Acest episod este GHIDUL tău sincer în era digitală a parentingului. Într-o societate în care nivelul de anxietate și depresie în rândul copiilor este alarmant, învață care sunt calitățile și competențele-cheie care îi ajută pe copii să-și crească puterea interioară, reziliența, să-și dezvolte inteligența emoțională, dar și gândirea critică. Perfomanța școlară nu este un predictor al succesului în viață, de aceea, starea de bine a copilului (acasă și la școală) este decisivă. Descoperă cum să te conectezi emoțional în relația părinte-copil, chiar și în lumea online-ului!
Invitatele episodului de azi, Simona Gherghe, jurnalist și Oana Moraru, mentor educațional, sunt realizatoarele podcastului ,,Părinți CuMinți”, din rețeaua ZUnivers Podcasts. Simona Gherghe este una dintre figurile emblematice ale televiziunii din România. Oana Moraru este expert în educație, profesor, formator și publicist pe teme educaționale.
CE ÎNVEȚI DIN ACEST EPISOD:
- Care este modul prin care poți impune limite sănătoase, eficient, dar cu blândețe și care este rolul limitelor în dezvoltarea armonioasă a copiilor.
- Care sunt capcanele parentingului în era digitală și cum să le eviți.
- Care sunt cele mai indicate practici prin care îi ajuți pe copii să se conecteze la propriul corp.
- Care sunt calitățile și aptitudinile care le decid copiilor succesul, o carieră profesională împlinitoare, dar și echilibrul interior.
- Care este vârsta potrivită expunerii copiilor la social media și care sunt efectele expunerii acestora la standardele toxice ale online-ului.
- Care sunt tehnicile prin care îi poți dezvolta copilului gândirea critică și gândirea abstractă.
- Cum să îi construiești copilului tău filtrele de valori necesare pentru a nu cădea în capcanele societății actuale: droguri, anturaje nocive, depresie, anxietate etc.
- Cum să creezi un spațiu de intimitate emoțională între tine și copilul tău pentru a avea o relație deschisă.
- Cum să îi modelezi copilului tău o structură morală solidă și cum să îl înveți să-și îndeplinească nevoia de validare într-un mod sănătos.
- Care sunt procesele de învățare care îi dezvoltă copilului creativitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea și toleranța la eșec.
CITATE:
- ,,Limbajul și conectarea emoțională sunt cei mai importanți predictori ai inteligenței generale și chiar ai succesului în viață.”
- ,,Structura morală a unui copil se definitivează la 11 ani.”
- ,,E momentul să spunem că nu pot copiii noștri să supraviețuiască doar pe ideea «ai luat 10, ai o diploma, ești fericit». Fără o dimensiune spirituală, nu mai supraviețuiești.”
ÎNTREBĂRI PE CARE LE ADRESEZ:
- Care sunt competențele esențiale care decid succesul și împlinirea copiilor în era digitală?
- De la ce vârstă le punem limite copiilor noștri și care este limbajul pe care ar trebui să îl folosim în acest sens?
- Schimbarea învățământului, prin intermediul tehnologiei, devine din ce în ce mai evidentă. Când este tehnologia un instrument util și când se transformă ea în dușmanul procesului educațional?
- Cum ne ajută scrisul de mână? Care sunt beneficiile emoționale și cognitive ale acestei abilități?
- Care este vârsta până la care putem modela comportamentul copiilor?
- Este tehnologia o amenințare pentru dezvoltarea gândirii critice și o cauză a analfabetismului funcțional?
- Când le dăm copiilor libertatea de a alege?
- Cum am putea îmbunătăți calitatea învățământului din România?
- Consumul de droguri devine cea mai mare frică a părinților moderni. Cum poți preveni intrarea copiilor în cercul vicios al adicțiilor?
- Cât de mult putem modela copiii și cât de mult contează predispozițiile cu care aceștia se nasc?
Urmăriți întregul episod aici:
Varianta audio a podcastului Fain și Simplu o poți asculta și pe Spotify.