„Psihologia sportului se referă la înțelegerea performanței, a proceselor mentale și a bunăstării oamenilor în mediile sportive. A face sport ținând cont de teoria și metodele psihologice.” Meijen, 2019
Importanța înțelegerii psihologiei sportului
Psihologia sportului este astăzi acceptată ca oferind un avantaj crucial față de concurenți.
Antrenorii de top cunosc importanța psihologiei sportive. Aceștia știu că sportivii trebuie motivați și atent sfătuiți pentru a continua să performeze.
Procesele psihologice au devenit tot mai recunoscute ca fiind vitale pentru un nivel ridicat constant de performanță sportivă. Înțelegerea și adaptarea psihologiei sportive este esențială pentru orice sportiv, indiferent de nivel.
Antrenamentele fizice și psihologia sportului sunt combinația câștigătoare.
După cum scrie cercetătorul Massimiliano Cappuccio, „antrenamentul fizic și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a excela în competiție”. Combinația cu adevărat câștigătoare în schimb, implică și pregătirea mentală a sportivului.
Cu alte cuvinte, elementele cheie ale pregătirii mentale a atletului trebuie să fie „perfect reglate pentru provocare”.
De exemplu, în cercetările recente legate de limitele de rezistență, variabila psihologică a fost confirmată ca factor decisiv. Majoritateta sportivilor au afirmat că s-au oprit în urma unui blocaj psihologic. Oboseala musculară nu a fost luată în considerare. Astfel, s-a dovedit că cea mai mare limitare a sportivilor este psihicul.
Creierul limitează literalmente corpul.
Află mai multe despre puterea vindecătoare a creierului de la Costin Dămășaru, invitat în podcastul Fain&Simplu.
Dincolo de rezistență, procesele mentale sunt la fel de cruciale și în alte aspecte ale succesului sportiv. Menținerea concentrării, depășirea rănilor, gestionarea eșecului și gestionarea succesului sunt câteva dintre acestea.
Mădălina Costache