Site icon Fain si Simplu

6 pași pentru abordarea conflictelor și îmbunătățirea dialogului

sursă foto: unsplash.com

Sunt oameni care par să atragă conflictul, în timp ce alții îl evită. Dacă abordezi cu flexibilitate, dezacordurile îți permit să te maturizezi ca persoană. Cu toate astea acest proces nu este unul simplu așa că ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru abordarea conflictelor și îmbunătățirea dialogului într-un mod mai fain și mai simplu 😊.

Care ar fi povestea celor trei purceluși fără un lup mare și rău? De fapt, orice poveste ar fi blândă fără un tip rău care generează ceva tensiune și suspans.

Fără a dori să subestimăm durerea pe care o produc conflictele – mai ales când vine vorba de conflicte armate care rănesc populații întregi de generații–, să ne plasăm pentru o clipă în acel loc în care binele contrastează cu răul, unde oamenii simt doar pentru că alții par a nu fi, un scenariu în care înțelegerea nu are sens fără lipsa de scrupule…

Toate acestea cu o simplă intenție: de a explica că, dacă viața ar fi lipsită de conflicte, progresul ar fi probabil imposibil. Și omenirii nu i s-ar oferi oportunitatea de a dezvolta noi resurse pentru a se îmbunătăți.

Dacă cineva este capabil să lase deoparte pentru o clipă nevoia intensă de a judeca și eticheta care apare în fața unui conflict. Precum și emoțiile debordante care îl însoțesc, se poate înțelege că orice conflict implică o abordare intensă față de celălalt. Îl vedem diferit pentru că ne obligă să-i acordăm atenție și să-l înfruntăm.

Atât conflictele dintre oameni, cât și conflictele interne și conflictele dintre grupuri și civilizații reprezintă provocarea de a învăța pentru cei care le experimentează.

Dar ce pași te pot ajuta să înțelegi lecția? Ce atitudini și comportamente ne aduc mai aproape de o soluție? În acest articol vă prezentăm cele șase etape cheie pentru abordarea conflictelor.

Acceptă ceea ce se întâmplă fără a judeca

În fața unui conflict, persoana se repetă iar și iar: acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Și se închide pentru că se răzvrătește împotriva a ceea ce s-a întâmplat. Abordarea conflictelor nu este ușoară, dar nici imposibilă.

Însă pentru a începe să luăm în considerare o posibilă soluție, primul lucru este să accepți evenimentul fără a-l pune sub semnul întrebării. Poate fi util să vă întrebați: „Ce pot învăța din asta?”

A face acest pas necesită marea voință de a ieși dintr-o închisoare, ale cărei gratii sunt propriile gânduri, judecăți de valoare și etichetele pe care i le-au atribuit protagoniștii conflictului.

Acceptarea a ceea ce s-a întâmplat fără a judeca ne permite să lărgim viziunea asupra lucrurilor. Și să considerăm conflictul fără cristalele care pătează ceea ce s-a întâmplat așa cum ar trebui, ca bine sau rău, corect sau greșit.

Aceste filtre orbesc persoana, deoarece o fac să reacționeze doar pe baza evaluării subiective a faptelor.

Este greu să depășești inerția și să nu începi să judeci ce s-a întâmplat. Dar pentru a aborda în mod adecvat un conflict este necesar să-l analizăm dintr-un alt loc care să țină cont de faptul că harta nu înlocuiește teritoriul. Cu toții trebuie să fim conștienți că modul de a vedea realitatea nu este realitatea în sine. Și că fiecare persoană observă peisajul în funcție de experiențele și credințele sale.

Conflictele sunt generate deoarece două moduri de a simți și de a gândi intră în conflict.

Obuscarea care decurge din aceasta poate fi disipată dacă se acceptă că partea adversă este guvernată de o altă hartă, care îi determină acțiunile.

Descoperă și Ce este ascultarea activă și cum poți să devii un bun ascultător

Învață să te pui în locul celuilalt

Este unul din elementele cheie în ceea ce privește abordarea conflictelor. După ce ai făcut acest prim pas, poate fi mai ușor să te pui – chiar și pentru o clipă – în locul celuilalt. Și să încerci să înțelegi convingerile care îl determină să acționeze așa cum procedează.

Este un efort îmbogățitor, pentru că ne permite să vedem dincolo și să percepem mai clar ceea ce s-a întâmplat.

În fiecare conflict există cel puțin trei poziții: a propriei, opuse și a celui care îl observă din exterior.

Un prieten care nu este implicat în confruntare sau un mediator poate face o treabă grozavă permițând părților implicate să privească conflictul dintr-o perspectivă mai obiectivă.

Cele două părți în conflict caută aproape întotdeauna același lucru: să acopere nevoile de bază ale ființelor umane, cum ar fi securitatea, recunoașterea, aprecierea sau afecțiunea.

Acestea sunt nevoi care de obicei nu sunt explicite în timpul conflictului; prin urmare, străduința de a le descoperi în mijlocul insultelor și nepoliticosului va ajuta la găsirea unei soluții de succes pentru ambele părți.

Orice conflict începe de obicei cu o intenție pozitivă. Pentru a o descoperi, întrebarea este: „Ce caută celălalt cu acest conflict?” Când se analizează o confruntare se observă aproape întotdeauna că fiecare dintre părți urmărește obiective similare. Și ce soluție ar trebui căutată și de la acel nivel.

Distinge diferențele între comportament și identitate

Poate fi util să luăm în considerare doar ceea ce poate fi perceput cu simțurile, fără a-l interpreta. Poți chiar să notezi comportamentele specifice ale fiecărei persoane implicate.

Acest exercițiu îți permite să știi dacă reacționezi la ceea ce se întâmplă sau la prejudecățile pe care le ai față de cineva. Totodată permite ca abordarea conflictelor să fie mai facilă.

Este convenabil să facem această distincție, deoarece multe conflicte apar ca o reacție la eticheta care a fost pusă unei persoane, mai degrabă decât la ceea ce a făcut ea.

Caută tăcerea

Tăcerea este o altă resursă bună pentru aceste încercări și pentru a opri reacțiile în lanț.

Uneori este suficient să numeri până la zece înainte de a sări orbește pentru a vorbi sau a acționa; alteori durează mai mult timp și ar trebui căutat chiar dacă provocarea continuă.

La fel ca și în cazul meditației, care face ca persoana să nu se mai identifice cu gândurile sale și să le poată vedea de la distanță, tăcerea ne permite să examinăm ceea ce s-a întâmplat. Să acceptăm că momeala a fost luată și să ne oprim să evaluăm ce se dorește din acel moment.

Aceasta permite să dai un răspuns mai în concordanță cu faptele și nu atât din reacția viscerală. Oferă, de asemenea, mai multă libertate de a alege răspunsul optim. Orice conflict între oameni implică în mare măsură un conflict în cadrul fiecăruia dintre ei.

De multe ori, acționează ca o oglindă a unor fațete ale noastre de care nu suntem conștienți sau pe care le respingem. Prin această tăcere sau armistițiu poate apărea și decizia de a nu alimenta conflictul și de a ne muta în altă parte.

Ești dispus să rezolvi acel conflict?

Orice conflict implică o abordare față de celălalt și față de ceea ce vedem ca fiind diferit. Asta pentru că ne obligă să fim atenți și să-l înfruntăm.

Nu este vorba de a deveni un struț care bagă capul în pământ când apare pericolul. Ci mai degrabă de a găsi o modalitate de a renunța la cerințele care au declanșat confruntarea pentru a se desprinde de el. Pecum și la emoțiile pe care le-a generat.

Uneori este ușor să te blochezi în a te plânge de ceea ce era așteptat și nu a fost primit; alteori acționează ca un vigilant care caută să compenseze cele întâmplate în trecut și să se răzbune.

Dar este de preferat să te desprinzi de copilul care dă cu piciorul pentru a te comporta ca un adult.

Negociază pentru a obține „Eu câștig, tu câștigi”

Abordarea conflictelor are la bază inteligența. Pentru a găsi un răspuns win-win, analiza trebuie să se adreseze doar nevoilor autentice, dincolo de ego-urile personale.

Când câștigi într-un conflict scufundându-l pe celălalt, ai câștigat o bătălie. Dar poți pierde războiul pentru că, la un moment dat sau altul, conflictul va reapărea.

Ideal este să ajungem la un acord în care toate părțile să câștige.

Acest lucru este mai ușor dacă acționezi cu respect pentru tine și pentru celălalt și lucrezi dintr-un loc în care încercările au fost parcate pentru a permite să apară liniștea.

Întrebarea este: „Ce este bine pentru mine?” Răspunsul nu numai că va facilita rezolvarea, dar va dezvălui cauzele conflictului dincolo de discuțiile dialectice.

Dacă nu se răspunde la această întrebare, nu se poate ști dacă rezoluția este apropiată. Deoarece pentru unii totul poate fi insuficient.

Este clar că anumite conflicte persistă și par de nerezolvat. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când niciuna dintre părți nu își revizuiește poziția. Pierzând oportunitatea de a crește ca persoană, companie sau națiune.

Întotdeauna vor exista conflicte. Dar, așa cum spunea Gandhi, „pacea nu este scopul, pacea este calea”.

Exit mobile version