Învață să găsești lumina în întuneric prin intermediul poveștilor!
Cu toți avem momente de cădere, clipe în care nici speranța nu pare să mai ne fie alături. Este firesc. Suntem oameni, iar evenimentele din jurul nostru reușesc de multe ori să ne perturbe liniștea interioară. Vrem, nu vrem, cădem uneori pradă emoțiilor puternice sau gândurilor mai puțin colorate și ajungem să nu mai întrevedem finalul fericit. Ne zvârcolim pe toate părțile încercând să găsim cărarea cea dreaptă.
Ei bine, se întâmplă ca uneori să nu reușim și atunci parcă întreg universul nostru se dărâmă. Ce poți face când te afli pe fundul oceanului? Atunci este timpul să-ți reumpli rezervorul de energie. Cum poți face asta? O modalitate mai faină și simplă decât prin intermediul poveștile nu există. Așadar, privește cu atenție lista de mai jos și alege cartea care simți că te va inspira cel mai mult să găsești lumina în întuneric (sau le poți lua la rând pur și simplu – toate sunt minunate și de un real ajutor în acele clipe gri ale vieții).
5 cărți care te vor ajuta să găsești lumina în întuneric
1. Eleanor Oliphant se simte excelent – de Gail Honeyman
Uimitorul roman de debut al lui Gail Honeyman prezintă povestea unei fete care a învățat să supraviețuiască, fără să știe însă cum să trăiască sau să iubească. Incomodă din punct de vedere social, preferând mai degrabă să evite contactul uman, respectând programul prestabilit și apelurile telefonice săptămânale cu mama ei, totul mecanic, până în ziua în care ea și colegul ei de muncă Raymond salvează un bărbat în vârstă care a căzut dintr-un copac. La rândul lor, ei se salvează unul pe celălalt de bulele izolante autoimpuse și se învață reciproc să-și deschidă inimile. Călătoria lor este un roller coaster emoțional care te va ajuta să-ți înțelegi că, indiferent cât de deconectat te simți uneori de oameni, există o vindecare profundă care poate fi găsită în conexiunea umană autentică și poate fi livrată în cele mai neașteptate moduri.
2. Biblioteca de la miezul nopții – de Matt Haig
Toți ne întrebăm „cum ar fi arătat viața noastră dacă…?” Ei bine, această carte incredibilă spune povestea Norei Seed care, aflată la o răscruce în viața ei, dă peste o bibliotecă misterioasă de cărți. Acolo, fiecare dintre ele îi spune povestea într-o versiune ușor diferită, căci fiecare provine dintr-o altă realitate. Una îi spune cum arată viața ei în prezent, alta îi spune cum ar fi fost dacă lua altă decizie la un moment dat.
După care i se oferă posibilitatea de a-și schimba viața actuală cu una nouă. I se dă ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Lucrurile însă nu sunt tocmai simple, așa cum ar părea. Prin urmare, Nora este forțată să se gândească la ce este cu adevărat important și semnificativ. O lectură ce îți dă șansa să înțelegi că perfectul chiar nu există și că orice dar are costul lui.
3. Viata complicata a lui Oona Lockhart – de Margarita Montimore
Dacă ți-ai cunoaște viitorul, ai încerca să-ți schimbi trecutul? O lectură ce-ți arată că orice alegere crează o realitate nouă, chiar și varianta în care alegi să nu alegi. Despre ce este vorba? Oona Lockhart are toată viața înainte. Este revelionul lui 1982, iar la miezul nopții va împlini nouăsprezece ani. Știe că următoarele luni sunt extrem de importante.
Oare ar fi bine să plece la Londra, să studieze economia, sau să rămână acasă, în Brooklyn, pentru a fi alături de prietenul său și a da frâu liber pasiunii ei pentru muzică? Întrebări peste întrebări, gânuri peste gânduri, temeri peste temeri. Numai că, exact când începe numărătoarea inversă până la venirea Anului Nou, tânăra leșină și se trezește peste treizeci și doi de ani. Iar un străin prietenos o întâmpină într-o casă frumoasă și primitoare, asigurând-o că acela este căminul ei. Curând, Oona descoperă că, anual, în noaptea de revelion, va calători, aleatoriu, in timp. Cine va fi, oare, anul următor? Unde va fi? Cu cine va fi? Și, poate mai important, își va găsi locul vreodată? Citește cartea dacă vrei să-i afli sfârșitul, va merge la suflet cu siguranță.
4. O vară italiană – de Rebecca Serle
Când îți moare un părinte, viața îți este dată peste cap. Asta i s-a întâmplat și lui Katy, care își pierde mama mult prea devreme. Durerea este poate mai intens resimțită decât la restul, dat fiind că ele erau cele mai bune prietene. Chiar plănuiseră o vacanță mamă-fiică pe Coasta Amalfi din Italia înainte de tragicul eveniment. Fără a sta prea mult pe gânduri, Katy decide să se îhame singură la drumul stabilit. Odată ajunsă acolo, ea nu numai că poate simți spiritul mamei sale, dar o întâlnește de fapt în care și oare pe mama ei ca tânără. O lectură despre pierdere, perspectivă și dragoste, o carte care te va provoca să vezi oamenii așa cum sunt și să-i îmbrățișezi întru totul.
5. Cele patruzeci de reguli ale iubirii – de Elif Shafak
În acest roman liric, autorul turc Shafak desfășoară două povești paralele. Una este contemporană, iar cealaltă este plasată în secolul al XIII-lea. Cartea arată în mod elocvent lupta dintre a-ți urma mintea și a-ți urma inima. Ea spune povestea unei femei, o mamă casnică și o soție nefericită din suburbiile Bostonului zilelor noastre, a cărei viață se schimbă din temelii când, la aproape patruzeci de ani, se angajează la o agenție literară, unde i se cere să scrie un referat despre romanul unui autor necunoscut. Astfel descoperă povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet persan Rumi și dervisul sufit Shams din Tabrīz. Și ajunge să cunoască forța eliberatoare a iubirii care a schimbat destinele celor doi prieteni și care il va schimba curând și pe al ei.
Mădălina Costache