Universul gastronomic este plin de curiozități și trucuri care așteaptă să fie descoperite. Deși unele „sarcini” culinare, precum fierberea unui ou, ni se par pur și simplu banale și de la sine înțeles, în realitate este foarte posibil să facem unele greșeli – din pură obișnuință sau din neatenție.
Vestea bună este că putem să ne dezvățăm de posibilele obiceiuri greșite, câtă vreme avem un punct clar de pornire.
Acestea fiind scrise, dedicăm rândurile următoare uneia dintre (aparent) cele mai simple misiuni culinare, și anume fierberea unui ou. Iată care sunt cele mai importante trucuri pe care este bine să le știi despre acest proces:
Cum fierbi corect un ou
- După ce scoți ouăle din frigider, lasă-le la temperatura camerei timp de aproximativ 20-30 de minute, până le pui la fiert. În acest fel, te asiguri că își păstrează proprietățile și că eviți spargerea cojii în timpul procesului de fierbere.
- Alege un vas suficient de încăpător pentru fierberea ouălor. Sigur, dacă este vorba despre un singur ou, te poți orienta către un vas mai mic.
- Umple vasul cu suficientă apă, astfel încât să acoperi complet ouăle.
- Pune ouăle în vas înainte ca apa să fiarbă – în caz contrar, există riscul ca acestea să se spargă.
- Evită să lași ouăle prea mult timp în apa fierbinte, după ce ai luat vasul de pe foc. Imediat ce expiră timpul de fierbere (care, după cum vom vedea, depinde de consistența dorită), scoate ouăle din vas.
Câte minute se fierbe un ou moale
Durata medie de fierbere a unui ou moale este de aproximativ 3-5 minute. Astfel, după ce dă apa în clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac și mai lasă ouăle în cratiță pentru aproximativ 3-5 minute.
Câte minute se fierbe un ou tare
Procedura este aceeași: când observi că apa a dat în clocot, ia vasul de pe foc, acoperă-l cu un capac și cronometrează 10 minute (timpul necesar pentru fierberea unui ou tare).
Pe de altă parte, în cazul ouălor fierte mediu, durata este cuprinsă între 6 și 9 minute, din momentul în care ai luat vasul de pe foc. Lasă ouăle în vas în funcție de consistența pe care îți dorești s-o obții: astfel, dacă îți plac ouăle moi spre medii, lasă-le timp de 6-7 minute. În schimb, dacă vrei ouă fierte mediu spre tare, lasă-le în vas timp de 8-9 minute.
Este important să reții că timpii de fierbere anterior prezentați se aplică în cazul ouălor de găină. Aceștia sunt diferiți pentru fierberea altor tipuri de ouă (de rață, de prepeliță etc.)
Acum că știi cum să fierbi corect un ou de găină, astfel încât să-și păstreze calitățile (și să rămână intact!), poți încerca tot felul de rețete gustoase: de la sandvișuri cu ouă și șuncă, până la salate și wrap-uri. Poftă bună!