Tiparele de gândire, experiențele prin care am trecut de-a lungul timpului și, mai ales, în copilărie, faptul că ne simțim insuficienți sunt doar câteva dintre motivele care stau la baza temerii de succes.
Lucrurile pe care le-am trăit și ideile adânc înrădăcinate în minte ne modelează diferit percepția, astfel că, așa cum unii dintre noi se tem de eșec, îl consideră rușinos și fac tot ce le stă în putință să-l evite, așa există și persoane cărora le este frică de succes și ajung până în punctul în care se autosabotează, doar pentru a nu-l atinge.
În realitate, însă, nu de succes ne este teamă, ci de toate acele lucruri (sau doar de o parte dintre ele) asociate succesului.
Astfel, nu te temi neapărat de o posibilă avansare în carieră, ci de ce ar putea însemna aceasta pentru tine și de modul în care crezi că ți-ar impacta viața: simți că o poziție mai înaltă ar fi echivalentă cu lipsa timpului pentru tine, căci, la un moment dat, ți s-a transmis această idee sau ți-ai format-o chiar tu în urma unor experiențe asemănătoare, care ți-au produs disconfort.
Cum evitarea continuă a succesului poate să-ți afecteze, în timp, viața emoțională și poate să-ți scadă nivelul de satisfacție, este esențial să conștientizezi dacă te confrunți cu teama de succes, să înțelegi de unde izvorăște aceasta, cum se manifestă, ca mai apoi s-o poți gestiona într-un mod sănătos.
Descoperă ce este teama de succes și cum o poți gestiona:
Teama de succes ascunde, de fapt, teama de lucrurile și provocările pe care le-ar putea aduce succesul
Așa cum unii dintre noi asociază confruntarea cu un eșec cu o confirmare a faptului că nu sunt suficient de buni, așa și teama de succes este, în esență, o oglindă a unor frici mai complexe, multe dintre ele formate încă din primii ani de copilărie.
Teama de lipsa timpului liber
În exemplul cu avansarea în carieră, teama de succes este, de fapt, frica de faptul că o poziție ierarhică mai bună ar presupune excluderea, de pe lista prioritățilo,r a timpului dedicat activităților personale.
Dacă ai mai trecut printr-o experiență asemănătoare, în care succesul a venit la pachet cu „anularea” vieții personale, probabil că vei face tot ce-ți stă în putință pentru a evita repetarea scenariului respectiv. Reacția este, însă, una pur emoțională, instinctivă. Cum mintea ta asociază imediat succesul cu lipsa timpului liber, va găsi tot felul de strategii de evitare, astfel că poți ajunge să apelezi la metode de autosabotare precum: întârziatul la serviciu, îndeplinirea parțială a sarcinilor de lucru sau refuzarea promptă a noii poziții care ți se propune.
Teama de (mai multă) responsabilitate
Dacă asociezi succesul cu (extra)responsabilitatea, este posibil să te temi de faptul că nu ai putea să îndeplinești noile responsabilități care îți revin. Să ne întoarcem la exemplul cu avansarea în carieră, care presupune, într-adevăr, un grad mai mare de responsabilitate: în cazul în care simți că nu ești suficient de bun(ă) pentru a gestiona noile sarcini, lucru care ar putea indica o stimă de sine scăzută, sunt șanse mai mari să refuzi poziția care ți se propune. În mintea ta, neîndeplinirea responsabilităților este echivalentă cu auto-insuficiența și, implicit, cu dezamăgirea propriei persoane, dar și a celor din jur.
Teama de a pierde persoane dragi
Dacă în trecut, persoane apropiate, din cercul familial sau din rândul prietenilor, au avut reacții ce ți-au provocat disconfort în momentul în care ai trăit, sub diferite forme (de pildă, prin câștigarea unui premiu important pentru tine), succesul, cel mai probabil te vei teme ca acest lucru să nu se repete. Cum vrei să ai relații bune cu cei din jur, faci tot ce-ți stă în putință să nu mai experimentezi succesul.
Dacă în copilărie ai fost singurul din cercul de prieteni care a câștigat un premiu prestigios, iar în urma acestei experiențe te-ai simțit abandonat de către cei la care țineai, copilul interior duce mai departe teama de abandon și în viața de adult.
Cu toate acestea, dacă ai analiza situația cu atenție, rațional, ți-ai da seama că persoanele apropiate ar trebui să se bucure pentru realizările tale și să te susțină, nu să te excludă din grup. Pentru aceasta, însă, este necesar să înțelegi care sunt nevoile și temerile copilului interior, cel căruia îi este frică să nu treacă din nou prin abandonul adus de atingerea succesului.
Sindromul impostorului: teama de auto-insuficiență
Teama de succes poate fi asociată și cu o stimă de sine scăzută, specifică sindromului impostorului. Dacă simți că nu meriți, că nu ești demn(ă) de a avea succes, te vei autosabota, astfel încât să nu trăiești succesul. În astfel de situații, este necesar să înțelegi de unde îți izvorăște nesiguranța și care sunt cauzele stimei de sine scăzute.
Cauzele temerii de succes
Experiențele trăite în copilărie
Cum multe dintre temerile experimentate în copilărie ajung să ne modeleze viața emoțională de adulți, frica de succes își poate avea rădăcinile în copilărie. Am prezentat un exemplu în acest sens: cel al succesului asociat cu excluderea din grupul de prieteni.
Teama de succes se poate forma, însă, și în mediul familial, fiind o consecință inclusiv a mesajelor transmise de părinți sau de alte persoane cu autoritate. De exemplu, dacă unul dintre părinți tot repeta că a avea succes înseamnă să nu mai ai timp nici pentru tine, nici pentru familie, cel mai probabil îți va fi frică de succes în viața de adult, cu atât mai mult dacă familia și timpul personal sunt două valori fundamentale pentru tine.
Disconfortul resimțit în fața schimbării
Experimentarea succesului poate implica, într-adevăr, schimbări mai mari sau mai mici. De exemplu, o avansare în carieră poate presupune părăsirea țării actuale, pentru o perioadă determinată, așa cum un blog care ajunge să fie popular și apreciat în rândul a zeci de mii de cititori poate aduce cu sine mai multe colaborări, mai multe proiecte și, implicit, mai multă responsabilitate.
În astfel de situații, frica de succes izvorăște din disconfortul resimțit în fața schimbării, cu atât mai puternic, cu cât schimbarea este mai mare.
Cum se poate manifesta teama de succes
Persoanele care se tem de succes pot reacționa în multiple moduri. De exemplu, una dintre formele de manifestare frecvent întâlnite a fricii de succes este perfecționismul, despre care poți citi mai multe informații practice aici și aici.
Mai mult decât atât, teama de succes se manifestă prin tot felul de metode de autosabotaj, prin procrastinare (mai mult sau mai puțin conștientă), dar și prin renunțarea la oportunitățile care se ivesc, când acestea ar putea garanta succesul imediat (de pildă, refuzarea unei poziții mai bune în compania în care lucrezi acum).
Cum poți gestiona teama de succes
Conștientizează de unde izvorăște teama de succes
Cum orice schimbare începe cu etapa de conștientizare, este esențial să identifici dacă te confrunți sau nu cu această frică. Este posibil să poți face acest lucru pe cont propriu, însă se prea poate și să ai nevoie de sprijinul unui psihoterapeut, alături de care să înțelegi unde își are rădăcinile frica de succes: poate fi vorba despre o experiență traumatizantă din copilărie sau despre un mesaj transmis tot atunci, de persoane cu autoritate, care a rămas adânc înrădăcinat în mintea ta și care continuă să-ți influențeze percepția și comportamentele și din viața de adult.
Dacă privești retrospectiv, s-ar putea să constați că ideile conform cărora succesul presupune abandonarea familiei, absența timpului liber, transformarea în cineva care „a uitat de unde a plecat” și a ales să încheie relațiile cu ceilalți izvorăsc tocmai din copilărie. În cazul în care ți-au fost transmise de cineva în care aveai deplină încredere și a cărui opinie conta cel mai mult pentru tine, de cineva care – foarte posibil – se temea la rândul său de succes sau a avut experiențe traumatizante legate de succes, acestea ți-au influențat puternic și ție, mai mult inconștient, comportamentele din viața de adult.
Analizează-ți comportamentele de evitare a succesului
Totodată, este necesar să îți analizezi cu atenție comportamentele de evitare a succesului. Astfel, ai putea constata că, în cazul tău, frica de succes se manifestă, în mod recurent, prin procrastinare sau că, ori de câte ori ai fost pe punctul de a trăi succesul, ai abandonat – pe ultima sută de metri. Aceste călătorii în trecut te ajută să-ți înțelegi mai bine modul de reacție: iar pentru a-l putea schimba, pentru a-ți putea gestiona frica de succes, trebuie să ai claritate asupra comportamentelor de evitare.
Gând de final
Pentru a putea să-ți schimbi modul de raportare la succes, trebuie să-ți analizezi percepția actuală asupra succesului și să înțelegi de unde izvorăsc ideile pe care le ai asupra acestuia.
Dacă simți că ai nevoie de îndrumare, nu ezita să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut. Ședințele de psihoterapie îți oferă un bun prilej de conștientizare și înțelegere a tiparelor de gândire. Sigur, ține de tine să exersezi, constant și conștient, să le schimbi, punând în aplicare lucrurile pe care le-ai aflat despre tine, despre fricile și nevoile tale emoționale.
Învățând să privești succesul într-un mod realist și echilibrat, vei îndrăzni să te și bucuri de el.
Adelina Bălan