Site icon Fain si Simplu

Ora de vară: 5 sfaturi pentru a te adapta la noul ritm

sursă foto: unsplash.com

Sâmbătă spre duminică am trecut la ora de vară, iar această schimbare este resimțită din plin de organismul nostru. Schimbarea orei poate altera metabolismul, ne poate obosi sau ne poate scădea nivelul de atenție. Cu toate astea pot fi luate măsuri pentru a ne adapta la noul ritm.

Diferite studii științifice au dovedit că da; încetinirea sau avansarea ceasului care ne guvernează viața are un impact real asupra altui ceas, cel biologic.

Schimbarea orei de toamnă este mai bine tolerată decât cea de primăvară

Deoarece ceasul biologic tinde să se întoarcă cu aproximativ 30 de minute în fiecare zi. În plus, lăsarea nopții  mai devreme favorizează un somn bun, deoarece întunericul este un precursor al producției de melatonină, hormonul somnului. Descoperă și cum poate influența somnul la pierderea în greutate AICI.

În ciuda acestui fapt, cercetătorii au ajuns la concluzia că unele persoane, în special cele care au o structură inflexibilă din punct de vedere biologic și psiho-emoțional sau dacă sunt supuși unor activități în programe rigide, pot prezenta simptome diferite asociate cu procesul de adaptare la noul program.

Ora de vară: Alterări la nivelul sănătății

Acestea sunt simptomele pe care oamenii le pot experimenta atunci când ora se schimbă:

Schimbarea orei poate avea consecințe grave deoarece poate scădea gradul de vigilență. Acesta este motivul pentru care producătorii de vehicule au dezvoltat sisteme pentru a detecta schimbarea sensibilității șoferului și a-l avertiza să oprească pentru a evita accidentele. Un pui de somn va îmbunătăți gradul de vigilență.

De ce ne afectează schimbatul orei?

Ceasul nostru circadian exprimă toate senzațiile pe care le primește corpul nostru când călătorește cu o viteză incredibilă (1.600 km/h) cu rotația pământului, pe care abia le percepem conștient, dar care este acolo, ca o mare realitate.

Adaptarea fiziologică la aceste viteze implică un număr mare de neurotransmițători și hormoni care se vor sincroniza și regla reciproc pentru a menține ritmic activitățile de somn/veghe.

Dar ce se întâmplă atunci când facem ca acest ceas să câștige și să piardă o oră din cauza modificărilor orelor de vară și de iarnă? Cum ne adaptăm?

Ceasul nostru biologic se activează în mod normal în timpul zilei, permițându-ne să ne relaxăm și să dormim noaptea. Atunci când acest ceas este întrerupt din cauza călătoriilor lungi sau a modificării programelor, capacitatea de adaptare depinde de genetica fiecăruia. Am moștenit caracteristici de generații care ne-au permis să ne adaptăm la schimbări. Ne-am putut adapta și la obiceiuri.

Pe parcursul zilei și nopții corpul nostru experimentează schimbări de temperatură, în secrețiile de neurotransmițători și hormoni, în sucurile digestive… toate aceste modificări sunt diferite pentru fiecare persoană. Se schimbă și de-a lungul vieții: nu sunt la fel în copilărie, la maturitate sau la bătrânețe.

Ora de vară: 5 sfaturi pentru a nu suferi

Exit mobile version