Când vine vorba alimentație sănătoasă, acțiunile noastre sunt cele pe care cu siguranță le putem controla cu ușurință. Iată ce alimtente sunt recomandate pentru o funcționare mai bună a creierului.
Chiar dacă nu te confrunți cu probleme de sănătate, întărirea funcției creierului cu ajutorul alimentelor este întotdeauna o idee bună. Mănânci zilnic, așa că de ce să nu incluzi alimente care îți vor oferi o funcționare mai bună a creierului? Descoperă cele opt alimente benefice pentru o sănătate mintală bună.
1. Fasole și leguminoase
Cercetările au arătat că intestinul afectează în mod direct creierul – există un canal care le leagă pe cele două (numit în mod obișnuit conexiunea intestin-creier sau axa intestin-creier) care permite intestinului și creierului să comunice. Acestea fiind spuse, orice aliment sănătos pentru intestin este, de asemenea, sănătos pentru creier. Fasolea și legumele sunt surse care hrănesc microbii sănătoși din intestin, furnizându-le fibre.
2. Iaurt
În ceea ce privește alimentele sănătoase pentru intestin, esențiale sunt și probioticele. Aici intervine iaurtul, deoarece acest aliment fermentat furnizează acele bacterii sănătoase intestinului tău. Cu toate astea, recomandat este iaurtul natural, deoarece versiunile cu aromă de fructe pot include tone de zahăr.
3. Ciocolata neagră
Pentru iubitorii de ciocolată putem confirma că: Da, ciocolata neagră are partea ei bună de antioxidanți (polifenoli, mai exact, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la combaterea stresului oxidativ). Mai mult, ciocolata neagră organică are un avantaj suplimentar: Procesul de obținere a acesteia este prin fermentație. Este adevărat – boabele de cacao sunt fermentate, uscate, prăjite, apoi îndepărtate din coajă (aceasta este și ceea ce dă ciocolatei negre gustul ei ușor acidulat). Asigură-te că achiziționezi însă ciocolată neagră organică, crudă sau una cu cel puțin 70% conținut de cacao.
4. Avocado
Ah, marele avocado. Este iubit pentru conținutul de grăsimi sănătoase, dar și pentru fibrele și magneziul său. Un sfert dintr-un avocado de mărime medie pe zi oferă fibre și grăsimi sănătoase. Are și magneziu, care s-a dovedit a fi util pentru depresie.
Descoperă și cum îți poți crea propria dietă personalizată
5. Somon
Studiile au demonstrat că grăsimile omega-3 pot reduce stresul, iar dietele bogate în acizi grași omega-3 pot contribui la promovarea unui echilibru emoțional sănătos și a unei dispoziții pozitive.
6. Ouă
Ouăle sunt în mod natural pline de melatonină. Aceasta contribuie la un somn mai profund. Și pentru că un program de somn sănătos este imperativ pentru funcționarea sănătoasă a creierului, alimentele care favorizează în mod natural somnul ar trebui să ajungă în farfurie, mai ales seara. Dacă nu poți tolera ouăle, soia și quinoa conțin și aminoacidul L-ornitină, despre care s-a demonstrat că îmbunătățește calitatea somnului.
7. Jicama
Un echilibru de alimente bogate în pre- și probiotice este important pentru acea conexiune intestin-creier. Recomandată este napul mexican, cunoscută și sub denumirea de jicama. Este super crocant – îl poți adăuga la o salată, în hummus sau dat pe răzătoare. Și pentru că are o aromă blândă, îl poți adăuga într-o multitudine de feluri de mâncare, fie că este vorba de o salată crocantă de kale sau sub forma de „cartofi prăjiți” vegani.
8. Ardei iute
Mirodeniile pot schimba orice masă și au diferite beneficii pentru sănătate. Unul dintre condimentele recomandate pentru sănătatea creierului este ardeiul iute. Are un profil antiinflamator ridicat și poate ajuta la starea de spirit, la energie și la imunitate.
Concluzie
Alimentele bogate în fibre, antiinflamatoare, bogate în pre și probiotice, îți poți optimiza mai bine funcția creierului. Desigur, toți avem microbiomi intestinali cu totul unici, așa că nu toate alimentele ne vor afecta pe toți în același mod.