Ultimii ani au venit cu schimbări în toate domeniile, inclusiv în stilul nostru de viață. Bugetul nostru a avut și el de suferit, iar organizarea lui cu siguranță ne-a dat de multe ori bătăi de cap.
Indiferent, dacă te numeri printre persoanele care a descoperit o nouă motivație pentru a se schimba, a se organiza, a finaliza acel proiect artistic, a învăța o nouă abilitate și așa mai departe, ia în considerare aceste schimbări financiare pe care tindem să le neglijăm în timpul anul.
1. Creați un flux de e-mail mai inteligent.
Aglomerația în ceea ce privește mailurile cu facturi poate fi haotică. Pentru a începe, stabilește o zonă pentru mesajele primite. Asigură-te că ai un loc special pentru facturi, reviste/cataloage, cupoane, diverse. Dacă există mai mult de o persoană în gospodăria ta, asigură-te că fiecare persoană are o secțiune dedicată. La fel și în online, când sosește e-mailul, asigurați-vă că îl sortați în consecință și apoi alegeți o zi a săptămânii pentru a le plăti și apoi arhiva sau șterge.
2. Prioritizează-ți nevoile
Majoritatea amână organizarea bugetului pentru că nu sunt siguri de unde să înceapă, iar cifrele pot fi de multe ori copleșitoare. Și sincer, nu este ceva la care visăm cu toții să facem într-o sâmbătă însorită. Cu toate astea încearcă să-ți stabilești o zi pentru a-ți organiza bugetul și a-ți prioritiza nevoile.
Primul pas este să te uiți la ce ai cheltuit luna trecută pentru următoarele categorii:
- Cheltuieli de supraviețuire: casă, mâncare, îngrijire medicală, mașină etc.
- Plăți minime ale datoriilor: împrumuturi auto și carduri de credit.
- Cheltuieli variabile: acestea sunt cheltuielile pe micile plăceri
Odată ce cunoști totalul cheltuielilor, scade-le din venitul total încasat. Pe baza numărului respectiv (un pozitiv, negativ sau zero), fă ajustări pentru luna următoare. Începe de acolo și vei vedea cum merge timp de o lună. Nu este nevoie să utilizezi metode avansate de bugetare; trebuie pur și simplu să conștientizezi toate cheltuilelile realizate într-o lună.
Descoperă și cât timp durează pentru a-ți forma un obicei?
3. Privește cifrele pe termen lung.
Când vine vorba de sănătatea financiară, există și alte numere la care ar trebui să fim atenți în afara contului nostru curent. Cel mai cuprinzător număr este valoarea ta netă. Acest număr va fluctua în funcție de mișcările tale, cum ar fi cumpărarea unei case, asumarea datoriilor sau achitarea datoriilor, dar este una dintre cele mai bune modalități de a-ți analiza finanțele în mod holist. Pe scurt, valoarea ta netă este reprezentată de activele (lucrurile pe care le deții) minus pasivele (lucrurile pe care le datorezi).
Lucrul grozav despre valoarea netă este că va trebui să te uiți și să cunoaști alte numere pe care probabil nu le analizezi la fel de des, cum ar fi pensionarea, datoriile și valoarea lucrurilor pe care le deții. Vestea bună este că internetul este plin de calculatoare simple pentru a te ajuta să ajungi la numărul de aur. Odată ce știi care este valoarea ta netă, vezi cum se compară cu media în funcție de vârsta ta și apoi stabilește un obiectiv.
4. Crează obiective
Fiecare plan de bani ar trebui să înceapă cu o viziune pentru viața ta. De ce? Pentru că a nu avea unul este ca și cum ai face o călătorie rutieră de la București la Constanța, dar nu-ți dai seama că începi de fapt în Cluj. Mare diferență. Și vrem să ne verificăm obiectivele pentru că, ei bine… ele se schimbă. Banii noștri vor să lucreze pentru noi și să ne ajute să trăim o viață grozavă, dar nu pot face asta decât dacă identificăm ce înseamnă „viață grozavă” pentru noi.
Newsflash: Este diferit pentru fiecare persoană, așa că ține-ți ochii pe propria hârtie și identifică cu adevărat ceea ce ți se potrivește. Odată ce cunoști această viziune, poți lucra pentru a identifica pașii pe care trebuie să-i faci cu banii tăi pentru a progresa către viziunea ta. Începe prin a enumera piesele din viața de vis care sunt afectate de banii tăi. Vrei să-ți iei familia într-o vacanță în fiecare an? Dacă da, ce fel de vacanță și cât crezi că va costa? Nu ești sigur? Google este prietenul tău pentru a te ajuta să obții idei și o listă de costuri. S-ar putea să nu sune plin de farmec, dar acțiunea de a face cercetări pentru a obține o estimare te va entuziasma, iar acele emoții sunt exact ceea ce ne propunem, deoarece sunt elixirul magic al motivației.
Când știm unde vrem să ajungem, este mai probabil să facem pașii pentru a ajunge acolo.