Cu toții ne dorim să aflăm calea către fericire. Nu există om în lume care să nu-și dorească să afle formula magică prin care poate atinge starea de fericire. În articolul ce urmează, noi îți prezentăm nu una, ci trei căi către fericire.
Scriitorii Duckworth, Steen și Seligman au cercetat și analizat fericirea, iar rezultatul a fost mai mult decât încurajator. Aceștia au descoperit trei căi prin care ne putem crește nivelul de fericire. Pentru că, fericirea ca orice alt sentiment, apăre dacă lucrăm la dezvoltarea ei.
Cele trei căi descoperite, au fost intens testate, iar mai apoi validate, pentru ca tu să ai certitudinea că ele vor funcționa.
Care sunt cele 3 căi spre fericire?
Fericirea poate fi atinsă dacă urmărim: plăcerea, angajamentul și sensul.
Aceste trei direcții ne vor deschide calea către trei perspective din care să privim viața. Astfel, pentru a atinge sentimentul de fericire, trebuie să vedem ce înseamnă o viață plăcută, o viață logodnă și o viață plină de sens.
1. Viața plăcută
Viața plăcută înseamnă să-ți iei un moment pentru a descoperi noi perspective asupra propriei vieți, folosind ochelarii unui om optimist.
Practic, îți poți imagina că ai la îndemână trei perechi de ochelari colorați: o pereche roșie, o pereche galbenă și alta albastră.
Purtând ochelarii roșii, poți vedea tot ce ți s-a întâmplat în trecut.
Magia acestor ochelari stă în faptul că, orice vezi, îți trezește doar emoții pozitive. Astfel, trecutul tău va include emoții precum: mândria, împlinirea, satisfacția, mulțumirea și seninătatea.
Purtând ochelarii galbeni, poți vedea tot ce se va întâmpla în viitor.
Tot prin magie, viitorul este pictat doar în emoții precum: speranță, optimism, încredere, credință și încredere.
Purtând ochelarii albaștri, vezi tot ce se întâmplă în prezent. Iar, după întreaga călătorie parcursă în timp, trăiești momentul prin savoare și atenție.
2. Viața logodnă
Viața logodnă înseamnă să trăiești cu adevărat tot ceea ce ți se întâmplă. Pentru că tu rămâi concentrat asupra acțiunilor pe care le întreprinzi, trăiești real experiența, iar sentimentul de fericire crește.
Fericirea apare ca o „consecință neintenționată a desfășurării cu succes a activităților care ne conectează la obiective mai mari.”- Victor Frankl
3. Viața plină de sens
Viața plină de sens este a treia dimensiune a fericirii care se preocupă de căutarea sensului. Pentru că, așa cum a spus și Victor Frankl, un pionier în studiul sensului, simpla dorință a fericirii nu va duce la atingerea acesteia. Așadar, nu este suficient doar să îți dorești să fi fericit, trebuie să ai un scop clar în minte.
Citește și: De unde să începi pentru a-ți descoperi scopul în viață
Gânduri de final:
Calea către fericire nu are o formulă strandard. Pentru că, fericirea se simte diferit de la o persoană la alta, fiecare trebuie să-și găsească propria cale.
Cele trei căi spre fericire menționate mai sus, sunt direcții care te vor ajuta să rămâi concentrat asupra lucrurilor importante. Tocmai din acest motiv, nu este obligatoriu să mergi pe toate cele trei direcții, poți alege doar una singură. Important este să crezi în puterea ei și să fi perseverent pentru a da rezultate.
Mădălina Costache