Site icon Fain si Simplu

Cătălin Anchidin: 5 seriale irezistibile

catalin_achidin_fain_simplu

catalin_achidin_fain_simplu

Unul dintre cei mai cunoscuți comunicatori din industria de film de la noi, Cătălin Anchidin, și-a făcut timp să ne recomande cinci seriale irezistibile disponibile pe Netflix și pe HBO GO. După review-urile de mai jos, merită urmărite toate odată!

IT’S A SIN

creat de Russell T. Davies

regia Peter Hoar

Difuzat pe HBO GO

Anii 80. Patru prieteni, trei tipi gay și Jill, proaspăt mutați în Londra la studii. Momentul lor de glorie, petreceri și viață savurată din plin. Tinerețea la cote maxime, în ciuda inhibițiilor din trecutul orașelor de provincie. Dar, totodată, cronica unui deceniu care a răvășit un glob întreg și a însemnat creșterea dramatică a cazurilor de SIDA, o maladie care nu făcea sens în ochii lumii, mai periculoasă decât ciuma sau cancerul, mult mai adâncă și infinit mai dureroasă. SIDA era stigmatul.

 

Seria lui Davies e răvășitoare. De la bucuria de a trăi, de a experimenta, de a trăi tinerețea cu toată ființa până la hăul bolii despre care nu se oferea nicio informație. E impresionant să vezi explozia SIDA de atunci în vremurile COVID-ului de azi. Un subiect mult mai delicat și dureros însă, pentru că, dincolo de frică, stigmat, boală, dincolo de toate acestea erau oamenii, blestemații, poveștile de iubire frânte, singurătatea, tăinuirea.

Este unul dintre cele mai puternice filme despre boala care a spulberat tinereți fără număr. O radiografie extrem de emoționantă care îi aduce în prim-plan atât pe renegați, cât și pe familiilor lor, cei care acceptau cu greu sau deloc, într-un război între generații atât de inutil, trist, pierdut și imposibil de adus înapoi.

NORMAL PEOPLE

regia Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald

Difuzat pe HBO GO

Știți genul acela de poveste de dragoste: e scris în stele și, cu toate acestea, nimic nu e simplu în viața aceasta? O poveste de iubire analizată microscopic din adolescență până la maturizarea brutală din anii facultății. Despre traumele copilăriei care nu trec ușor și ies la iveală când le credeai demult apuse, despre cum dezvoltarea relațiilor interpersonale nu e cel mai simplu proces atunci când bagajul emoțional zace burdușit la ușă.

 

Între Marianne și Connell e o chimie ce se citește cu ochii închiși, uneori doar din inflexiunile vocii, alteori doar prin atingeri, ceva natural și firesc, emoționant și fascinant totodată. Dar în ciuda acestei legături extrem de puternice, vor reuși să se facă bucățele de prea multă iubire comunicată uneori fugitiv, alteori incomplet. Ca în viață J. Toate îmbrățișările fierbinți, țipetele, zâmbetele, lacrimile, întrebările esențiale sau tăcerile de la momentul potrivit, îi vor face pe amândoi să devină, împreună și separat, ceea ce devin în cele din urmă. Cei mai buni prieteni și suflete pereche.

THE KOMINSKY METHOD

creat de Chuck Lorre

Difuzat pe Netflix

Un actor aflat la senectute se reorientează și predă tinerilor dornici de afirmare metoda Kominsky (botezată după numele său, firește). Atunci când soția celui mai bun prieten al său moare de cancer, cei doi încep să se întrebe cu adevărat ce s-a ales din viața lor, odinioară plină de glamour.

Doi bătrâni super simpatici și extrem de antipatici totodată, fixiști, dar plini de viață, încearcă să se bucure de relații, mai noi și mai vechi, cu propriile fiice, încearcă să accepte cum corpul începe să cedeze, maschează rușinea de a îmbătrâni invocând drept scuze cele mai puerile minciuni. Se completează reciproc prea bine, se ironizează, se ceartă, se împacă, se respectă unul pe celălalt și își respectă promisiunile, chiar și tabieturile (ieșirile lor în oraș sunt fabuloase). Părinți totodată, încearcă să repare relațiile disfuncționale cu fiicele lor. Se străduiesc din plin și asta dă culoare și ține ritmul relației lor. E genul de serial care te prinde cu o mulțime de glume, ironii cărora nu le poți rezista, cu atât mai mult cu cât Michael Douglas si Alan Arkin sunt absolut savuroși la peste 70 de ani. Terapie curată prin lacrimi de râs și hohote zgomotoase!

YEARS AND YEARS

creat de Russell T. Davies

Difuzat pe HBO GO

Imaginați-vă un viitor apocaliptic sub dictatură, al doilea mandat Trump, tehnologie avansată și efecte dramatice asupra omenirii, control mediatic, rasism, țări închise, homofobie, pedepse capitale, atac nuclear, fake news, trans-umani și o economie în colaps, cu bănci intrate în faliment și devalorizare peste noapte.

Lansat în 2019, Years and Years e halucinant, vizionar când aduce în discuție toate cele menționate mai sus, plus o tentativă locală de lockdown și pandemie într-un lagăr de concentrare. Răvășitor și înfricoșător totodată, urmărește parcursul unei familii din Manchester mai bine de 10 ani, până într-un 2030 aberant. De la început până la final, întrebarea care bântuie, pe rând, fiecare personaj în parte e atât de simplă: „Ce mai urmează?”. O lume distopică în care totul scapă de sub control, nimic nu mai poate fi controlat și nicio șansă să revină la normalitate. Vă sună suficient de familiar? Nu vă mai întrebați ce urmează. Surprizele nu vor conteni să apară.

 WE ARE WHO WE ARE

Regia Luca Guadagnino

Difuzat pe HBO GO

 Dacă ți-a plăcut „Call Me By Your Name” te vei îndrăgosti de această miniserie semnată de regizorul italian Luca Guadagnino și care a fost inclus în lista filmelor selectate anul trecut la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Un regal cinematografic senzorial care vorbește depre tinerețe, identitate, excentricitate, viziuni. Eroii sunt Fraser (rol interpretat fabulos de Jack Dylan Grazer) și Caitlin “Harper” care sunt la vârsta la care se autodescoperă, cu tot ce presupune asta: nesiguranță emoțională, luptă interioară dar și dorința de evadare din propriul cocon.

Filmat magistral, „We Are Who We Are” va trezi în tine o avalanșă de emoții și îți va provoca un dor nebun de Italia.

Credit foto: Cinemagia, Dan Susa

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version