Eleanor Roosevelt, una dintre femeile cele mai influente ale secolului XX, a spus cândva că „Fericirea nu este un scop, este un produs secundar”. Ca oameni, credem adesea că atunci când cumpărăm o casă, ne îndrăgostim sau primim acea promovare binemeritată la locul de muncă, vom fi cu adevărat fericiți. Dar de ce deducem că fericirea poate fi atinsă doar prin evenimente sau realizări? Care este diferența dintre fericire și satisfacție?
Poate că ne trăim viața de zi cu zi urmărind lucrurile care ne fac fericiți, ceea ce contribuie apoi la sentimentul nostru general de satisfacție.
Dacă ar fi să cauți definițiile cuvintelor fericire și satisfacție într-un dicționar, cele două sunt destul de asemănătoare. Ambele folosesc cuvinte precum „bucurie” și „mulțumire”, descriind o emoție plăcută. Dar de ce atunci oamenii spun adesea: „Fă ceea ce te face fericit”, dar nu se gândesc niciodată să sfătuiască „Urmează calea care te satisface”? Poate fi un mod de exprimare aparte, dar este un bun indicator al unui sentiment diferit de mulțumire.
Diferența dintre fericire și satisfacție
Cercetările arată că cele mai frecvente utilizări ale cuvântului fericire gravitează în jurul descrierii personalității cuiva, ca în a fi caracterizat ca o persoană fericită. Este, de asemenea, folosit în asociere cu materialismul și experiențialismul, indicând că atunci când cumperi sau experimentezi ceva, poți experimenta fericirea. Deși definițiile sunt vagi și variază, fericirea încearcă în cele din urmă să înfățișeze un moment de fericire temporară.
Descoperă și ce este fericirea. 42 de citate celebre despre fericire
Fericirea este trecătoare. Fericirea este un sentiment pe care cineva îl are atunci când experimentează ceva ieșit din comun care îi aduce bucurie. Cu acel sentiment, este eliberat un neurotransmițător, dopamina, care ne dă o stare de dispoziție crescută. Cu toate acestea, această stare de dispoziție crescută nu este sustenabilă, deoarece se bazează pe eliberarea acestui neurotransmițător.
Satisfacția, pe de altă parte, este un sentiment de durată trăit pentru o perioadă mai lungă de timp, ca rezultat al culegerii de evenimente și sentimente de viață pe care le-ai experimentat. Satisfacția este, de fapt, o stare mai echilibrată și durabilă, deoarece nu depinde de neurotransmițători așa cum este fericirea.
A te simți mulțumit are un impact de durată asupra stării de spirit
Sau, după cum a explicat Daniel Kahneman, Ph.D., câștigător al Premiului Nobel și psiholog, în TED Talk, trăim fericirea în viața noastră, precum și fericirea cu viața noastră. Acest din urmă principiu este asemănător conceptului de satisfacție, pe care îl experimentăm mai des și astfel ne influențează atitudinile și comportamentele. Satisfacția este un indicator mai bun al modului în care ne simțim conținutul față de viețile noastre în general și poate contribui la luarea unor decizii mai conștiente, care ne aduc sens vieții.
De exemplu, vii acasă după o zi lungă la serviciu și ești întâmpinat de un pachet la ușa din față cu o pereche nouă de pantofi pe care ai comandat-o cu câteva zile înainte. În momentul deschiderii pachetului, s-ar putea să experimentați emoție și fericire. Momentul trece apoi și ești la următoarea ta activitate. Cu toate acestea, în fiecare zi în care porți acei pantofi, îți amintește de achiziția ta și ești mulțumit. Prin urmare, a te simți mulțumit are un impact de durată asupra stării de spirit a oamenilor, în timp ce experimentarea fericirii este o senzație instantanee, temporară.
Care este mai importantă: fericirea sau satisfacția?
Satisfacția este o soluție mai pe termen lung și mai tangibilă decât fericirea. Când oamenii percep fericirea ca sentimentul de veselie, deoarece bucuria sau efervescența sunt atinse, se creează disonanță cognitivă atunci când acel sentiment nu este sustenabil.
Acestea fiind spuse, fericirea și satisfacția sunt împletite, deoarece majoritatea oamenilor experimentează satisfacția în mod continuu, presărată cu momente de fericire. Ambele sunt realizabile, dar satisfacția este mai durabilă.
Satisfacția vieții este adesea asociată cu sănătatea mentală și fizică pozitivă și contribuie la bunăstarea generală.
Alte cercetări sugerează, de asemenea, că trăsăturile puternice de personalitate sunt legate de o satisfacție ridicată în viață. În plus, recunoașterea sentimentelor tale de satisfacție poate contribui la un mod de viață mai atent și mai pozitiv. Aceste atribute vă pot ajuta să vă schimbați perspectiva asupra propriei vieți și vă pot face să vă simțiți mai plini de intenție și împliniri.
Cum să obții mai multă satisfacție în viața ta:
Dezvoltă un puternic sentiment de sine.
Oamenii devin mai mulțumiți devenind mai încrezători în sine, mai siguri pe ei, prin dezvoltarea unui sentiment puternic de sine, prin dezvoltarea unui sentiment al eficienței lor în lume și prin credința în dragostea lor inerentă.
Pentru a-ți întări sentimentul de sine, se recomandă să termini sarcinile (nu doar să le începi), să iei decizii pentru tine, să te confrunți cu fricile și să eviți comportamentele plăcute oamenilor. Înfruntarea temerilor tale, de exemplu, poate să nu te facă fericit, dar cu siguranță este satisfăcător.
Notează cel puțin un lucru bun pe care îl experimentezi în fiecare zi.
După cum se spune: Fiecare zi poate să nu fie bună, dar există ceva bun în fiecare zi. Mai ales în clima actuală, s-ar putea să simți că rutina ta zilnică a devenit redundantă și mulțumită. Totuși, totul se referă la locul în care vă canalizați energia și concentrarea. Indiferent dacă întâlnești un vechi prieten la prânz sau mergi la o plimbare relaxantă cu bicicleta, notează-l.
Acele momente se vor transforma în amintiri și te vor lăsa să te simți mai recunoscător și mai optimist pe termen lung, deoarece poți să te întorci și să le citești. Beneficiile recunoștinței sunt toate despre crearea unui sentiment de satisfacție pe tot parcursul vieții, spre deosebire de simpla căutare a momentelor de fericire exuberantă.
Concluzie
A prioritiza fericirea și face-o destinația ta te poate face să ratezi această călătorie captivantă a vieții, o călătorie care are multe întorsături, cu noi oportunități care apar în fiecare zi.
Recunoașterea a ceea ce te face să te simți mulțumit, pe de altă parte, poate contribui la o atitudine și o perspectivă mai pozitivă asupra vieții, în timp ce te simți mai împlinit. Trăind prin această lentilă, putem experimenta nu doar momente de fericire, ci și un stil de viață care este satisfăcător de durată.