Site icon Fain si Simplu

Ce înseamnă stabilirea unor limite sănătoase

sursă foto: pexels.com

Stabilirea unor limite reprezintă o parte importantă a stabilirii identității cuiva și este un aspect crucial al sănătății mintale și al bunăstării.

Limitele pot fi fizice sau emoționale și pot varia de la a fi libere la rigide, granițele sănătoase fiind adesea undeva la mijloc.

A învăța să arăți compasiune și bunătate față de tine însuți este crucial în stabilirea unor limite sănătoase.

Ce sunt limitele sănătoase?

O graniță este o limită sau un spațiu între tine și cealaltă persoană; un loc clar de unde începi și cealaltă persoană se termină. . . Scopul stabilirii unei granițe sănătoase este, desigur, de a te proteja și de a avea grijă de tine.

În general, limitele sănătoase sunt acele granițe care sunt stabilite pentru a te asigura că sunteți stabil din punct de vedere mental și emoțional. Lipsa completă a limitelor poate indica faptul că nu avem o identitate puternică.

Limitele sau graniețele sănătoase pot servi la stabilirea identității cuiva. Concret, granițele sănătoase îi pot ajuta pe oameni să-și definească individualitatea și să indice pentru ce vor sau nu vor fi responsabili.

În timp ce granițele sunt adesea psihologice sau emoționale, limitele pot fi și fizice. De exemplu, refuzul contactului fizic de la un coleg este stabilirea unei limite importante, una care este la fel de esențială ca și stabilirea unei limite emoționale, adică a-i cere aceluiași coleg să nu solicite timp sau emoții nerezonabile.

Cum să stabilești limite personale și emoționale

Prima parte a stabilirii limitelor este examinarea granițelor care există deja (sau lipsesc) în viața cuiva. De exemplu, o femeie ar putea decide că are limite sănătoase cu partenerul ei de  viață, dar nu și cu prietenii și colegii ei. De acolo, ea poate decide ce tipuri de granițe vrea să stabilească cu prietenii și colegii ei.

Cât despre cum să stabilești exact aceste limite, „Spune „nu” simplu, dar ferm la ceva ce nu vrei să faci. Nu simți că trebuie să explici” (Kairns, 1992). Neexplicarea excesivă este un aspect crucial al stabilirii limitelor, deoarece fiecare are dreptul să determine ce face și ce nu vrea să facă.

Acest lucru aduce la iveală un alt punct important: păstrați atenția asupra ta. În loc să stabilești o limită spunând ceva de genul „Trebuie să nu mă mai deranjați după muncă”, o persoană poate spune „Am nevoie de ceva timp pentru mine când mă întorc de la muncă”.

Descoperă și CUM TE SCHIMBĂ SĂRĂCIA ȘI SUFERINȚA? CE L-A SALVAT PE SPEAK?

Un alt lucru important de reținut este că e imposibil să stabilești limite fără a stabili consecințe. Aceasta înseamnă că atunci când stabilești limite este important să precizezu în mod explicit de ce sunt importante.

De exemplu, o persoană într-o relație nesănătoasă ar putea declara că partenerul său trebuie să înceapă să-și respecte obiectivele de carieră dacă partenerul său dorește să continue să fie într-o relație cu el.

În general, cheia stabilirii limitelor este mai întâi să îți dai seama ce vrei de la diversele tale relații, să stabilești limite pe baza acelor dorințe și apoi să fii clar cu tine și cu ceilalți despre limitele tale.

Stabilirea limitelor sănătoase în relații

Limitele în relații pot fi deosebit de importante. Când o persoană controlează pe alta, iubirea nu poate crește profund și pe deplin, deoarece nu există libertate.

Cu alte cuvinte, granițele sănătoase pot fi diferența dintre o relație sănătoasă, fericită și o relație toxică, disfuncțională.

Lipsa limitelor poate duce la o relație nesănătoasă, deoarece un partener poate simți că nu mai are intimitate. Cu toate acestea, prea multe granițe pot fi, de asemenea, o problemă, ca în cazul persoanelor care refuză să petreacă timp cu prietenii și familiile partenerilor lor.

Faptul că granițele sunt importante în relații subliniază importanța stabilirii și respectării acestora. Este important să înțelegem și să respectăm granițele celuilalt într-un parteneriat pe termen lung, la fel cum este important să respectăm granițele oamenilor pe care nu îi cunoaștem prea bine.

O modalitate bună de a evita depășirea granițelor cuiva (și de a evita depășirea propriilor granițe) este să ai conversații sincere despre aceste limite cu oamenii.

Concluzie

Stabilirea unor limite sănătoase este o parte esențială a vieții și un aspect important al oricărei practici de îngrijire personală. Cineva care nu este obișnuit să stabilească limite s-ar putea simți vinovat sau egoist atunci când începe, dar stabilirea limitelor este necesară pentru sănătatea mintală și bunăstarea. Granițele adecvate pot arăta foarte diferite în funcție de cadru și este important să le stabiliți în toate aspectele vieții.

În cele din urmă, deși stabilirea granițelor este crucială, este și mai important să respectăm granițele pe care ceilalți și le-au stabilit. Acest lucru este valabil pentru părinți, copii, parteneri romantici, șefi, colegi de serviciu și oricine interacționează sau are putere asupra oricui altcineva. Respectul este o stradă cu două sensuri, iar aprecierea granițelor pe care ceilalți și le-au stabilit pentru ei înșiși este la fel de importantă ca și stabilirea limitelor pentru sine.

Exit mobile version