Ghimbirul și-a făcut loc pe piață în ultimii ani atât de mult încât îl putem găsi deja în orice magazin alimentar sau supermarket, atât proaspăt, cat si deshidratat sau sub forma de pudră. În cele ce urmează îți vom prezenta 3 utilizări ale ghimbirului mai puțin cunoscute.
Ne place mult pentru aroma sa de citrice, pentru senzația ușor picantă, pentru că rezistă mult în cămară și pentru versatilitatea sa la gătit.
Ce beneficii are ghimbirul pentru sănătate
Antioxidanții și alți nutrienți din ghimbir pot ajuta la prevenirea sau tratarea artritei, inflamației și diferitelor tipuri de infecții. Ghimbirul poate avea proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și alte proprietăți sănătoase. Printre beneficiile oferite de ghimbir organismului regasim:
- Reduce greața și combate răul de mișcare
- Îmbunătățește digestia. Stimulează și digestia, reducând balonarea. Asta pentru că acesta conține anumite enzime care stopează acumularea de gaze intestinale, reducând astfel disconfortul și balonarea.
- Are proprietăți antiinflamatorii, dar și antioxidante. Ghimbirul conține gingerol, care este o substanță activă ce reduce inflamația din organism, reducând totodată și stresul oxidativ
- Te poate ajuta să slăbești.
- Este aliat de nădejde în combaterea răcelii și gripei.
- Ameliorează durerea.
- Conține substanțe active care pot preveni cancerul.
3 utilizări ale ghimbirului mai puțin cunoscute
Ghimbirul poate fi murat
Un obicei pe care il regasim mai ales în bucătăria japoneză, unde de obicei sunt servite felii de ghimbir roz murate. Nu este necesar să adăugați niciun colorant, unele soiuri de ghimbir conțin pigmenți care reacționează în funcție de pH (cum ar fi varza roșie și sfecla) și își schimbă culoarea in momentul in care se mureaza.
Ghimbirul murat servește la curățarea gurii între degustări și poate servi și ca ingredient în preparate proaspete, ori ca garnitura alturi de alte murături.
Pentru a prepara ghimbir murat se recomandă, după decojirea și tăierea foarte fină a ghimbirului, să fie albit timp de 10 secunde înainte de a-l pune în borcan.
Pentru o aromă asemănătoare cu murăturile chinezești și japoneze, folosiți oțet de orez, un praf de zahăr și sare. Și, opțional, piper de Sichuan (întreg) sau piper negru (de asemenea, întreg).
Descoperă și Deserturile copilăriei: 5 exemple de dulciuri simple, făcute-n casă, cu care să-ți răsfeți sufletul
Poate ajuta la frăgezirea cărnii
În bucătăria asiatică, ghimbirul este utiizat pentru frăgezirea cărnii. Ghimbirul conține zingibain, care funcționează în mod similar cu papaina și bromelaina din papaya și, respectiv, ananas, separând colagenul și fibrele.
Ghimbirul, condimentul potrivit pentru anumite feluri de mancare
În bucătăriile din Asia, ghimbirul este un condiment de de bază asa cum usturoiul este in bucataria românească. În India, ghimbirul este folosit atât uscat, cât și măcinat și proaspăt, pentru tot felul de preparate, în special legume și leguminoase.
Cu el puteți prepara și dulciuri precum ghimbir confiat, gătirea ghimbirului în zahăr, cat si băuturi precum ceaiul de ghimbir. De asemenea, are rolul si de conservant și aromatizant.
În China, combinația usturoi-ghimbir este foarte comună. În Europa și Statele Unite a devenit foarte popular ca condiment „nici sărat, nici dulce”, motiv pentru care este utilizat pe scară largă în tot felul de preparate. Unele dintre cele mai emblematice sunt prăjiturile din turtă dulce.
O putem găsi și uscată sau pudrată pentru a face infuzii. Deși aromele sunt mai plăcute și complexe dacă infuzăm câteva felii de ghimbir proaspăt.