Site icon Fain si Simplu

7 moduri naturale de a crește nivelul de dopamină

sursă foto: unsplash.com

Dopamina este un mesager chimic al creierului. Este esențială pentru motivație, mișcare, memorie, dispoziție, somn și reglarea comportamentului. Dopamina este, de asemenea, în centrul modului în care funcționează sistemul de recompensă al creierului. Dopamina te recompensează ori de câte ori te angajezi într-un comportament benefic și te motivează să repeți comportamentul.

De fiecare dată când facem ceva plăcut, cum ar fi să mâncăm o masă bună sau să mergem la alergat, dopamina este eliberată în creierul nostru. Cu toate acestea, implicarea în vicii precum alcoolul sau substanțe interzise determină, de asemenea, eliberarea de dopamină în creier. Acesta este motivul pentru care mesagerul chimic a fost strâns legat de dependență.

Nivelurile scăzute de dopamină au fost legate de mai multe afecțiuni medicale, cum ar fi depresia, dependența, schizofrenia și boala Parkinson. Nivelurile scăzute ne pot face să ne simțițim mai puțin motivați, apatici, apatici și pot afecta capacitatea de concentrare.

Unele simptome ale nivelului scăzut de dopamină includ:

Libido scăzut
Rigiditate musculară
Insomnie
Lipsa de motivatie
Oboseală
Neatenţie
Apatie
Apatie

Cum funcționează dopamina

Cea mai mare parte a dopaminei produsă de corpul tău este produsă în mijlocul creierului, după care este distribuită în diferite zone ale creierului.

Există patru căi majore pentru dopamină în creier. Fiecare controlează un proces diferit în corp. Trei dintre aceste căi sunt căile tale de recompense și funcția lor este de a elibera dopamină în creier atunci când te angajezi într-o activitate plină de satisfacții.

Ce cauzează nivelurile scăzute de dopamină?

Factorii care determină scăderea nivelului de dopamină includ:

Cum să crești nivelurile de dopamină în mod natural


Tratarea pierderii de dopamină urmărește să provoace producția de mai multă dopamină, să încetinească descompunerea acesteia care este produsă, să creeze mai mulți receptori de dopamină, astfel încât aceștia să poată funcționa mai bine.

Există câteva tehnici pe care le-ați putea folosi și pentru a vă crește nivelul de dopamină în mod natural.

Dormi suficient


Odihna adecvată în fiecare noapte este necesară pentru a ne menține sănătatea. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca adulții să doarmă în medie șapte sau mai multe ore în fiecare noapte. Descoperă mai multe despre ora de vară: 5 sfaturi pentru a te adapta la noul ritm AICI.

Când nu dormi suficient, receptorii de dopamină din corpul tău pot fi afectați negativ. Cercetările au legat privarea de somn cu suprimarea unor receptori de dopamină din corp.

Ascultă muzică


Creează o listă de redare a muzicii tale preferate și ascult-o atunci când te simți nemotivat sau te confrunți cu alte simptome care indică nivelul scăzut de dopamină.

Menține o dietă sănătoasă


O dietă sănătoasă are mai multe beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte, iar creșterea nivelului de dopamină face parte din aceasta. Alimentele bogate în tirozină, cum ar fi migdalele, peștele și puiul, sunt deosebit de bune pentru creșterea nivelului de dopamină.

Tirozina este un aminoacid care este produs în mod natural de organism. Dopamina este făcută din acest aminoacid și poate fi găsită în alimente bogate în proteine. Alimentele care conțin probiotice naturale, cum ar fi iaurtul și chefirul, pot crește, de asemenea, producția de dopamină.

Băuturile precum cafeaua îmbunătățesc dopamina, dar rețineți că, deoarece nivelul de dopamină scade după ce o beți, acest lucru ar putea provoca o dependență de cofeină.

Sport regulat


S-a dovedit a fi foarte important să faci sport în mod regulat pentru sănătatea creierului tău. Ori de câte ori faci exerciții, creierul tău eliberează dopamină.

Deși trebuie efectuate mai multe cercetări asupra mecanismului exact care determină creierul să producă dopamină atunci când facem exerciții fizice, probabil că ești familiarizat cu senzația pe care o ai după un antrenament.

Reduce zaharurile procesate


Consumul de zaharuri procesate, cum ar fi bomboane și sifon are capacitatea de a vă crește nivelul de dopamină, dar această creștere este doar temporară și artificială. La fel ca în cazul alcoolului și al drogurilor recreative, zahărul vă poate oferi creșteri temporare afectând în același timp rata la care corpul o produce în mod natural.

Atunci când consumi o cantitate mare de zahăr într-un timp scurt, s-ar putea să observi că simți un val de euforie. Acesta este un nivel ridicat de zahăr. Este de obicei foarte temporară și este urmată de un accident care te lasă să te simți dezamăgit.

Elimină factorii de stres


Stresul este un precursor al multor afecțiuni medicale, de asemenea, provoacă niveluri scăzute de dopamină. Nu deținem întotdeauna controlul asupra lucrurilor care aduc stres în viața noastră, dar poți elimina factorii de stres asupra cărora ai un anumit control.

De exemplu, dacă o călătorie lungă la locul de muncă provoacă stres, ați putea lua în considerare să vă apropiați de locul de muncă. De asemenea, vă puteți implica în activități care reduc stresul, cum ar fi meditația, exercițiile fizice sau masajul.

Exit mobile version