Site icon Fain si Simplu

Cum să eviți stresul și anxietatea provocate de cumpărăturile de Crăciun

sursă foto: Unsplash.com

Pe măsură ce sărbătorile se apropie, anxietatea și stresul cresc. Vrem să avem totul la timp și să meargă bine. Vă voi spune cum să evitați să intrați în această dinamică stresantă provocată mai ales de cumpărăturile de Crăciun.

În aceste zile de început de noiembrie am început deja să suferim bombardamentul publicitar înainte de Crăciun: oferte anticipate, Black Friday, cataloage de jucării în cutiile poștale, reduceri în supermarketuri…

Mai mult, anul acesta adăugăm efectele secundare ale pandemiei asupra comerțului mondial. În fiecare zi apar știri catastrofale care ne îngrijorează cu privire la un posibil deficit de produse în preajma Crăciunului.

Pe acest fond, mulți oameni sunt implicați într-un vârtej consumerist necontrolat care le poate afecta economia și, de asemenea, sănătatea emoțională.

Recomandări pentru controlul anxietății în ajunul Crăciunului

Obiectivul acestor recomandări nu este să încetăm să cumpărăm cadouri sau să  abordăm un stil de viață caracterizat de abstinență, ci să fim în control asupra a ceea ce vrem să cumpărăm, fără influențe externe.

Creați un buget realist

Începeți să planificați aceste cumpărături prin pregătirea unui buget ajustat la finanțele voastre. Cât de mult poți cheltui pe mâncare și cadouri fără a te îndatora? Una dintre cele mai mari surse de stres în societatea noastră sunt datoriile. Nu ai nevoie de cele mai scumpe cadouri sau de cele mai luxoase mese. Sănătatea ta mintală este mult mai importantă. Ajustează-ți bugetul la ceea ce îți poți permite cu adevărat.

Cumpărăturile de Crăciun lăsate în ultima clipă vor avea drept rezultat starea de haos și cheltuiala excesivă. Cu cât poți planifica mai mult, cu atât mai bine pentru sănătatea ta emoțională și pentru portofel.

Planifică și compară prețurile

Pe baza bugetului, realizează o listă cu cadourile și alimentele pe care dorești (și poți) să le cumperi. Dacă ai idei despre ce produse vei cumpăra de Crăciun, poți cerceta piata cu cateva săptămâni înainte. Astfel vei știi dacă ofertele de Crăciun sunt bune sau simple pretenții publicitare care să te determine să cumperi.

Cumpără în avans și fără grabă

Sărbătorile de Crăciun înseamnă bucurie în familie și liniște sufletească. Însă lăsarea cumpărăturilor în ultimul moment devine întotdeauna o sursă de stres și tensiune. Pe măsură ce găsești produsele la un preț bun, le poți cumpăra și le poți păstra până de sărbători. Amintește-ți, de asemenea, să cumperi mâncare din timp (în funcție de cât de perisabilă este), cu cât datele sărbătorilor se apropie, cu atât prețurile acestora cresc.

Achiziționează doar ceea ce este necesar și util

În anii precedenți, probabil ai achiziționat gadget-uri și jucării foarte strălucitoare care au fost folosite de câteva ori și apoi au ajuns să adune praf pe raft. Înainte de a te lăsa purtat de cât de spectaculos este un produs sau o jucărie, gândește-te dacă va fi ceva util sau dacă cei mici vor „profita” de el.

Fii flexibil

Dacă, din orice motiv, nu poti achizitiona cadoul sau jucăria planificată, încearcă să găsești alte alternative similare sau asteaptă până când va deveni disponibil din nou. Acest eșec nu este niciodată de dorit, dar poate fi un bun prilej de a lucra la răbdare, flexibilitate și toleranță la frustrare, cu tine însuți și, dacă ai unul, și cu copiii tăi. Pentru restul zilelor îți recomandăm și 7 moduri prin care putem gestiona mai ușor stresul din viața noastră

Exit mobile version