Probabil te confrunți și tu cu nevoia de a face totul mereu bine. Dacă ai ajuns pe acest articol, înseamnă că ești conștient că perfecționismul nu este o calitate. Așadar, îți dorești să faci o schimbare în viața ta.
Cum să depășești perfecționismul?
Redistribuie sarcinile
Știm cât de greu îți este să renunți la control. De cele mai multe ori, perfecționiștii nu vor să renunțe de teamă că munca lor nu va fi făcută corect.
Învață să te detașezi de munca ta. Privește predarea sarcinilor ca pe o eliberare de povara luării unor decizii. Încearcă să te întrebi:
„Sunt eu cel mai în măsură să fac asta?”
„Timpul meu ar fi mai bine investit în altă parte?”
„Ar putea cineva să devină responsabil pentru asta?”
Nu oferi mai mult decât este nevoie
Poate ai tendința să crezi că dacă nu livrezi mai mult, înseamnă că livrezi insuficient. Află de la noi că acest fapt este puțin probabil. Învață să evaluezi sarcinile pe care le ai de făcut. Merită să oferi mai mult?
De cele mai multe ori, persoanele perfecționiste au tendința de a-și subaprecia munca. Gândește-te la exemple din trecutul tău. Vei fi surprins să descoperi cât de ieftin ți-ai vândut timpul.
Fii flexibil
Perfecționismul te poate face să eviți crearea unui nou obicei. Multe persoane vor începe ceva nou doar dacă știu sigur că vor fi perfecți 100%, în fiecare zi. Acest lucru nu este realizabil. Așadar, majoritatea vor amâna sau vor găsi mereu scuze pentru a nu începe. În spatele acestei ezitări este teama de eșec.
Alina Eremia, invitată în podcastul Fain&Simplu, a vorbit pe larg despre acest subiect. Fata considerată “perfectă” de toată lumea, a realizat că trebuie să facă o schimbare. Astfel, cu pași mici, a reușit să se detașeze de această gândire. Astăzi, Alina se concentrează pe a fi cea mai bună versiune a ei.
Mereu vor fi lucruri de îmbunătățit. Tu fă doar tot ce poți mai bine în acel moment. Recunoaște că îți poți elibera programul când și când. Caută să faci lucruri pentru tine, mai ales când te simți epuizat.
Gânduri de final
Viața este faină și simplă. Nu perfectă!
Învață să privești lumea cu alți ochi. Nu totul depinde de tine. Rolul tău este să faci zilnic tot ce poți mai bine pentru a fi fericit. Când te simți presat, amintește-ți ce a spus părintele Teologos:
“Perfecțiunea este capacitatea de a iubi, orice s-ar întâmpla!”
Așadar, alege să adaugi iubire în munca ta. Alege să adaugi iubire către tine și către cei din jur. Cu această povață, dar și cu cele trei sfaturi de mai sus, o să reușești să scapi de acest obicei.