Istoria scurtă, dar faină, a Podcastului Fain și Simplu spune că Mihai Morar are invitați care, prin experiențele lor, ne învață să evoluăm și să ne dăm răspunsuri la întrebări care ne preocupă pe toți. În acest episod, Mihai stă de vorbă cu Urania Cremene, care este, probabil, cel mai apreciat expert în Parenting din România.
Acest podcast este echivalentul unui program de parenting, deoarece Mihai Morar a reușit, printr-o conversație inteligent ghidată, să obțină cele mai eficiente răspunsuri, menite să ajute orice părinte în relația cu propriul copil. Mihai nu a evitat să povestească experiențe personale și să pună întrebări inspirate de viața lui de tată de trei fete. În acest podcst, sunt atinse subiecte sensibile, care ne provoacă pe toți, într-o periodă plină de neprevăzut: părinți multitasking, copii lăsați prea mult în fața ecranelor, teama de a greși în educația copiilor, cuvinte care pot provoca răni emoționale adânci, reguli de bază în parenting, momente de criză, împăcarea cu noi înșine și cu părinții noștri.
Cu o experiență de peste 20 ani ca trainer și public speaker, Urania deține mai multe acreditări naționale și internaționale în urma unor formări ca Master Trainer, Coach și Facilitator.
Urania Cremene a creat All About Parenting, primul program online de parenting din țară și unica metodologie de parenting din lume care are la bază ultimele cercetări în știința motivației, preluate direct de la unele din cele mai mari universități din lume.
Văzând nevoile și problemele părinților, Urania Cremene a demarat în martie 2021 o campanie de comunicare cu numele “Educă azi, ca să nu vindeci maine”: https://bit.ly/3cmeYNr
Vă invităm să urmăriți podcastul aici:
Show notes
Mama și tata
5:58 Despre echilibrul natural, energiile pe care copilul le primește de la mama și de la tata.
Nevoile copilului
8:40 ”În primi ani de viață, copilul are nevoie de atașament, de căldură, de luat în brațe, are nevoie să știe că nu e lăsat să plângă, că cei din jurul lui sunt liniștiți.”
100% aici și acum
14:30 – 15:40 ”Nu există multitasking, există prezență aici și acum. Asta e tot ce trebuie să facem pentru a fi mai eficienți.”
”Copilul nu îmi aparține”
23:07 Mesaj pentru mamele care încep să trăiască exclusiv pentru copil: copiii nu au nevoie de asta, ei vor ca noi să fim fericiți.
Parentingul e necesar
38:30 E adevărat că oamenii au făcut oameni dintotdeauna, că instinctul există dintotdeauna, dar nu e suficinet. Cum nu e suficientă nici educația.
Teama de a greși
43:55 ”Dacă ei greșesc, înseamnă că noi greșim și nu ne place să greșim, nu înțelegem că ăsta e un proces de învățare și atunci pedepsim greșelile respective, îi facem pe copii să se simtă prost.”
Copilul = medalie
51:00 Copiii muncesc enorm să ajungă o medalie, de aceea apar și cazuri de copii care suferă de burn-out.
Cum pregătim copiii pentru timpurile care se schimbă?
54:40 Urania Cremene crede că soluția e simplă: ”Uităm de meserii și creștem abilități.”
Cuvinte interzise
56:50 ”Nu ești bun de nimic”, ”nu te mai iubesc”, ”mă faci cu capul”, ”nu mai pot cu tine” – iată doar câteva exemple de propoziții care nu ar trebuie rostite la adresa copiilor noștri.
Reguli
1:03:30 Sunt 3 reguli care ne spun cum să intervenim atunci când copilul face un lucru nepotrivit: 1. Nu-ți faci rău tie. 2. Nu faci rău altora. 3. Nu faci rău mediului.
Despre alternative în momente de criză
1:07:50 Ca să găsim soluții, trebuie să ne conectăm. Forța e întotdeauna ultima soluție.
Urmarile pandemiei
1:13:05 Adevărul e că nu știe nimeni ce urmări va avea perioada în care am trăit izolați.
Educă azi ca să nu vindeci maine
1:20:50 Foarte multe relații dintre părinți și copii se rup în adolescență. Ce e de făcut? Campania ”Educă azi ca să nu vindeci maine” are răspunsul.
Recunoștință și resentimente
1:25:00 „Nimic din ceea ce înseamnă viață nu se poate construi pe resentimente, ci doar pe recunoștință.”
Varianta audio a podcastului Fain și Simplu o poți asculta și pe Spotify.