Este ecranul o barieră în calea relațiilor din ziua de azi sau o punte? Hai să vedem!
Când ai ieșit ultima dată din casă fără telefon? Nu vorbesc de mersul la muncă sau la facultate, la concerte sau în vacanțe, ci mai degrabă la drumuri scurte. Acele ieșiri banale, cărora nu le acordăm de fel atenție. De pildă, când ai dus gunoiul fără să ai în mână sau în buzunar telefonul? Când ai mers la magazinul din colț fără telefon? (Nu voi aminti și de mersul la baie, deși îmi stă pe limbă).
Suntem mai atenți la ecrane, la a le avea în jurul nostru, decât la atenția și prezența oamenilor importanți din viețile noastre. Nu băgăm de seamă când am încetat să ne luăm de mână partenerul de viață, însă remarcăm lipsa telefonului din geantă. Din păcate, am ajuns în punctul în care ochii ne sunt vrăjiți de-a drepul de ecranul din fața noastră și viața ne este furată de rețele. (Doar acolo petrecem peste 6-8 ore din zi, nu?).
Totuși, să-i dăm cezarului ce-i al cezarului, ecranele au făcut și lucruri bune pentru relații. Poate ai avut sau ai rude plecate în țări străine, iar în acest caz, tehnologia a fost mană cerească în menținerea legăturilor. Sau poate te-ai mutat chiar tu într-un alt loc, decât cel în care ai copilărit, iar ecranele ți-au alinat dorul de oamenii rămași acasă. Unde însă setăm limita? Cum facem ca ecranul să rămână un liant de nădejde în vremuri grele, ci nu o barieră menită să ne înstrăineze unii de ceilalți? Hai să încercăm împreună să găsim calea de mijloc.
Alege întotdeauna CALITATEA, nu cantitatea
Rămâi conectat la ce mișcă în online, însă asigură-te că viața reală ocupă un loc fruntaș pe lista ta de priorități. Urmărește activitatea de pe rețele a familiei, prietenilor, colegilor de muncă sau a altor persoane pe care le apreciezi, însă nu face din asta centrul zilelor tale. Postează noutăți despre viața ta, atât cât simți, însă nu te lăsa capturat de inimoare, like-uri, comentarii sau share-uri.
Rămâi conectat la ecrane doar atât cât ai cu adevărat nevoie. Fă o trecere în revistă a lucrurilor care te interesează de pe rețele sau de pe internet în general, apoi întoarce-te în realitate. Prioritizează conversațiile autentice și cu sens ce pot lua naștere în urma conținutului postat de tine sau de cei dragi ție. Acolo este, de fapt, puntea spre conexiune, doar acolo ecranele ne sunt camarazi de nădejde în construirea și menținerea relațiilor. Restul intră la „și altele”, de care te poți lipsi, iar cu timpul câștigat poți face enorm de multe.
Stabilește-ți limite!
Verifică cât timp aloci zilnic ecranelor. Ia-ți telefonul și vezi câte ore stai cu ochii la el. Vezi cât timp din total petreci pe rețele. (Dacă rezultatul te copleșește, nu-ți mai spunem să adaugi și timpul petrecut la laptop). Acum gândește-te, dacă ar fi să câtărești minutele de satisfacție pe care le-ai avut stând pe net, cât reprezintă ele din totalul de mai sus? Cât din acest timp a fost, de fapt, folosit socializării, construirii sau menținerii unor legături? S-ar putea ca răspunsul să nu-ți placă, însă privește situația ca potențial de creștere. Alege să-ți antrenezi voința, să ai mai mare grijă de tine, de timpul tău și de relațiile tale. Învață să-ți pui limite pentru ecrane, iar când le foloseși să o faci mai cu sens.
P.S. Folosește-te de tehnologie pentru a limita impactul negativ al tehnologiei. Descarcă o aplicație care să te anunțe când se apropie limita de timp setată de tine pentru atenția la ecrane. Poate ai deja una, poate nu, cert este că acest demers te face, pe termen lung, să fii mai conștient de prezența ta online și offline.
Găsește activități online cu sens
Dacă vrei ca ecranul să te ajute în construirea și menținerea relațiilor, începe să-l folosești cu sens. Caută activități în online care să te apropie de oameni. De pildă, pe rețele, te poți alătura unor grupuri cu care ai interese comune. Spre ex: lectura, drumețiile, filmele, concertele sau alte evenimente culturale, voluntariat, etc. Urmărește postările lor și participă activ la discuții. Dacă se ivesc și întâlniri fizice, alege să spui prezent și să pui de-o parte ecranul. Cu siguranță asta te va face să te simți mai conectat decât un simplu scroll în feed.
Altfel, poate ești pasionat de jocurile video. Poți găsi variante în care acesta să aibă acoperire online. Stai în fața unui ecran, te joci, dar și socializezi. Dat fiind că există deja un numitor comun, sunt mari șanse ca oamenii cu care comunici acolo să-ți devină mai mult decât simpli camarazi de joacă.
Posibilitățile sunt nenumărate dacă într-adevăr vrei să faci din ecran un liant între două sau mai multe suflete. Intenția și atenția sunt cheia reușitei.
Nu uita însă: Cel mai important lucru este să fii prezent în momentul prezent! Și interacțiunile față în față vor suda mai trainic decât orice dispozitiv legătura dintre suflete.
Mădălina Costache