Site icon Fain si Simplu

6 modalități prin care poți reduce anxietatea și să fii mai calm

sursă foto: pexels.com

Stilul nostru de viață s-a schimbat vertiginos și multe alte lucruri au căpătat alte valențe pentru fiecare. Am ajuns să muncim în sistem hibrid, ori poate chiar complet online deși încercăm să revenim pe cât posibil la obiceiurile care cândva însemnau o normalitate pentru noi.

De aici îngrijirea de sine a avut și ea de suferit. Cu toate că mulți dintre noi ne raportăm poate doar la o rutină de înfrumusețare, îngrijirea de sine nu este cu adevărat ceea ce credem noi că este.

În întâlnirile cu prietenii și clienții, discutăm adesea despre cum este indulgent să ne angajăm în îngrijirea de sine în timp ce ne aflăm în mijlocul unei crize globale.

Mergând mai departe, dacă îngrijirea de sine nu este de fapt ceea ce credem, ce este? Și cum ajungem acolo?

1. Recunoaște că treci printr-o perioadă dificilă.

Acesta este primul pas pentru a învăța cum să ai grijă de tine. Cum ne-am aștepta să se schimbe ceva dacă nu suntem dispuși să admitem că există o problemă? Este în regulă să nu fii bine. Cu atât mai mult, este în regulă să ai o problemă. Am fost condiționați să negăm greutățile, să ne distragem atenția până la un sfârșit și să punem o fațadă până când cedăm.

Prea mulți dintre noi cred că recunoașterea punctelor slabe ne face să căpătăm defecte. Chestia este că lupta face parte din viață, este ceea ce ne face oameni. Când suntem capabili să admitem că nu suntem în regulă, deschidem ușa posibilității de schimbare.

Recunoașterea este primul pas puternic pentru a învăța cum să te implici cu adevărat în îngrijirea de sine. Vinul și manichiura ajută la atenuarea anxietății pe termen scurt, dar pe termen lung, ne distrag atenția de la ceea ce se întâmplă cu adevărat. Trebuie să fim dispuși să ne deschidem la ideea că lucrurile trebuie să se schimbe.

2. Stabilește-ți o rutină de dimineață.

Ziua ta poate începe cu aceeași rutină hrănitoare: cafea fierbinte, scris, aer proaspăt și mișcare.

Descoperirea unei rutine de dimineață potrivită pentru tine te poate ajuta să prioritizezi ceea ce este important. Vei avea astfel și o  obligație să mă ocupi de nevoile tale în primul rând – pentru că, dacă nu o vei face, nu vei avea răbdarea și nici energia să o faci pentru altcineva.

Știm, viața fiecăruia arată diferit, dar, în măsura în care este posibil, încearcă! Există o ușurare ciudată a anxietății care vine cu aceeași rutină în fiecare dimineață. Vei simți că ai mai mult control asupra zilei tale și a sentimentelor.

3. Fă mișcare în fiecare dimineață și în fiecare seară.

Deși acest lucru poate părea prea mult pentru unele persoane, când nu faci mișcare există o probabilitate mai mare să îți începi ziua morocănos, înțepenit și copleșit. Dacă vei apela la mișcare poți începe să simți că deții controlul asupra zilei tașe, mai important, că ai controlul asupra timpului tău.

Dintr-un motiv ciudat, mișcarea la prima oră dimineața (imediat după cafea) te poate ajuta să pui acele endorfine în viteză.

4. Mănâncă fructe și legume

„Mănâncă 5 sau mai multe porții de fructe și legume în fiecare zi” da, da, ce este nou? Ceea ce vorbesc aici este o reînnoire totală a modului în care acordăm prioritate plantelor vii în dietă.

Vei observa astfel o creștere a dispoziției și o scădere a frecvenței cu care răspunzi negativ celor din jur.

Nivelurile ridicate de antioxidanți și consumul de mese bogate în carbohidrați pot îmbunătăți de fapt depresia, furia, anxietatea și oboseala la femeile cu sindrom premenstrual. Există, de asemenea, o mulțime de cercetări privind legătura dintre suferința gastrointestinală și anxietate.

În cele din urmă, o dietă sănătoasă este o piatră de temelie în a te ridica la un nivel cu totul nou de a te simți calm sub presiune.

5. Îngrijirea de sine este o concepție greșită.

Da. Ai auzit corect. Contrar credinței populare, îngrijirea de sine în forma sa cea mai pură înseamnă să te întorci în afara sinelui, să-i ajuți pe alții și să concentrezi atenția asupra altceva decât pe tine.

Cercetarea spune de fapt că oamenii raportează niveluri mai ridicate de fericire și niveluri mai scăzute de anxietate atunci când sunt capabili să-i ajute pe alții. Aceasta înseamnă că, atunci când ne redirecționăm energia spre exterior, câștigăm de fapt o perspectivă și punem problemele noastre personale pe plan secundar.

Este destul de grozav să credem că, ajutându-i pe alții, ne putem îmbunătăți sănătatea, starea de spirit și anxietatea.

6. Gândurile urmează comportamentul

Comportamentul primează. Urmat de gânduri, sentimente și percepții. Deși s-ar putea să înclini să credeți odată ce ajungem la o anumită vârstă, comportamentele și gândurile noastre devin calcificate în existență.

Cercetările arată de fapt că noi, adulții, avem puterea de a ne schimba creierul și de a ne reconecta gândurile. Odată ce învățăm cum să valorificăm procesul a ceea ce oamenii de știință numesc neuroplasticitate prin concentrare, atenție și somn, putem profita de rezervoarele potențialului uman (gândiți-vă: faceți mai mult cu mai puțină anxietate). Acționează mai întâi, apoi urmărește-ți gândurile și sentimentele.

În cele din urmă, atunci când ne acordăm har și ne permitem spațiu, alimentam schimbarea pozitivă. Îngrijirea de sine este mai puțin despre acțiuni specifice și mai mult despre mentalitatea și puterea obișnuinței. Stabilirea unei rutine de dimineață, încorporarea mișcării în toate aspectele zilei, alimentația sănătoasă și îndreptarea atenției către exterior sunt esențiale.

Exit mobile version