Site icon Fain si Simplu

Ce provoacă febra musculară

Ce provoacă febra musculară

Te-ai trezit vreodată a doua zi după un antrenament simțind o senzație de rigiditate și durere în mușchi? Ei bine, este foarte posibil să fi experimentat febra musculară. Această senzație neplăcută, dar în general inofensivă, este o reacție comună a corpului la un efort fizic mai intens decât de obicei. Dar ce anume provoacă febra musculară și cum putem să o gestionăm eficient?

Microleziunile musculare: Principalul vinovat

Contrar credinței populare, febra musculară nu este cauzată de acumularea de acid lactic în mușchi. Ea este cauzată de microleziuni la nivelul fibrelor musculare. Atunci când efectuezi exerciții fizice intense, în special exerciții excentrice (cum ar fi coborârea greutăților la antrenamentul cu haltere sau alergarea la vale), fibrele musculare sunt supuse unor contracții puternice în timp ce se alungesc. Acest proces poate duce la mici rupturi la nivelul fibrelor musculare. Astfel se declanșează un proces inflamator local. Această inflamație este cea care cauzează durerea și senzația de rigiditate pe care le resimți la 24-72 de ore după antrenament.

Factori care contribuie la febra musculară

Intensitatea și tipul de exerciții fizice joacă un rol crucial în apariția febrei musculare. Dacă începi un program nou de antrenament, crești brusc intensitatea exercițiilor tale sau te implici într-o activitate fizică la care corpul tău nu este obișnuit, este mai probabil să experimentezi febră musculară. De asemenea, anumite tipuri de exerciții, cum ar fi cele care implică contracții excentrice, sunt mai predispuse să provoace microleziuni musculare. Vârsta, nivelul de antrenament și predispoziția genetică pot influența, de asemenea, susceptibilitatea la febră musculară.

Febra musculară: Simptome și evoluție

Simptomele febrei musculare se manifestă, de obicei, la 12-24 de ore după antrenament. Ating apoi apogeul între 24 și 72 de ore și se diminuează treptat în următoarele zile. Printre cele mai comune simptome se numără:

Este important să menționăm că febra musculară este diferită de durerea acută resimțită în timpul sau imediat după exerciții. Acea durere acută poate indica o posibilă leziune musculară. Una care necesită o atenție medicală adecvată. Febra musculară este o reacție fiziologică normală a corpului. De obicei, nu necesită tratament medical.

Recuperarea și prevenirea febrei musculare

Deși febra musculară dispare de la sine în câteva zile, există câteva strategii pe care le poți adopta:

Pentru a preveni apariția febrei musculare, este important să crești treptat intensitatea antrenamentelor tale. De asemenea, să acorzi o atenție deosebită încălzirii înainte de exerciții și stretching-ului după antrenament. De asemenea, este important să acorzi corpului tău timp suficient pentru odihnă și recuperare între antrenamente. Febra musculară este o parte normală a procesului de adaptare a corpului la efortul fizic. Înțelegând cauzele și modalitățile de gestionare, poți continua să te bucuri de beneficiile activității fizice fără a fi descurajat de disconfortul temporar.

Citește și:

Exit mobile version