Site icon Fain si Simplu

Intoleranța la gluten: ce înseamnă și cum se manifestă

Intoleranța la gluten: ce înseamnă și cum se manifestă

Intoleranța la gluten este o afecțiune tot mai frecventă, care poate provoca o serie de simptome neplăcute. Te numeri printre cei care se confruntă cu probleme digestive după consumul de alimente bogate în gluten? Află din acest articol, ce este intoleranța la gluten, cum se manifestă și cum poți să o gestionezi.

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten este o reacție adversă la gluten, o proteină găsită în grâu, orz și secară. Spre deosebire de boala celiacă, o afecțiune autoimună mai gravă, intoleranța la gluten nu provoacă daune intestinului subțire.

Simptome

Simptomele intoleranței la gluten pot fi diverse și pot varia de la o persoană la alta. Cele mai frecvente simptome includ:

Diagnostic

Diagnosticul poate fi dificil, deoarece simptomele pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni. Medicul te va ajuta să excluzi alte cauze posibile ale simptomelor tale și îți poate recomanda anumite teste, cum ar fi:

Dieta fără gluten

Tratamentul principal pentru intoleranța la gluten este o dietă strictă care exclude toate alimentele care conțin gluten. Acest lucru poate fi dificil la început, dar cu puțină disciplină și efort, este posibil să duci o viață normală și sănătoasă.

Sfaturi pentru o dietă fără gluten:

Dacă organismul tău nu tolerează glutenul nu înseamnă că ești grav bolnav, dar acest lucru îți poate afecta semnificativ calitatea vieții. Cu o dietă corectă și un stil de viață sănătos, poți ține sub control simptomele și te poți bucura de o stare de bine generală.

Reține că informațiile din acest articol nu pot înlocui consultul medical. Dacă suspectezi că ai intoleranță la gluten, este important să te adresezi medicului pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat.

Exit mobile version