Site icon Fain si Simplu

Cum poți avea o săptămână productivă: 6 sfaturi pentru blocarea timpului

sursă foto: unsplash.com

Se întâmplă să-ți începi ziua de luni cu un sentiment de groază? Ești copleșit de numărul de lucruri pe care trebuie să le faci și ai probleme la început? Nu ești singurul. Cheia unui program extrem de productiv, dar echilibrat este un instrument numit blocarea timpului.

Dar imaginează-ți cum ar fi dacă săptămâna ta ar fi segmentată în zile extrem de productive, formate din activități cronometrate. Fiecare zi este aranjată, astfel încât să te poți trezi și să știi exact ce te așteaptă în următoarele ore. Sună mai mult ca începutul unei săptămâni productive, nu?

Blocarea timpului: despre ce este vorba?

Este posibil să fi auzit de acest concept înainte sau poate că este nou pentru tine.

Cel mai simplu mod de a te gândi la blocarea timpului este că este un instrument folosit pentru a programa o parte de timp în calendarul tău pentru a te putea concentra pe o sarcină sau activitate la un moment dat.

Gândește-te la asta ca la stabilirea unei întâlniri. Este mai puțin probabil să întrerupi o întâlnire programată decât să sari peste un articol din lista ta de „to do”.

Dar cu atâta accesibilitate online în zilele noastre, este prea ușor să te distragi sau să încerci să faci prea multe deodată. Problema cu „multitasking” este că de fapt nu există.

Creierul nostru se poate concentra cu adevărat doar pe un singur lucru la un moment dat, și totuși, mulți dintre noi încercăm să ne gândim la trei lucruri deodată. Ghici cât de productivi suntem atunci când facem „multitasking?”. Nu prea mult.

Încearcă așadar să introduci acest concept de blocarea timpului în rutina ta. Fiecare sarcină sau activitate are propriul spațiu în calendarul tău, cu o oră de început și o oră de sfârșit. Îți dedici atenția unei singure sarcini la un moment dat și, înainte de a-ți da seama, vei duce lucrurile la bun sfârșit!

Elementele de bază ale creionării în „treburile de făcut” par evidente, dar care sunt câteva modalități specifice prin care blocarea timpului poate fi folosită pentru a asigura o săptămână productivă?

Descoperă și CUM SĂ RĂMÂI VIU ÎN MUNȚII MORȚII? MANUAL DE SUPRAVIEȚUIRE. HORIA COLIBĂȘANU

6 sfaturi pentru blocarea timpului care pot crește productivitatea

1. Începe prin a-ți prioritiza activitățile.

Productivitatea vine din finalizarea lucrurilor pe care ți le-ai propus.

Deci, primul pas pentru prioritizarea activităților tale este să-ți identifici obiectivele și responsabilitățile. Încearcă să descoperi ce este cel mai important pentru tine și întocmește o listă.

Cum le-ați numerota în ordinea importanței și a urgenței? Ce ar trebui să se repete zilnic? Ce ar trebui să aibă loc doar o dată pe săptămână?

Prioritizarea necesită puțin timp de gândire asupra obiectivelor și aspirațiilor tale. Blocarea timpului necesită împărțirea acestor obiective în segmente gestionabile.

Aceste obiective segmentate (gândiți-vă: pași mici) pot fi apoi introduse într-un calendar, cum ar fi calendarul Google, unde poți seta mementouri și vizualiza programul.

Gândește-te unde vrei să fii săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul viitor. Ce pași poți începe să faci acum pentru a ajunge acolo?

2. Planifică timpul cu marjă de eroare

Acum că ați decis care sunt prioritățile tale, este timpul să introduci aceste activități în calendar.

Ia în considerare cât timp îți poți dedica fiecărei activități, mai ales dacă ai o listă lungă. Deși este posibil să poți finaliza anumite sarcini mai rapid, este mai frecvent să aveți nevoie de timp suplimentar pentru a finaliza lucrurile.

Adaugă încă 15-20, sau chiar 30 de minute, la fiecare bloc de timp. Este mai bine să fi planificat pentru mai mult timp decât este necesar decât să te simți stresat sau descurajat de nefiind programat suficient timp.

În plus, schimbarea vitezelor de la o activitate la alta necesită un timp tampon pentru creierul tău. Acest timp suplimentar îți va oferi șansa de a face schimbarea mentală necesară.

3. Blocarea timpului înseamnă și inserarea pauzelor

Acum că ai lista de sarcini de finalizat și ai adăugat timp suplimentar pentru finalizare. E timpul să te apuci de treabă, nu? Nu așa de repede. Încă trebuie să iei în considerare pauzele.

Ah, pauze. Știi, acele spații de-a lungul zilei în care ajungi să respiri puțin aer proaspăt, să-ți întinzi picioarele, să iei o ceașcă de cafea proaspătă și să-ți odihnești creierul.

Nu îți sună cunoscut? Ei ar trebui! Pauzele sunt extrem de importante pentru a echilibra blocurile de lucru extrem de concentrate cu timpul pentru a-ți limpezi capul.

Asigură-ți că programezi perioade de odihnă între activitățile dedicate.

4. Include timp pentru a decomprima și a învăța.

Acum ai sarcinile prioritare și timpul de pauză blocat. Ai o idee mai bună despre când va începe ziua ta de lucru și când se va termina.

Este timpul să te uiți la programul tău pentru a te asigura că ai inclus timp pentru tine.

Mulți oameni uită să înțeleagă „timpul pentru mine” când își notează activitățile zilnice sau săptămânale.

Problema aici este că, dacă „timpul meu” nu este considerat suficient de devreme, este prea ușor să continui să lucrezi, să-ți pierzi inspirația sau pur și simplu să te epuizezi.

Creați blocuri regulate de timp pe care le dedicați îngrijirii pentru tine, hrănindu-ți corpul și exersând să fii mai în acord cu gândurile tale. Vei descoperi că acest lucru duce la un voi mai echilibrat și mai fericit.

5. Fii atent la productivitate

Acesta poate fi cam complicat. Cum poți să-ți dai seama cât de productiv ai fost? Care este rostul urmăririi productivității?

Ei bine, întreaga idee a blocării timpului este să te concentrezi și să faci progrese, așa că este destul de important să știi cât de mult succes ai avut.
Utilizarea unui instrument de urmărire a obiectivelor îți va oferi o idee mult mai clară dacă îți atingi sau nu obiectivele vizate.

De asemenea, puteți reflecta la ce momente ale zilei puteți produce cea mai bună lucrare sau la modul în care activitățile blocate de timp se desfășoară cel mai bine împreună.

Totul este despre echilibru

Menținerea zilelor și săptămânii echilibrate, atât cu perioade concentrate, cât și odihnitoare, va îmbunătăți cu adevărat productivitatea și te va ajuta să te simți mult mai bine.

Prin crearea unui proces care să-ți blocheze programul în timp, te pui pe o traiectorie mai structurată către atingerea obiectivelor și viselor tale.

Exit mobile version