devreme. Cu cât te apuci mai devreme de activitățile pentru ziua respectivă, cu atât vei avea mai mult timp seara pentru tine și pentru cei dragi. În plus, te vei disciplina să adormi mai devreme.

Cum începi să te trezești (mai) devreme – tips & tricks

Gând de final

Așadar, dacă vrei să reușești să te trezești mai devreme, este esențial să înțelegi care este motivul din spatele acestei alegeri, cum te ajută pe tine trezitul dis-de-dimineață: poate te ajută să ai mai mult timp pentru tine sau să te apuci (și să te ții), în sfârșit, de mișcare. Sau poate e vorba despre cu totul alt motiv.

După aceea, îți sugerăm să începi cu pași mici, dar siguri. Setează-ți obiective realiste. Începe-ți diminețile cu activități care îți aduc bucurie. Încetul cu încetul, trezitul (mai) devreme va deveni un obicei natural și firesc din rutina ta de zi cu zi. 

Adelina Bălan

Exit mobile version